of 64231 LinkedIn

Werkgevers willen verder met cao gemeenten

© Shutterstock
© Shutterstock

De gemeentelijke werkgevers, VNG en WSGO, hebben de vakbonden per brief opgeroepen op om na de zomer zo snel mogelijk het overleg over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren hervatten en af te ronden.

Net bod

Werkgevers en vakbonden FNV, CNV en CMHF onderhandelden vanaf november vorig jaar over een cao voor alle gemeentelijke medewerkers voor het jaar 2021. De vakbonden braken het overleg in februari dit jaar af. De werkgevers meenden een bod te hebben gedaan dat geheel of gedeeltelijk tegemoetkwam aan de eisen van de vakbonden. De bonden keken daar echter anders tegenaan.

Struikelblok

Belangrijkste struikelblok is de verbetering van het loon van gemeenteambtenaren. De werkgevers vonden dat ze een net bod deden met een loonsverhoging van een half procent in 2021 en een eenmalige uitkering voor alle werknemers van 300 euro bruto. De bonden stelden daar een eis tegenover van 2,75 procent en verschillende bonussen voor diverse beroepsgroepen, waaronder 500 euro eenmalig voor vitale functies. Daarnaast stonden ook de herinvoering van een VUT-regeling en een verlofnorm van acht dagen op het wensenlijstje van de bonden. ‘Gezien de financiële positie van gemeenten en de omstandigheden van veel werkende Nederlanders is dat onrealistisch en niet uit te leggen’, meenden de werkgevers.

Verlof en thuiswerk

In de brief aan de bonden wijzen de werkgevers erop dat ze al op verschillende terreinen hebben aangegeven toe te willen geven aan de eisen van de bonden. ‘In de afspraken over verlof, toch een omvangrijk en ingewikkeld dossier, zijn wel al vergevorderd. En afspraken over thuiswerk zouden we meteen kunnen maken, maar blijven nu onnodig uit, terwijl werkgevers én werknemers er dringend behoefte aan hebben’, zo stellen de gemeentelijke werkgevers in de brief.

 

Bal bij bonden

Volgens de werkgevers ligt de bal nu bij de bonden. ‘U beperkt uw reactie op ons bod tot de constatering dat en niet genoeg is en u meer wilt. We komen echter alleen tot een nieuwe cao als beide partijen, dus ook de vakbonden, bereid zijn om stappen naar elkaar te zetten, en zo te ontdekken waar we wel en niet uit gaan komen. We nodigen u daarom van harte uit om snel een overleg te starten met een nieuw bod van uw kant.’

 

Cao rijk

De onderhandelingen over een cao voor rijksambtenaren zitten ook al sinds februari vast. Het loonbod van werkgever rijk was 1 procent erbij in 2021. De bonden vonden dat geen serieus bod – FNV Overheid eiste 5 procent – en schorten daarop de onderhandelingen over een nieuwe cao voor rijksambtenaren op. Na een lijmpoging en een demonstratie op het Malieveld in mei werd er begin juni een nieuwe onderhandelingspoging ondernomen, die echter op 10 juni wederom werd afgebroken.

 

Cao provincies

Over de cao provincies wordt inmiddels ook al zes maanden onderhandeld. Zes onderhandelingsronden tussen vakbonden en werkgevers bleken niet voldoende om de grote verschillen tussen de partijen te overbruggen. Sinds maart ligt ook dit overleg stil. Op 9 en 10 juli gaan bonden en werkgevers opnieuw om de tafel om te kijken of ze nader tot elkaar kunnen komen.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bert Spierings (Medewerker SZW) op
De bonden willen met een groot scherm voor de ingang van het kantoor van de VNG gaan staan. Als het niet zo lachwekkend triest was had ik het een goede grap gevonden. Staken? Wel eens van gehoord beste bond? Het is maar een suggestie. Of dachten jullie werkelijk dat z'on flutactie enige indruk zal maken? Neem gelijk de CAO 2022 mee. Vermoed een uitkomst van 1,6% voor 2021 0.6 % voor 2021 en 1 % voor 2022.
Door Arjan op
Begin het vertrouwen wel een beetje te verliezen, je hoort niks enz enz. Het is inmiddels september. Neem aub ook de cao voor 2022 mee.
Door Gerard de wit (Inzamel beheerder ) op
We worden al jaren uitgeknepen bij de fusie zijn de laag betaalde zelf een schaal omlaag gegaan en alles boven schaal 7 om hoog. Wij verdienen een eerlijk salarisverhoging en een goed Cao.
Door Gerben op
Wanneer gaat de boel plat bonden? De verkiezingen komen er immers weer aan en er is geen bestuurder die zijn nek uitsteekt voor zijn onderdanen! De CAO's doen 2,3% dit jaar. Vacatures worden niet of vertraagd of halfslachtig met te dure gedetacheerden (passanten) ingevuld. Ervaring vliegt de deur uit. Kwaliteit is allang geen haalbare kaart meer.

O ja de heren aan de overkant van de tafel hebben al weer een nieuwe CAO en hoe. Niet met minder meer genoegen nemen!
Door Mark Rothuizen (programmamanager) op
Als ik zie hoe moeilijk het is om goede mensen te werven voor posities bij gemeenten en wat het werk vraagt aan politieke sensitiviteit en omgaan met politieke ambities, dan kan ik niet anders dan concluderen dat met dit bod de werkgevers zich danig in de vingers snijden. Het is pennywise - pound foolish.
Door Ambtenaar op
@erwin. Er ligt een (erg minimaal) bod van de werkgever. Je mag er van uitgaan dat dit er minimaal bij komt. Maar dat is volstrekt ontoereikend. De hogere kosten van producten en middelen (inflatie) wordt steeds duidelijker. Dat werkt niet in het voordeel van de werkgever, die kunnen er niet omheen dat alles veel duurder is geworden. Dat moet terugkomen in de looncompensatie. De bonden zullen dat ongetwijfeld inbrengen. Als je het mij vraagt is dat het enige voordeel dat het zo lang duurt, en nu voort maken aub
Door erwin (ambtenaar) op
is er een kans dat we er helemaal niks op voorruit gaan dit jaar?
Door Marian op
@Molenaar Zelfs van het vrijwilligerswerk wat ik gratis uitvoer, word ik niet armer. Van dit aanbod worden ambtenaren dat wel. Het compenseert de inflatie nota bene niet eens.

De gemeente verwacht van haar werknemers vakkundigheid, expertise, flexibiliteit, inzet enzovoort. Daar mag je andersom in het kader van goed werkgeverschap als werkgever ook een fatsoenlijke geldelijke waardering voor verwachten. Niet dat je elk jaar erop achteruit gaat.
De stap terug naar het bedrijfsleven wordt zo inderdaad steeds aantrekkelijker. Of terug naar de non-profit sector overigens: zelfs dáár werd ik voor hetzelfde werk aanzienlijk gunstiger uitbetaald. Bedankt voor de tip.
Door de vries (ambtenaar) op
Ik vind dat @Molenaar een feitelijk antwoord moet krijgen.
a. We moeten niet zeuren. Daar kan maar één reactie op gegeven worden: we zeuren niet.
b. We doen vele malen minder dan in het bedrijfsleven. Dat wordt vaker gesteld maar een onderzoek waar dat uit blijkt ken ik niet. Het is vooralsnog een onbewezen stelling.
c. We hebben niet het risico om je baan te verliezen. Dat was al nooit zo, maar na de WNRA is dat al helemaal niet meer het geval.
d. We weten dat we minder verdienen bij de overheid. Dat klopt. Maar de nieuwe CAO gaat niet over minder verdienen dan in het bedrijfsleven maar over het verhogen van de lonen om het verschil met het bedrijfsleven niet groter te laten worden. We willen het bedrijfsleven niet inhalen maar ook we willen de verschillen ook niet groter laten worden.
e. We plukken ontzettend veel vruchten. Wat zou moeten zijn, blijft onduidelijk.
f. Kop houden en die aalmoes accepteren. Tja, feitelijk kan hier maar één reactie op gegeven worden: we houden onze kop en we accepteren de aalmoes ook niet.
g. Je doet je werk voor Nederland, niet voor je portemonnee. Ja, werken voor Nederland en ja werken ook voor de portemonnee. Ik wel tenminste en ik heb niet iemand anders nodig om me te vertellen dat dat niet zo is.
Door Frits op
@Molenaar: Ha, ha, ha! Zo denkt een deel van de Nederlanders echt. Werken bij de overheid is een soort veredeld vrijwilligerswerk waarbij de maandelijkse beloning een kers op de taart is en niet de taart zelf.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers