of 64231 LinkedIn

Wachtgeld voor vrijwilligersbaan Rehwinkel in Barcelona

Burgemeester Rehwinkel van Groningen heeft een nieuwe baan in Barcelona aangenomen, maar dit blijkt een vrjiwilligersbaan te zijn. Hij doet daarom beroep op de wachtgeldregeling en daar is men niet blij mee.

Groningen was nog maar net bekomen van de verassing dat burgemeester Rehwinkel een nieuwe baan heeft.  Wat bij die aankondiging vorige week echter niet werd verteld, was dat zijn nieuwe, internationale functie in Barcelona een vrijwilligersfunctie betreft. Peter Rehwinkel gaat daarom gebruik maken van de wachtgeldregeling en daar zijn veel Groningers niet blij mee.

VVD niet blij
Onder wie Sabine Koebrugge, fractievoorzitter van de VVD. 'Ik ben erg verbaasd. Ik ging er vanuit, net als iedereen, dat Rehwinkels nieuwe baan gewoon betaald was. Het was voor mij wel even slikken dat het op kosten van de gemeente Groningen blijkt te zijn.' 


Standplaats Barcelona

Peter Rehwinkel (PvdA) maakte vorige week bekend dat hij per 1 november opstapt. Zijn nieuwe functie is bij een internationale organisatie die wereldwijd gemeenten helpt wanneer er zich een ramp heeft voltrokken. Standplaats is Barcelona. De Groninger gemeenteraad moest dit nieuws overigens uit de media vernemen.  


Inleveren tot WW-niveau
Formeel heeft Rehwinkel gewoon recht op wachtgeld, maar toch doet de VVD een appèl op de burgemeester. 'Het is bizar dat iemand vrijwillig ontslag neemt en dan nog recht heeft op wachtgeld,' zegt Koebrugge. 'Het zou hem sieren als hij een deel zou inleveren tot het WW-niveau.'  


'Lidmaatschap PvdA opzeggen'

Enkele raadsleden van de VVD en SP reageerden verbolgen. VVD’er Max Blom twitterde ,,Bgm Rehwinkel gaat vrijwilligerswerk doen in Barcelona. Op kosten van stad Groningen, dat dan weer wel.'' De jongerenafdeling van de PvdA in Groningen, de Jonge Socialisten, roept Rehwinkel op zijn PvdA-lidmaatschap op te zeggen. Ook de SP vindt de wachtgeldregeling ongepast. Via de website laat ze weten: 'Het is echt belachelijk om in deze financieel zware tijden op kosten van de Groningse belastingbetaler vrijwilligerswerk te gaan doen in Spanje.' aldus de woedende SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk.' 


Kamervragen PvdA

De woordvoerder van Rehwinkel benadrukt dat ,,de reden voor ontslag bij deze regeling niet aan de orde is''. Bovendien maakt de burgemeester waarschijnlijk maar beperkt gebruik van de regeling, zegt hij. Overigens heeft Rehwinkel, volgens het Dagblad van het Noorden, de rekening van de cursus Spaans à 3150 euro ook bij de gemeente neergelegd. Inmiddels heeft Tweede Kamerlid Manon Fokke van Rehwinkels eigen PvdA vragen gesteld over de kwestie aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Zo wil ze weten of het aanvaarden van een onbetaalde functie een voormalig politieke ambtsdrager ontslaat van zijn sollicitatieplicht.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Kees Huizenga op

Hierbij een commentaar van prof. dr. Wim Derksen, hoogleraar Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam, in het DvhN van vandaag en gisteravond in het DvhN on line:

http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10542 …

Door Mevrouw Kiki (Boombeschermvrouwe) op
1.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wachtgeld
De betrokkene moet in voldoende mate trachten passende arbeid te vinden. Of arbeid passend is wordt onder andere bepaald door het geboden loon. Dit kan betekenen dat de betrokkene geen baan met een laag loon hoeft te aanvaarden, maar kan ook betekenen dat hij na een baan met een laag loon te hebben aanvaard door moet blijven zoeken naar een passender baan.

