Advertentie
carrière / Nieuws

Vrouwelijke ambtenaar van 55+ vaker langdurig ziek

Landelijk daalt het ziekteverzuim, maar onder gemeenteambtenaren neemt het juist toe. Vooral vrouwen blijken vaker langdurig uit de running. 

27 april 2012

Het ziekteverzuimpercentage onder gemeenteambtenaren is in 2011 toegenomen tot 5,4 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het A + O fonds Gemeenten. Ten opzichte van 2010 is sprake van een toename van het ziekteverzuim in de sector gemeenten met 0,1 procent. Het landelijke ziekteverzuimpercentage is vorig jaar juist gedaald met 0,2 procent.

Het ziekteverzuimpercentage in gemeenteland beweegt zich de laatste vijf jaar rond de 5,4 procent en blijft daarmee structureel hoger liggen dan het landelijke gemiddelde van ongeveer 4,3 procent in de afgelopen jaren.

De stijging van het ziekteverzuim wordt grotendeels veroorzaakt door een toename van het langdurig verzuim – meer dan 365 dagen ziek. Dat maakt 0,7 procent uit van het totale verzuim en dat was de jaren ervoor steeds 0,6 procent.

Bij de G4 – Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag – is het langdurig ziekteverzuim de afgelopen vijf jaar gehalveerd. Bij de 100.000 plus gemeenten – exclusief de G4 – stijgt het langdurig verzuim de afgelopen jaren juist. Het geringst is het langdurig ziekteverzuim in gemeenten met minder dan 10.000 inwoners. Dat aandeel is met 0,3 procent meer dan de helft minder dan gemiddeld.

Vrouwen

De stijging van het langdurig ziekteverzuim wordt volgens de onderzoekers vooral veroorzaakt door het groeiend aantal vrouwen dat langer dan één jaar ziek is. Dat aandeel in het aantal langdurig zieken is opgelopen tot bijna 57 procent. Vooral in de leeftijdscategorie 55- tot 60-jarigen blijkt sprake van een aanzienlijke toename.

Opvallend is dat het totale ziekteverzuim daalt bij de vier grootste en bij de allerkleinste gemeenten. Voor het eerst heeft het A + O fonds ook het zogeheten nulverzuim bij gemeenten in beeld gebracht: het aantal personen dat zich in een jaar niet ziek heeft gemeld als percentage van de gemiddelde bezetting. Ongeveer één op de drie ambtenaren heeft zich in 2011 het hele jaar niet ziek gemeld. Wederom zijn de kleinste gemeenten het meest gezond.

Iedere gemeentelijke medewerker meldde zich vorig jaar iets minder dan anderhalve keer ziek. Naarmate de omvang van gemeenten, en daarmee ook de bezetting toeneemt, blijkt over het algemeen ook de meldingsfrequentie te stijgen. De gemiddelde verzuimduur is vorig jaar gestegen tot 15,1 dagen. Bij de G4 is de gemiddelde verzuimduur het hoogst: 18 dagen. Bij de kleinste gemeenten is dat 10 dagen.

Afbeelding

Afbeelding



















Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
En bij langer moeten blijven doorwerken wordt dit alleen maar erger.
Niek / jurist
Goed om dit eens uit te zoeken waar het nu precies in zit. Maar ik denk dat ik het in al mijn simpelheid wel weet. Een groot Russchisch schrijver heeft zich al eens afgevraagd hoe het kan dat zulke bevallige wezentjes 30 jaar later zulke zeurpieten zijn geworden. Hmmm, daar zit best wat in zo leert de harde dagelijkse praktijk. Veel negatieve energie die uiteindelijk ook op henzelf terugslaat. Je mag het niet zeggen in crisistijd maar vrouwen mogen van mij met hun 55e met pensioen.
O. ten Hove
Slechte leidinggevenden, zoasl bij de gemeente Den Haag, stuwen het ziekteverzuim op. Een goede leidinggevende weet wat er onder de mensen speelt, is een mensenmens, en weet leiding te geven. Maar bij de gemeente Den haag denkt men al dat men leiding kan geven als men een titel draagt, en het wordt nog mooier als het dan ook nog mr.drs is. De gemeentesecretaresse en de directeur sociale dienst is er zo één... en dan weet je het wel...
Alma van Leeuwen / Directeur Alma Policy Design & Coaching
Vier regels zonder uitleg of nuancering in een artikel in combinatie met een kop zet een beroepsgroep en vooral de vrouwelijke ambtenaar van 55+ negatief neer. Dank aan de auteurs die de nuancering hebben geprobeerd aan te brengen.
Hans / juridisch medewerker
Zijn deze 55 + vrouwen werkelijk ziek of zitten ze thuis vanwege een kunstmatig door de werkgever gecreëerd arbeidsconflict, waardoor deze voor de werkgever 'onaantrekkelijke' vrouwen op een onbehoorlijke en 'goedkope' manier de organisatie uit kunnen worden gewerkt?

Ik zou het interessant vinden als het artikel daar ook iets over zou zeggen.
peter coopmans / kandidaat raadslid Etten Leur
Men heeft zich dan wel geconcentreerd op het langdurig ziekteverzuim, maar als je naar de grafiek kijkt zie je een mooie kromme van Gauschmodel, d.w.z. dat er een natuurlijke verdeling is van een gering verzkuim bij jongeren en tot een hoogtepunt bij 45-55 + ers en een daling daarna. Dat is iets wat ik zelf al zie jaren zag in het bedrijfsleven. Alles heeft te maken met carriere maken, een stressperiode tussen 35 - 45 jaar, de dip of stilstand tussen 45 en 55 jaar. De functieclassificatie is daarvoor een belemmering. En dan specifiek de vrouwen positie. Er zijn voor vrouwen weinig perspectieven voor carriere en ontwikkeling. Bovendien zitten vrouwen nog altijd met een dubbele taak van huisvrouw en medewerkster zijn. Het personeelsbeleid is in veel gevallen in de gemeenten zeer slecht ontwikkeld en komt niet verder dan houden aan de CAR/UWO-regeling en met de ARBO-wet wordt helemaal geen rekening gehouden.

Een voorbeeld is dat in veel gemeentehuizen geen ruimte is voor het Kolven, als er zwangeren vrouwen doorwerken. En dan nog is het opvallend dat in de eerste grafiek het korte of gewone verzuim in de 4 grote steden het hoogst is. In de medische wetenschap is veelvuldig kort verzuim van 1 of 2 dagen net zo ernstig en het onderzoeken waard als het langdurig verzuim. Ook de aard van het langdurig verzuim is van belang om te weten om conclusies te kunnen trekken. Ernstige ziekten spellen bij ouderen een grotere rol dan bij jongeren.
vincent vrooland / adviseur A+Ofonds mbt verzuim
Hoho, de tabel suggereert heel iets anders dan de werkelijkheid. Het percentage verzuim langer dan een jaar schommelt tussen de 0,6 en 0,7%. En daarvan is iets meer dan de helft vrouw. Het aantal mannen en vrouwen dat langdurig maar korter dan een jaar ziek is betreft ongeveer 7%. En daarvan... inderdaad... Overigens blijft het opvallend omdat ongeveer de helft van de vrouwen boven de 55 tot dusver ontslag heeft genomen (vergeleken met de voorgaande leeftijdsgroep). Bij mannen is dat beduidend minder.Overigens is het altijd zo geweest dat ouderen minder maar langer verzuimen. Dat heeft te maken met slijtageziekten en met minder herstelvermogen. Uiteraard is er reden voor extra aandacht maar je moet het wel in de proporties blijven zien.
Advertentie