of 59179 LinkedIn

Waterschappen staan te springen om jonge dijkwachters

De honderden vrijwilligers die voor de waterschappen de dijken controleren bij noodweer moeten worden opgevolgd door een jongere lichting.
2 reacties

Door de vergrijzing verwachten de waterschappen de komende jaren veel nieuwe dijkwachters nodig te hebben. Het gaat om vrijwilligers die bij extreem noodweer uitrukken om onder meer te dijken te controleren. Nu hebben de waterschappen jaarlijks gemiddeld rond de tweehonderd nieuwe vrijwilligers nodig omdat mensen met pensioen gaan of omdat ze gewoonweg stoppen. De gemiddelde dijkvrijwilliger is vijftig jaar. 

Goede conditie

,,Het zijn mensen die overdag vaak een andere baan hebben: voor de klas staan, agrariër zijn of bij een waterschap werken’’, vertelt een woordvoerster van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. In Nederland zijn zo’n drieduizend dijkvrijwilligers actief. Om vrijwilliger te worden moet je een goede conditie hebben om onder erbarmelijke weersomstandigheden de dijken op te gaan. Daarnaast is een opleiding vereist die drie dagdelen duurt. Verder zijn er zijn jaarlijkse bijeenkomsten, hoogwateroefeningen en opfriscursussen.

Zwakke schakels
De vergrijzende trend is ook zichtbaar bij de mensen met een vaste baan bij waterschappen. Daar komen jaarlijks 350 fte vrij voor mensen die op een of andere manier bezig zijn met dijkversterkingen. Dat werk is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Maandag 7 november worden in Cadzand Bad officieel de laatste werkzaamheden afgerond voor het dichten van de zwakke schakels in de Nederlandse kustverdediging. Zo’n 150 dijkwachters bezochten zaterdag de dijkwachtersdag in Katwijk aan Zee. Daar kregen de vrijwilligers onder meer informatie over het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Dat was ook de initiatiefnemer van de dijkwachtersdag. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door cam op
Ik mis een belangrijke informatie hier: Waar kan men zich ongecompliceerd aanmelden?
Door stefan op
vandaag probeer ik mij op te geven als dijk wachter ......er zijn geen .vacatures te vinden ...ook op geven voor vrijwilligers is erg moeilijk zo niet onmogelijk . erg vreemd. toch ik ga nog ff 1uur veder zoeken .