===

2.
http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=125 …

Op deze site van RTVNoord staan 3 filmpjes.

In het BOVENSTE filmpje:
a. is te horen dat burgemeester dr.J.P.Rehwinkel van mening is dat hij: ook recht op reis- en verblijfskosten heeft.
b. en dat hij na 1 november 2013 geen reis- en verblijfskosten zal claimen.
c. maar wat hij na 1 november 2013 wel claimt blijft onduidelijk.

Het ONDERSTE filmpje:
a. legt hij uit dat hij het wachtgeld nodig heeft, omdat ook hij brood op de plank nodig heeft.
(€ 46.500 voor een half jaar)
b. of hij het afgelopen jaar, sinds zijn aankondiging van zijn vertrek op 24 april 2013, naar een (goed) betaalde baan heeft gesolliciteerd is onduidelijk.

Mevrouw Kiki
Door p op

@P2 Nee, sinds 2010 hoort er bij het wachtgeld ook een inspannningsverplichting zie: Besluit sollicitatieplicht Appa voor gewezen politieke ambtsdragers hoofdstuk 4

Aan de gmeente Groningne om dat goed in te vullen...
Door p2 op
Jammer p, politici op wachtgeld hebben geen sollicitatieplicht
Door p op
Overigens zou ik als ik de Gronings gemeenteraad was aandringen bij Plasterk op oneervol ontslag, maar vooral
sterk het (verplichte) reïntegratietraject monitoren- vvrijwilligerswerk in Barcleona zou zomaar in conflict kunnen zijn met de beschikbaarheid van Rehwinkel voor de arbeidsmarkt...helaas moet er dan gekort geworden.
Door Spaans zonnetje (volksvertegenwoordiger) op
Ja, dat is nou de uitwerking van de participatiemaatschappij van dit kabinet. PvdA'ers die op kosten van de belastingbetaler leuke dingen gaan doen voor zichzelf. Rehwinkel was niet eens in staat om adequaat te handelen in Haren, dus geen ramp als hij nu vertrekt....maar betaal je uitstapje a.u.b. wel zelf!
Door Ernest (beleidsadviseur) op
De wachtgeldregeling is bedoeld voor plotseling verlies van een politieke betrekking, bijvoorbeeld door het vallen van College of motie van wantrouwen.
Bij vrijwillig ontslag wegens andere functie niet natuurlijk.
Overigens deed zijn PVDA partijgenoot Wouter Bos iets vergelijkbaars: zijn positie stond niet ter discussie maar hij trok zich terug als minister 'om meer tijd aan zijn gezin te besteden' en maakte ook enkele maanden gebruik van wachtgeld! Daar was toen vreemd genoeg weinig ophef over.

Los hiervan is het bijzonder vreemd dat een burgemeester op zo'n korte termijn (minder dan 1 maand!) ontslag neemt. Waarom? En waarom wil hij bij zo'n onbekende organisatie zonder vergoeding werken? Heeft hij daar een partner/ huis / familie/ belangen ?
Het zou de nieuwswaarde verhogen als we de achtergronden daarvan ook konden lezen...
Door Kop op
Rehwinkel is een PvdA-er, die zich dankzij politieke vriendjes omhoog heeft gewerkt.
Het zoveelste bewijs dat deze geparachuteerde burgemeester alleen voor eigen belang gaat.
Door Willem op
Ik neem aan de Groningen de wachtgeldregeling er even op naslaat en vervolgens besluit hier geen medewerking aan te verlenen. Of hij nu naar Barcelona gaat als vrijwilliger doet feitelijk niet ter zake. Hij neemt op eigen initiatief ontslag. Dat betekent in de echte wereld dat je nergens recht op hebt. Punt.
Door Jos Praat (beleidsmedewerker) op
En je dan nog steeds afvragen waardoor de kloof tussen bestuur en burger steeds groter wordt. Je vraagt je werkelijk af wanneer Rehwinkel voor het laatst buiten is geweest.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers