Advertentie
carrière / Nieuws

Wetenschappelijk onderzoek naar creativiteit ambtenaar

Radboud-bestuurskundigen Sandra van Thiel en Peter Kruyen gaan onderzoek doen naar creativiteit in de publieke sector. Het Nijmeegse duo heeft daarvoor een NWO-subsidie gekregen van 750.000 euro.

08 augustus 2019
lampje-gloeilamp-idee.jpg

Radboud-bestuurskundigen Sandra van Thiel en Peter Kruyen gaan onderzoek doen naar creativiteit in de publieke sector. Het Nijmeegse duo heeft daarvoor een NWO-subsidie gekregen van 750.000 euro.

Integriteit

In het vierjarige traject, getiteld ‘De creatieve ambtenaar’ houden Van Thiel en Kruyen zich, bezig met de vraag welke rol creativiteit speelt bij publieke uitvoeringsorganisaties. Medewerkers in deze sector worden geacht creatief en innovatief te zijn om zo hun dienstverlening te verbeteren. ‘Maar creativiteit leidt misschien niet altijd tot de meest ethische keuzes’, licht Kruyen toe. ‘De vraag is of bijvoorbeeld integriteit naar de achtergrond verdwijnt wanneer creativiteit gestimuleerd wordt. Mensen kunnen komen met creatieve oplossingen die niet helemaal eerlijk zijn.’ Hoe kunnen medewerkers van uitvoeringsorganisaties dan toch creatief zijn of worden? En: wanneer leidt dat tot innovaties?

Dagboek

Om die vragen te kunnen beantwoorden, worden medewerkers van drie uitvoeringsorganisaties allereerst gevraagd om een dagboek bij te houden. Over een periode van een half jaar vullen zij iedere twee weken in of zij werkgerelateerde creatieve ideeën hadden en wat er met die ideeën gedaan werd. Daarnaast wordt een grootschalige enquête uitgezet onder een representatieve groep ambtenaren en worden de effecten van een aantal creativiteitstrainingen onderzocht op het gedrag van ambtenaren.

Het bekendmaken van de resultaten staat gepland voor eind 2023.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Fred Smit
Creativiteit is volgens mij onmisbaar bij alles wat wij doen. Ik hoop dat dit onderzoek (van 4 jaar--) zich niet beperkt tot integriteit en "een beetje eerlijk", omdat dit nu de politieke hot-items zijn. Ik hoop dat het onderzoek vooral ook kijkt naar de beperkende en vooral overdreven regelgeving in Nederland, die probeert alles vast te leggen, alles en iedereen gelijk te vinden en vooral gelijk te behandelen. En bij knelpunten daar "gewoon"een volgende set regels overheen te leggen. Een doodsteek voor elke vorm van creativiteit.
Els Boers, Krachtig Lokaal Bestuur / adviseur, auteur
@Fred, helemaal met je eens, hoop dan ook hetzelfde.
Peter Kruyen / Onderzoeker
Beste Fred, dank voor je bericht. Ja, het is zeker ook de bedoeling om erachter te komen in hoeverre regels een rol spelen bij het vormgeven en beperken van creativiteit.
Henk Donkers / medewerker
Ik denk dat Fred een terrecht punt heeft. Regelgeving timmert heel veel dicht wat juist dodelijk is voor creativiteit.

Een ander punt is denk ik automatisering. Ook ambtenaren werken veel met programma's waarbij je in je handelen onbewust erg beperkt wordt tot de eisen van het programma zoals een programeur dat heeft bedacht. En omdat de organisatie nu eenmaal heeft belsoten om met die software te werken zit je in een strak keurslijf.

Dit geldt trouwens voor de hele samenleving. Je kunt vaak alleen maar klikken op voorgeschreven knopjes op je scherm. Dat beperkt de creativiteit ook sterk.
doeterniettoe / -
@Peter: bij een uitvoeringsorganisatie gaat het vooral om het doen van werk volgens de regels. Die regels zijn er vooral om een gelijke werkwijze naar iedereen te hebben (gelijke behandeling) en een controleerbare werkwijze naar de eigenaren (management en uiteindelijk de politiek).

Het is wel interessant om te zien hoe hier creativiteit en innovatie wordt gezien. Waarschijnlijk zal dit per onderwerp heel erg verschillen: het betalen van uitkeringen, het opstellen van bestemmingsplannen, de boekhouding bijhouden, enz.

Aan de 'backoffice-kant' zal waarschijnlijk heel veel creativiteit en innovatie zitten: omdat het kan, omdat het gevraagd wordt of, de meest waarschijnlijke, omdat het nodig is (bijvoorbeeld omdat de nieuwe wethouder het toch weer anders wil, omdat een ministerie alweer eens een paar zinnetjes heeft gewijzigd, omdat er andere afspraken zijn gekomen, terwijl aan de 'frontoffice-kant' niets kan veranderen).



Zou interessant zijn om dit terug te zien.
Luppo / Manager financien
Wordt zo langzamerhand kotsmisselijk van alles wat te maken heeft met ‘ innovatief en creatief’ vermogen van ambtenaren. Het credo is momenteel” bezuinigen, bezuinigen en nog eens bezuinigen” . Doe de dingen die je moet doen en verder niets. Verantwoordelijkheid laag in de organisatie?? Een lachertje... Er is geen ruimte meer voor experimenten, “ leuke filmpjes en ander social media gedoe”, thuiswerken, i-pad, laptop, mobiele telefoon. Het is afgelopen, Het is gebeurd!!! Gewoon je werk goed doen en verder niets. Heel simpel..

Wat een barrel, hè. Werken bij de overheid is gewoon niet voor de leuk.... of wel...
Advertentie