of 63908 LinkedIn

Wachtgeld voor vrijwilligersbaan Rehwinkel in Barcelona

Burgemeester Rehwinkel van Groningen heeft een nieuwe baan in Barcelona aangenomen, maar dit blijkt een vrjiwilligersbaan te zijn. Hij doet daarom beroep op de wachtgeldregeling en daar is men niet blij mee.

Groningen was nog maar net bekomen van de verassing dat burgemeester Rehwinkel een nieuwe baan heeft.  Wat bij die aankondiging vorige week echter niet werd verteld, was dat zijn nieuwe, internationale functie in Barcelona een vrijwilligersfunctie betreft. Peter Rehwinkel gaat daarom gebruik maken van de wachtgeldregeling en daar zijn veel Groningers niet blij mee.

VVD niet blij
Onder wie Sabine Koebrugge, fractievoorzitter van de VVD. 'Ik ben erg verbaasd. Ik ging er vanuit, net als iedereen, dat Rehwinkels nieuwe baan gewoon betaald was. Het was voor mij wel even slikken dat het op kosten van de gemeente Groningen blijkt te zijn.' 


Standplaats Barcelona

Peter Rehwinkel (PvdA) maakte vorige week bekend dat hij per 1 november opstapt. Zijn nieuwe functie is bij een internationale organisatie die wereldwijd gemeenten helpt wanneer er zich een ramp heeft voltrokken. Standplaats is Barcelona. De Groninger gemeenteraad moest dit nieuws overigens uit de media vernemen.  


Inleveren tot WW-niveau
Formeel heeft Rehwinkel gewoon recht op wachtgeld, maar toch doet de VVD een appèl op de burgemeester. 'Het is bizar dat iemand vrijwillig ontslag neemt en dan nog recht heeft op wachtgeld,' zegt Koebrugge. 'Het zou hem sieren als hij een deel zou inleveren tot het WW-niveau.'  


'Lidmaatschap PvdA opzeggen'

Enkele raadsleden van de VVD en SP reageerden verbolgen. VVD’er Max Blom twitterde ,,Bgm Rehwinkel gaat vrijwilligerswerk doen in Barcelona. Op kosten van stad Groningen, dat dan weer wel.'' De jongerenafdeling van de PvdA in Groningen, de Jonge Socialisten, roept Rehwinkel op zijn PvdA-lidmaatschap op te zeggen. Ook de SP vindt de wachtgeldregeling ongepast. Via de website laat ze weten: 'Het is echt belachelijk om in deze financieel zware tijden op kosten van de Groningse belastingbetaler vrijwilligerswerk te gaan doen in Spanje.' aldus de woedende SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk.' 


Kamervragen PvdA

De woordvoerder van Rehwinkel benadrukt dat ,,de reden voor ontslag bij deze regeling niet aan de orde is''. Bovendien maakt de burgemeester waarschijnlijk maar beperkt gebruik van de regeling, zegt hij. Overigens heeft Rehwinkel, volgens het Dagblad van het Noorden, de rekening van de cursus Spaans à 3150 euro ook bij de gemeente neergelegd. Inmiddels heeft Tweede Kamerlid Manon Fokke van Rehwinkels eigen PvdA vragen gesteld over de kwestie aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Zo wil ze weten of het aanvaarden van een onbetaalde functie een voormalig politieke ambtsdrager ontslaat van zijn sollicitatieplicht.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Mevrouw Kiki (Boombeschermvrouwe) op
Geachte ex burgemeester dr.J.P.Rehwinkel,

Mag ik u namens de gehele stad 'bedanken' voor het feit dat ik gisteren (7 november 2013) de Groninger rechtszaal weer eens van binnen heb gezien?
En dat ik het uitgeknepen gruwelijke toneelstuk van rechter, belanghebbendenadvocaat en gemeenteadvocaat wéér maakte....

U heeft namelijk te laat, en zonder gedegen, overleg een besluit afgegeven om de 100 marklieden verjagen van hun jaarlijkse plek.

Niet, professioneel, VOOR het binnenhalen overleggen......
"Pas in september / oktober werd de route enigszins duidelijk." aldus de gemeenteadvocaat!

Onder het mom van veiligheid (50.000 bezoekers naar Sinterklaas), moeten de marktkramen wijken...

En geen getal over hoeveel mensen er vorig jaar naar Sinterklaas kwamen.

Bij de bloemetjes jaarmarkt komen er jaarlijks 150.000 bezoekers, die rustig tussen de tussen VELE EXTRA bloemenkramen doorlopen ...

Het was lang geleden (www.krantvantoen.nl 3 mei 1996) dat ik een paar rondjes rechtbank heb gedaan en dat bestuursrecht mr. T. Duursma de toenmalige burgemeester drs. H.Ouwerkerk op zijn sodemieter gaf omdat te vaak de evenementenvergunningen niet op tijd waren en de burgemeester zodoende de belanghebbenden naar de rechtbank jaagden.

U trompetterde in begin april dat Sinterklaas naar Groningen komt.
U vertrok op 1 november 2013.
Waarom kreeg u het niet voor elkaar om op tijd deze belangrijke vergunning af te geven?
Gister, na 7.5 maand, verleende een waarnemer van de huidige burgemeester de evenementenvergunning.

Ik zal deze Sinterklaasintocht 2012 herinneren als de intocht van het uitzwaaien van de democratie.
Als al die kindertjes wat groter zijn, zal het hun duidelijk worden.

Ik hoop dat u NOOIT meer, op enige wijze, in het openbaar bestuur terecht komt.

Want nu dat een Staatrechtsdeskundige onze waardevolle, moeizaam verkregen, democratie naar gort draait .....

Mevrouw Kiki
Door Willem op
En maar krokodillentranen huilen als de opkomst bij een verkiezing weer eens dramatisch laag is. En maar klagen over de afstand tussen politiek en burgers. Tja, zolang de politiek zichzelf op een voetstuk plaatst, voor zichzelf lucratieve financiële regelingen treft, elkaar leuke baantjes toeschuift etc. dan zal de kloof tussen politiek en kiezers alleen maar groter worden. Maar wat echt schrikbarend is, is het totale gebrek aan zelfreflectie; het ontbreken van het besef dat je niet voor jezelf en je politieke vriendjes zaken kunt regelen die je de burger misgunt. Walgelijk.
Door André Jolmers (ex ambtenaar) op
Belachelijk dat een hoog betaalde ambtenaar gebruik maakt van wachtgeld als hij zelf ontslag neemt om iets leuk te gaan doen. Ik moest heel veel inleveren toen ik om medische redenen niets meer kon en nog steeds inlever
Door Kritisch op
Wat een zielige en oneervolle vertoning van deze incompetente burgemeester. Wees blij dat ie vertrekt, Groningen. Het zal een paar centen kosten, want zo zit dat systeem in Nedrland nu eenmaal in elkaar (politici zorgen nu eenmaal goed voor zichzelf), maar in Groningen kan het alleen maar beter worden, na het vertrek van deze graaiert.
Door Jonkheer van Avezathe en Zottegem (Overheidsdienaar) op
Naar verluidt betreft het een zware, internationale functie. In het kader van het Europese milieubeleid zal de heer Rehwinkel ook gaan onderzoeken of het nog langer verantwoord is dat Sinterklaas elk jaar per stoomboot in ons land arriveert en of dat vervoer niet duurzamer en efficiënter kan. Ook zal hij in Spanje gaan voorstellen of het personeelsbestand van Sinterklaas multicultureler kan worden samengesteld, bijvoorbeeld door toevoeging van een Eskimo.

Door Mevrouw Kiki (Boombeschermvrouwe) op
Ik ben inmiddels heel erg benieuwd wat het oordeel van zijn nieuwe spaanse baas UCLG over De Volunteer Uit Holland (DVUH).

Want:
Vandaag is gebleken dat er grote juridische problemen zijn bij de intocht van Sinterklaas a.s 16 november 2013.

Met een beetje geluk halen hebben de marktlui (Ggrote Markt / Vismarkt) een voorlopgige voorziening bij de Groninger rechtbank VOORDAT burgemeester dr.J.P. Rehwinkel vertrokken is en Sinterklaas nog niet op de stoep staat..

Op 9 april 2013 kondigde burgemeester dr.J.P.Rehwinkel trots aan dat de landelijke intocht van Sinterklaas op 16 november 2013 in Groningern zal zijn.

Vandaag, 12 oktober 213, blijkt dat 2 vereiste evenementenvergunningen, die door de verantwoordelijke burgemeester dr. J.P. Rehwinkel allang hadden moeten zijn verleend, op dit moment nog in behandeling zijn !!!!!
Daardoor kunnen de bezwaarschfiten niet op tijd afgehandeld worden.

Voor een eensgelijk JAARLIJKS terugkerend geintje (telate evenemnetnvergunningen) wenste de president van de rechtbank, T.Duursma, op 3 mei 2006 voormalig burgemeester dr.H.Ouwerkerk aan de tand voelen.
De rechter was van oordeel dat de burgemeester de wet niet naleefde en dat hij tegenstanders naar de rechter joeg.
http://www.dekrantvantoen.nl/vw/article.do?id=NV …

Volgende week komt de uitspraak van de Gemeentelijke Rekenkamer, die van oordeel is dat de DGMR ontruimingsrapporten van DGMR van het Groninger Forum goed zijn.

Terwijl Rehwinkel en ik al geruime tijd weten dat beide rapporten ( 16 november 2011 en 22 maart 2012) zo vals als een glimmende kraai zijn.

We gaan een spannend weekje tegemoed.

Mevrouw Kiki
Door peter k. op
Wedden dat barcelona een tussenstation is voor andere leuke en verre reizen.
Door henk op
Waarom grijpt de minister niet in?
Door janus de anti-vvd'er op
Deze man is géén socialist maar een vvd'er die het ik voorop stelt. Hij faalde als burgemeester, ook in de rampenbestrijding en dan gaat hij dan vrijwilligerswerk doen in Barcelona. Van een vvd'er had ik het gesnapt en zelfs van het zogenaamd linksliberale maar in wezen rechts conservatieve d'66 ook. Maar van een pvda'er? Vreselijk is dit... Rehwinkel is een minkukel in gedag en moraal...
Door Ra op
Rekenwinkel weet precies hoeveel wachtgeld hij nodig heeft.
Herintegreren hoeft hij dus nooit, dat is voor gewone mensen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers