of 59903 LinkedIn

Weinig sterke leiders bij de overheid

14 reacties
Leiderschap binnen de overheid is onvoldoende ontwikkeld. Dat vindt 62 procent van de ruim driehonderd ambtenaren die reageerden op een enquête van Binnenlandsbestuur.nl.

Bedrijfsleven
Slechts drie procent van de respondenten meent dat leiderschap bij de overheid sterk ontwikkeld is en een derde van de ambtenaren noemt het voldoende. Dit staat in schril contrast met de visie die de ambtenaren hebben op leiderschap binnen het bedrijfsleven. Maar liefst tachtig procent van de respondenten meent dat leiderschap binnen het bedrijfsleven sterk (18 procent) tot voldoende (62 procent) te noemen is.

 

Inspirerend
Waar zitten de meest inspirerende leiders, zo vroeg Binnenlandsbestuur.nl aan de ambtenaren. Bij het bedrijfsleven, zo denkt de helft van de geënquêteerden. Een derde van hen meent dat die toch voornamelijk bij de overheid gezocht moeten worden en nog eens een derde neemt
neutrale positie in ten aanzien van deze stelling.

 

Vaardigheden
Wel vindt bijna driekwart van de respondenten dat je met sterk leiderschap binnen de overheid net zoveel kunt bereiken als in het bedrijfsleven, al vergt leiderschap binnen de overheid wel andere vaardigheden, met name op het gebied van omgaan met maatschappelijke belangen en onderlinge verhoudingen, zo meent driekwart van de respondenten.

 

Integriteit
Over de vraag of leiderschap binnen de overheid meer integriteit vergt dan in het bedrijfsleven zijn de meningen verdeeld. De helft van de respondenten meent van wel, de andere helft niet.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Johannes Wolffensperger (leiderschapscoach bij AAtB) op
Veel managers bij de overheid zijn meer competent vanwege hun deskundigheid op hun gebied dan 'sterke leiders'. Zolang hun ambtenaren echte professionals zijn, werkt dat vrij goed. Maar in tijden van ingrijpende verandering of crisis in de tent ontstaan er vaak problemen. Zo'n professional-manager heeft daar dan te weinig ervaring mee.
'Sterke leiders' is een onvoldoende duidelijk begrip: grote ego's die zich naar voren dringen? Generaals die slagvaardig zijn? Mensen met pathologische trekken die goed functioneren in juist één bepaalde situatie? Of 'Mandela/Dalai Lama/Obama', wijze mensen die als manager waarschijnlijk zo weinig zouden zijn opgevallen, dat ze geen voetnoot in de geschiedenisboeken hadden gekregen
Door Remko Iedema (Manger bij Managementbureau Apeldoorn) op
Vraag is natuurlijk welk type leiderschap beloond wordt. Het zou best eens zo kunnen zijn dat leiderschapskenmerken die in het bedrijfsleven worden gewaardeerd bij de overheid minder worden gewaardeerd. Ingetogenheid en middelmaat komen dan bovendrijven.
Door Ricus Tiekstra (beleidsmedewerker) op
Wat zijn 'sterke' leiders? Zijn dat de mensen die met dank aan hun positie binnen een organisatie hun zin steeds weer weten door te drijven? Of zijn dat visionairs die met verstand van zaken echt weten wat goed is voor de maatschappij? Van de eerste groep zijn er veel te veel en van de tweee groep is er nagenoeg niemand. We hebben het dan wel over mensen die onze nazaten ook nog kennen en die veel meer zijn dan een voetnoot in de geschiedenisboeken. Daarvan kan ik uit het huidige tijdsgewricht toch eigenljk geen namen noemen.
Door M.Stevens (OR-voorzitter) op
Sterke leiders ontstaan in tijden van nood. Ze krijgen de ruimte om te leiden van de volgers. Het onderzoekje kan erop wijzen dat de nood nog niet hoog is en/of dat veel overheidspersoneel minder behoefte heeft aan sterke leiders, omdat ze weten wat hun taak is. Als daarover onduidelijkheid bestaat, is er altijd nog de bestuurlijke leiding.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!