Advertentie
carrière / Nieuws

Weggestuurde brandweercommandant moet terugbetalen

Leen Schaap, oud-brandweercommandant van Amsterdam-Amstelland die vorig jaar gedwongen vertrok, moet zijn werkgever 33.800 euro terugbetalen. Er was afgesproken dat die zijn juridische kosten voor de afhandeling van het contract zou betalen, maar dat blijkt achteraf niet te mogen.

23 april 2020
brandweer-amsterdam.JPG

Leen Schaap, oud-brandweercommandant van Amsterdam-Amstelland die vorig jaar gedwongen vertrok, moet zijn werkgever 33.800 euro terugbetalen. Er was afgesproken dat die zijn juridische kosten voor de afhandeling van het contract zou betalen, maar dat blijkt achteraf niet te mogen.

Salaris hoger dan WNT
Dat meldt stadszender AT5 naar aanleiding van de publicatie van het jaarverslag 2019 van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland in de Telegraaf. In die stukken staat dat het salaris van 178.900 euro dat Schaap in 2019 ontving hoger is dan de Wet Normering Topinkomens (WNT) toestaat. Schaap kreeg een vertrekregeling van 75.000 euro.

Wettelijke kwestie
Over het terugbetalen van de 33.800 euro zegt een brandweerwoordvoerder tegen de Telegraaf: ‘Het is een wettelijke kwestie, waar wij ons ook aan te houden hebben. Wij moeten dit bedrag terugvragen. Er zijn facturen verzonden. Deze zijn nog niet voldaan’, zegt. Schaap wil zelf niet reageren op het nieuws, aldus AT5. Over vertrekregelingen van Amsterdamse topambtenaren was vorig jaar nog het nodige te doen, resulterend in een rapport van Necker van Naem dat een ontluisterend beeld gaf van zowel het beleid van de gemeente als het gedrag van directeuren.

Doodsbedreigingen
Schaap was in 2016 aangesteld om de modernisering van de brandweer vlot te trekken. Dat ging niet zonder slag of stoot. In de loop der tijd kwamen vanuit het brandweerkorps veel signalen over onrust, een verziekte sfeer en een angstcultuur. Schaap zei toen dat hij ‘best wat misstanden’ had moeten aanpakken. Zo’n vijftig keer trad hij op tegen brandweerlieden die zich niet hielden aan de regels en integriteitscodes. Hij ontving ook een aantal doodsbedreigingen.

Onherstelbare vertrouwensbreuk
Na het besluit dat Schaap moest vertrekken, liet burgemeester Femke Halsema, voorzitter van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, weten dat er onder zijn bewind veel resultaten zijn geboekt, maar ‘het tijd is voor een volgende fase’. Het harde leiderschap van Schaap had geresulteerd in een onherstelbare vertrouwensbreuk tussen de korpsleiding en de uitrukdienst. Per 1 oktober 2019 werd Schaap opgevolgd door Tijs van Lieshout die een wat 'zachtere' koers inzette.

Wachten op antwoord Wob-verzoek
Opvallend is dat AT5 schrijft al negen maanden te wachten op antwoord op een Wob-verzoek om duidelijkheid te krijgen over de vertrekregeling van Schaap. ‘Via allerlei juridische procedures en vertragingen houdt burgemeester Halsema in haar rol als voorzitter van de veiligheidsregio die deur tot nu toe steeds gesloten. Vorige week werd de afhandeling van het verzoek wederom uitgesteld’, aldus AT5. Het openbaren van de vertrekregeling zou een inbreuk zijn op de persoonlijke levenssfeer van Schaap, was het argument van de veiligheidsregio steeds, maar de zender wijst op jurisprudentie waarin de Raad van State het belang van openbaarmaking groot acht gelet op de maatschappelijke discussies over vertrekregelingen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie