of 63946 LinkedIn

Vrouwen negeren IT-vacatures ten onrechte

Vrouwen solliciteren vaak ten onrechte niet op IT-vacatures. De reden is dat de tekst soms vol jargon en technische specificaties staan en dat schrikt vrouwen af.

Door slechte vacatureteksten laten werkgevers veel potentieel aan vrouwelijke IT’ers liggen. Door een overdaad aan jargon, technische specificaties en de angst in een mannenwereld terecht te komen voelen vrouwen zich niet geroepen te solliciteren. Met een schreeuwend tekort aan IT’ers bij onder meer het Rijk en gemeenten liggen hier dus volop kansen om het tij te keren.

Communicatieve vaardigheden

De ICT heeft een zeer kansrijke arbeidsmarkt, weinig beroepsgroepen hebben zo veel openstaande vacatures per kandidaat als de ICT concludeerde het UWV onlangs nog. In 2015 was gemiddeld 23 procent alle vacatures moeilijk vervulbaar. Onder ICT-vacatures was dit echter 48 procent, het hoogste aandeel van alle beroepsgroepen. De tekorten ontstaan vooral door de veranderende gevraagde skills: vaak zijn technische vaardigheden nodig om systemen van binnenuit te begrijpen. De vereiste kennis in de ICT is vaak heel specifiek en moet up-to-date zijn. Ontwikkelingen gaan razendsnel. Daarnaast is er in toenemende mate ook behoefte aan mensen met inzicht in bedrijfsprocessen en communicatieve vaardigheden, die klantwensen kunnen vertalen naar ICT.  En vooral die laatste eisen spreken vrouwen over het algemeen aan.

Technisch imago

Het beperkte enthousiasme van vrouwen om op IT-functies te reageren ligt overigens niet uitsluitend aan de onaantrekkelijk omschreven vacatures. Volgens recruiter Monsterboard overwegen vrouwen een baan in de IT nog veel te weinig, omdat ze denken dat de wereld van de Informatie Technologie te technisch is voor hen. Monsterboard wil met een Diversity Week zowel IT-werkgevers als vrouwen laten inzien dat een baan in de IT voor vrouwen dichterbij is dan vaak gedacht wordt.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

 ‘Als vrouwen gaan onderzoeken hoeveel IT er al in hun huidige baan zit en als ze hun kwaliteiten hier naast leggen, blijkt dat een IT baan vaak wel binnen handbereik ligt’, is de overtuiging van Gian Zandonà, managing director van Monsterboard. ‘Soms moeten alleen wat extra trainingen of opleidingen gevolgd worden’. Daarnaast spreekt het vrouwelijke kandidaten meer aan als er termen als opleiding, coaching, ouderschapsverlof en flexibele werktijden in de baanomschrijving voorkomen.

Creativiteit
Zandonà wil daarmee overigens niet beweren dat het technische aspect van het vak totaal onbelangrijk is. ‘Je moet een zekere affiniteit of interesse hebben in techniek, maar uit gespreken met vrouwen die al werkzaam zijn in de IT blijkt dat communicatieve vaardigheden, analytisch vermogen en creativiteit bijna net zo belangrijk zijn voor een IT functie’.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
Goh nu de nood aan de man is ontdekken ze dat ze vooroordelen hebben...
Door Stichting Komp u ter hulp (voorzitter) op
P.J. Westerhof op 19 april 2017 15:55
Ik kan het artikel niet helemaal rijmen met het feit dat IT-vactures in minstens 50% van de gevallen worden bemiddeld door vrouwen.

En daar lijkt dan ook het probleem te zitten.
Als vrouwen solliciteren, en er zit een vrouwelijke bemiddelaar tussen, krijgen ze veel meer afwijzingen dan indien de bemiddelaar een man is.
Het klinkt ongeloofwaardig, maar dat is inmiddels wel de ervaring.


Door Jhoke op
Als ik de tekst zo lees, denk ik dat de kop zou moeten zijn: 'Wervers negeren vrouwelijke IT-ers'. Of: 'Wervers: richt je op alle potentiële kandidaten, niet alleen op mannen.' Pas in de derde alinea blijkt dat vrouwen zich ook niet laten inspireren door de vacatureteksten.

Als je mijn broer roept, kom ik niet in beweging. Als je zoekt op plekken (en via media) waar vooral mannen zijn, zul je weinig vrouwen vinden.

Voor ICT-werk heb je niet alleen technische vaardigheden nodig. Vaak ben je een schakel tussen je klant en de techniek. Dat spreekt veel vrouwen aan (en ook mijn broer en gelukkig nog wel meer mannen die in de ICT werken).
Door P.J. Westerhof op
Ik kan het artikel niet helemaal rijmen met het feit dat IT-vactures in minstens 50% van de gevallen worden bemiddeld door vrouwen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers