Advertentie
carrière / Nieuws

Waalre dreigt zelf schuren te slopen

De kampbewoners hebben ruzie met de gemeente die in een nieuw bestemmingsplan de woonwagens wil legaliseren, maar geen ruimte laat voor loodsen en hobbyruimten.

14 februari 2013

De gemeente Waalre wil schuren op het woonwagenkamp zo snel mogelijk laten verwijderen en dreigt zo nodig zelf te gaan slopen. Waalre heeft al uitgerekend dat het 200.000 euro gaat kosten als de gemeente zelf de schuren op het kamp moet opruimen. De kosten kunnen in dat geval worden verhaald op de overtreders, schrijft de gemeente in een raadsvoorstel.

Bestemmingsplan
De kampbewoners hebben ruzie met de gemeente die in een nieuw bestemmingsplan de woonwagens wil legaliseren, maar geen ruimte laat voor loodsen en hobbyruimten die in de afgelopen jaren op het kamp zijn gebouwd.

Afwijzing
De gemeente heeft alle bezwaren van de bewoners tegen de plannen afgewezen. ,,Er bestonden in het verleden weliswaar beleidsvoornemens om de bestaande situatie te legaliseren, maar dat was nog onvoldoende concreet'', zegt het huidige college.

Extra personeel
Voor de veranderingen op het woonwagenkamp huurt de gemeente voor 250.000 euro extra personeel in. De gemeenteraad stemt op 5 maart over de plannen.

Aanslag
De spanningen tussen de woonwagenbewoners en de gemeente wordt vaak genoemd als reden voor de aanslag op het gemeentehuis van Waalre in juli. De kampbewoners ontkennen betrokkenheid.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frank / jurist handhaving
Uit angst voor stemmenverlies (dus zetelverlies) hanteren politici doorgaans de stelling "met handhaving maak je geen vrienden".

Met handhaving maak je echter wel degelijk vrienden. De overtreder wordt uiteraard niet je vriend, Maar de omwonenden die hun mond houden en zich al jaren ergeren aan (het gedrag van) de overtreder, dat worden wel degelijk je vrienden.

Ikzelf heb meermaals de verzuchting gehoord "eindelijk doet de gemeente iets!"
Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Tussen de regels door is ergens op te maken dat er voorheen gedoogd is. Waarom indertijd dan niet al bij het eerste plankje om een schuur te bouwen ingegrepen ?



U zult mij niet zien schrijven dat ik de dikste vrienden ben met die mensen op dat woonwagenkamp, maar vanaf het allereerste begin een duidelijk stringent beleid met 100% handhaving en duidelijkheid ware toch beter geweest.



Nu is hun boosheid ergens toch begrijpelijk.

Flipper
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Beste @Flipper,

Handhaving op een woonwagenkamp is jarenlang "een moeilijk begrip geweest"

Vele verantwoordelijken liepen om de hete brei heen, nu er wel wordt ingegegrepen moeten we de zaak niet omdraaien. Immers, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald of anders, beter laat, dan nooit !
Ed
Door zelf in het verleden onduidelijkheid te scheppen door afwijkende beleidsvoornemens is de gemeente misschien toch wel medeverantwoordelijk voor de gevolgen. Strakke handhaving schept van het begin af aan de duidelijkheid die burgers nodig hebben. Neemt niet weg dat de bewoners nu juridisch aan het kortste eind trekken. Misschien kan ook positieve aandacht gegeven worden aan hun inspanningen om op legale wijze in hun onderhoud te voorzien?
Advertentie