of 59179 LinkedIn

Werkloosheid daalt in alle provincies

Gorinchem en Zeeland vormen de arbeidsmarktregio's met het laagste percentage werklozen. De werkloosheid is er lager dan 5 procent. De werkloosheid daalde vorig jaar in alle provincies.

Gorinchem en Zeeland vormen de arbeidsmarktregio's met het laagste percentage werklozen. De werkloosheid is er lager dan 5 procent. De werkloosheid daalde vorig jaar in alle provincies.

Krimp Groningen

Dat blijkt uit vandaag door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gepresenteerde cijfers over de economische groei. De trend van economische groei was volgens het CBS in 2016 in vrijwel alle regio’s zichtbaar. Alleen de Groningse economie kromp, net als in 2015 overigens. De oorzaak: de aanhoudende afname van de aardgaswinning. De Nederlandse economie groeide vorig jaar gemiddeld met 2,2 procent.

 

Bouw

De regionale verschillen zijn volgens het CBS. Met 3,3 procent groeide de economie van de Zaanstreek het sterkst. De regio’s Delfzijl, Haarlemmermeer en Utrecht West groeiden ook sterk, met 2,9 procent. Regio Delfzijl dankt die groei aan de industrie, de regio Haarlemmermeer aan Schiphol. In Utrecht kwam de groei vooral door de bouw.

 

Openbaar bestuur

Van de vier grote steden noteerde Amsterdam met 3,0 procent de sterkste groei. Dit door sterk te profiteren van de verhuur en handel in onroerend goed in de hoofdstad. Den Haag had met 2,2 procent de kleinste groei. De matige groei van het openbaar bestuur droeg hier veel aan bij. Door krimp bij de financiële instellingen groeide de economie van de stad Utrecht met niet meer dan 2,3 procent in 2016. De economische groei van Rotterdam van 2,3 procent werd geremd door achteruitgang in vervoer en opslag. Noord-Holland groeide met 2,8 procent het hardst in 2016, gevolgd door Overijssel (2,6 procent) en Noord-Brabant (2,5 procent).

 

Gaswinning

De aanhoudende krimp in de aardgaswinning is terug te zien in de economieën van de drie noordelijke provincies. Exclusief aardgaswinning kenden Groningen en Friesland een groei van 2,2 procent en Drenthe 2,3 procent. Inclusief aardgaswinning kromp de economie van Groningen met 1,7 procent en hadden Friesland en Drenthe een groei van 1,7 procent en 1,5 procent. De economische groei van Nederland was inclusief aardgaswinning ook bescheidener (2,2 procent tegen 2,5 procent exclusief het gas).

In de regio Rijnmond was de werkloosheid in 2016 het hoogst met 8,2 procent. Dat komt dan vooral door de bijdrage van Rotterdam met een werkloosheidspercentage van 11,3 procent: bijna het dubbele van het gemiddelde werkloosheidspercentage in Nederland –  6,0 procent. Van alle gemeenten heeft het Zeeuwse Veere de laagste werkloosheid: 3,7 procent.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.