of 63606 LinkedIn

Werkgevers willen verder met cao gemeenten

De gemeentelijke werkgevers, VNG en WSGO, hebben de vakbonden per brief opgeroepen op om na de zomer zo snel mogelijk het overleg over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren hervatten en af te ronden.

De gemeentelijke werkgevers, VNG en WSGO, hebben de vakbonden per brief opgeroepen op om na de zomer zo snel mogelijk het overleg over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren hervatten en af te ronden.

Net bod

Werkgevers en vakbonden FNV, CNV en CMHF onderhandelden vanaf november vorig jaar over een cao voor alle gemeentelijke medewerkers voor het jaar 2021. De vakbonden braken het overleg in februari dit jaar af. De werkgevers meenden een bod te hebben gedaan dat geheel of gedeeltelijk tegemoetkwam aan de eisen van de vakbonden. De bonden keken daar echter anders tegenaan.

Struikelblok

Belangrijkste struikelblok is de verbetering van het loon van gemeenteambtenaren. De werkgevers vonden dat ze een net bod deden met een loonsverhoging van een half procent in 2021 en een eenmalige uitkering voor alle werknemers van 300 euro bruto. De bonden stelden daar een eis tegenover van 2,75 procent en verschillende bonussen voor diverse beroepsgroepen, waaronder 500 euro eenmalig voor vitale functies. Daarnaast stonden ook de herinvoering van een VUT-regeling en een verlofnorm van acht dagen op het wensenlijstje van de bonden. ‘Gezien de financiële positie van gemeenten en de omstandigheden van veel werkende Nederlanders is dat onrealistisch en niet uit te leggen’, meenden de werkgevers.

Verlof en thuiswerk

In de brief aan de bonden wijzen de werkgevers erop dat ze al op verschillende terreinen hebben aangegeven toe te willen geven aan de eisen van de bonden. ‘In de afspraken over verlof, toch een omvangrijk en ingewikkeld dossier, zijn wel al vergevorderd. En afspraken over thuiswerk zouden we meteen kunnen maken, maar blijven nu onnodig uit, terwijl werkgevers én werknemers er dringend behoefte aan hebben’, zo stellen de gemeentelijke werkgevers in de brief.

 

Bal bij bonden

Volgens de werkgevers ligt de bal nu bij de bonden. ‘U beperkt uw reactie op ons bod tot de constatering dat en niet genoeg is en u meer wilt. We komen echter alleen tot een nieuwe cao als beide partijen, dus ook de vakbonden, bereid zijn om stappen naar elkaar te zetten, en zo te ontdekken waar we wel en niet uit gaan komen. We nodigen u daarom van harte uit om snel een overleg te starten met een nieuw bod van uw kant.’

 

Cao rijk

De onderhandelingen over een cao voor rijksambtenaren zitten ook al sinds februari vast. Het loonbod van werkgever rijk was 1 procent erbij in 2021. De bonden vonden dat geen serieus bod – FNV Overheid eiste 5 procent – en schorten daarop de onderhandelingen over een nieuwe cao voor rijksambtenaren op. Na een lijmpoging en een demonstratie op het Malieveld in mei werd er begin juni een nieuwe onderhandelingspoging ondernomen, die echter op 10 juni wederom werd afgebroken.

 

Cao provincies

Over de cao provincies wordt inmiddels ook al zes maanden onderhandeld. Zes onderhandelingsronden tussen vakbonden en werkgevers bleken niet voldoende om de grote verschillen tussen de partijen te overbruggen. Sinds maart ligt ook dit overleg stil. Op 9 en 10 juli gaan bonden en werkgevers opnieuw om de tafel om te kijken of ze nader tot elkaar kunnen komen.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door de vries (ambtenaar) op
Ik vind dat @Molenaar een feitelijk antwoord moet krijgen.
a. We moeten niet zeuren. Daar kan maar één reactie op gegeven worden: we zeuren niet.
b. We doen vele malen minder dan in het bedrijfsleven. Dat wordt vaker gesteld maar een onderzoek waar dat uit blijkt ken ik niet. Het is vooralsnog een onbewezen stelling.
c. We hebben niet het risico om je baan te verliezen. Dat was al nooit zo, maar na de WNRA is dat al helemaal niet meer het geval.
d. We weten dat we minder verdienen bij de overheid. Dat klopt. Maar de nieuwe CAO gaat niet over minder verdienen dan in het bedrijfsleven maar over het verhogen van de lonen om het verschil met het bedrijfsleven niet groter te laten worden. We willen het bedrijfsleven niet inhalen maar ook we willen de verschillen ook niet groter laten worden.
e. We plukken ontzettend veel vruchten. Wat zou moeten zijn, blijft onduidelijk.
f. Kop houden en die aalmoes accepteren. Tja, feitelijk kan hier maar één reactie op gegeven worden: we houden onze kop en we accepteren de aalmoes ook niet.
g. Je doet je werk voor Nederland, niet voor je portemonnee. Ja, werken voor Nederland en ja werken ook voor de portemonnee. Ik wel tenminste en ik heb niet iemand anders nodig om me te vertellen dat dat niet zo is.
Door Frits op
@Molenaar: Ha, ha, ha! Zo denkt een deel van de Nederlanders echt. Werken bij de overheid is een soort veredeld vrijwilligerswerk waarbij de maandelijkse beloning een kers op de taart is en niet de taart zelf.
Door edwin (nvt) op
Goede dag is er ook een kans dat we er helemaal niks bij krijgen dit jaar?
Door A.Molenaar (Beleidsadviseur) op
Niet zo zeuren. Je hoeft ook vele malen minder te doen dan in het bedrijfsleven en hebt nooit risico om je baan te verliezen. Je weet dat je minder verdient als je bij de overheid gaat werken en er ontzettend veel vruchten van plukt. Kop houden en die aalmoes accepteren. Je doet het werk voor Nederland, niet voor je portemonnee.
Door de vries (ambtenaar) op
@Helvrich: bescheiden reiskostenvergoeding? Helemaal geen reiskostenvergoeding is de standaard. Het gaat uit van het uitgangspunt uit het jaar nul dat je woont in de plek waar je werkt. Eén van de redenen waarom veel gemeenteambtenaren zo blij zijn met thuiswerken: een fijne kostenbesparing. Het fiscaal voordelig uitlaten keren van het IKB als reiskostenvergoeding een is cadeautje ten laste van rijkskas en is geen arbeidsvoorwaarde. Het verschil in inzet: wie het dichtst bij het vuur zit, warmt zich het best. Zo simpel is het.
Door Ronald Helvrich (gemeenteambtenaar) op
kan iemand mij misschien uitleggen waarom de inzet bij de rijksambtenaren 5 % is en bij de gemeenteambtenaren 2,25? En waarom de rijksambtenaren een treinkaart krijgen en de gemeenteambtenaren een bescheiden reiskostenvergoeding? Zeker nu gemeenten rijkstaken uitvoeren zonder dat er genoeg geld overgedragen wordt lijkt me dit erg scheef.
Door Marten de Vries (kaderlid fnv) op
@bert spierings, wat denk je wel, natuurlijk besef ik dat. Het wordt dus tijd dat we iets gaan doen. We, jij dus ook. Ga maar na. Bij een voetbalvereniging moet je contributie betalen, op de training verschijnen en bij wedstrijden je stinkende best doen. Anders wordt het niets met de competitie. Bij een vakbond met je ook meer doen dan contributie betalen. Je moet actie voeren of op zijn minst mee doen met acties. Want anders wordt het niets met de cao. Dus organiseer een actiecomité op je werk en kom op 16 september naar een onlineactiebijeenkomst. Dan kun je daar aankondigen hoe groot en hoe actiebereid jouw actiecomité is. En als je eerder iets te melden hebt dan horen we het ook graag, e-mail me maar op marten.de.vries@utrecht.nl
Door de vries (ambtenaar) op
@bert spierings: de vakbonden hebben het bij gemeenten niet zo makkelijk. De organisatiegraad is laag en de stakingsbereidheid laag. Vroeger kon de brandweer en/of de vuilnisdienst nog wel voor hindermacht zorgen maar de eerste is geregionaliseerd en de tweede geprivatiseerd. Ga d'r maar aan staan. Daarom juich ik het van harte toe om helemaal geen Cao meer af te sluiten ipv die drieciijfersacherdekomma loonsverhogingen. Maar enige creativiteit kan geen kwaad. Uiteindelijk besluiten politici over de Cao en niet werkgevers en politici moet je op een andere manier onder druk zetten dan werkgevers. Maak gemeenteraden duidelijk op wat voor manier hun college's over de ruggen van ambtenaren mooi weer spelen. Veel waardering voor de ambtelijke dienst in de moeilijke corona periode maar nog steeds 0,0 thuiswerkvergoeding. Laat bevriende fracties vragen stellen. Verstoor desnoods raadsvergaderingen. Maar staken? Dat zal niet werken ben ik bang, tenzij het lukt om de echte diensten plat te leggen: paspoorten uitgifte in de zomer bijvoorbeeld.
Door Bert Spierings (Meddwerker SZW Den Haag) op
Beste Marten,

Besef je wel dat het nu 17-07-2021 is en we dus al 7 maanden over tijd zijn? Wat jij voorstelt is een online actie en dat op 16 september? Moet blijkbaar eerst nog 8 weken vakantie gevierd worden (...)

De bonden hadden maanden geleden al moeten oproepen tot echte actie. Stakingen dus. Alleen dan wordt er geluisterd. Een online actie is lachwekkend. De Gemeenteambtenaren doen hun best. Maar de bonden komen na 9 maanden met een online actie. Toen ik de bond echt nodig had, kwam het ook niet verder dan online geneuzel. Maar hebben totaal niets voor me gedaan. Dit geeft de slagkracht van de bonden treffend weer. Een online actie. Net zoiets als de kopstoot van een vlinder.
Door Marten de Vries (kaderlid FNV) op
@Bert, de FNV doet van alles, bereidt bijvoorbeeld een online actie voor op 16 september. Ben daar bij! Dan laten gemeenteambtenaren zich zien, gaan ze staan voor hun gerechtvaardigde belang. Vakbondscontributie is broodnodig om onderhandelaars te betalen en geld in kas te hebben voor heel veel activiteiten. Maar met alleen het betalen van vakbondscontributie komen we er niet. Gemeenteambtenaren zullen de vakbondsacties uitvoeren om de VNG in beweging te krijgen. Volg FNVgemeenten op facebook om op de hoogte te blijven. Bedenk dat de VNG gewoon gebruik maakt van de inzet en betrokkenheid van haar werknemers. Gemeenteambtenaren zetten zich enorm in om de coronaregelingen uit te voeren en al het andere werk ook gewoon door te laten gaan. De VNG beloont dat niet en maakt er gebruik van dat gemeenteambtenaren niet moeilijk doen. De VNG zet in op het verlagen van het reële loon en het afbreken van andere arbeidsvoorwaarden.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners

Whitepapers