of 61441 LinkedIn

Werken in de ivoren toren stemt tevree

Overheidsmanagers zijn een stuk tevredener over hun werk en organisatie dan de medewerkers op de werkvloer.

Overheidsmanagers zijn een stuk tevredener over hun werk en organisatie dan de medewerkers op de werkvloer. Dat blijkt uit onderzoek onder 624 bestuurders, managers en medewerkers door wetenschappers van het HPO Center, StatMind en Driessen HRM.

'Het zou zo maar kunnen zijn dat deze mensen zich in een ‘ivoren toren’ bevinden waardoor ze onvoldoende weten van wat er op de werkvloer speelt’, aldus onderzoeker André de Waal. Een indicatie zijn scores die de respondenten aan hun organisatie hebben gegeven. Deze score is 6,6 voor managementkwaliteit, wat aangeeft dat het hoog-presterende niveau van de organisatie en haar managers gemiddeld is en zeker niet exceptioneel.

Vrouwen
Overigens geldt deze uitslag niet alleen voor de overheid maar ook voor de (non-) profitsector. Er blijkt geen verschil te zijn in werkgeluk tussen mannen en vrouwen, of hoe groot de organisatie is, hoe lang de respondent heeft gewerkt bij een organisatie of hoe oud zij/hij is. Het enige verschil is te vinden bij functieniveau: de directie en senior managers zijn beduidend tevredener met hun werk en de organisatie en schatten het niveau van de eigen organisatie ook hoger in. Wanneer de score voor ‘organisatieattractiviteit’ wordt uitgerekend, dan blijkt dat met een 7,7 werknemers hun organisatie best attractief vinden. De score voor ‘werkbetrokkenheid’ is een 7,8 en de score ‘organisatiebetrokkenheid’ een 6,5. Dat betekent dat werknemers over het algemeen gelukkig zijn met het werk dat ze doen, maar niet echt met de organisatie waarin ze dat werk doen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wottsjer (Watcher) op
Als aan het eind van de maand de pegels rinkelen, helpt dat ongetwijfeld bij de oordeelsvorming. En dan moet je je even over zeurend voetvolk heen zetten, dat bederft de stemming alleen maar. Een wereld te gaan dus.
Door Monique op
Rare laatste zinnen. De werknemers vinden met een 7,7 hun organisatie attractief, maar ze zijn niet gelukkig met de organisatie waarin ze werken???
Volgens mij zijn ze alleen iets minder bij de organisatie betrokken.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!