Advertentie
carrière / Nieuws

Vrouwelijke ambtenaar eerste slachtoffer bezuiniging

De crisis is nu echt voelbaar, vooral vrouwelijke ambtenaren met een tijdelijk contract zijn hiervan de dupe zegt hoogleraar Arbeidsmarkt, Ton Wilthagen.

15 december 2011

De crisis begint nu toe te slaan. Zijn het normaal gesproken mannen in de industrie die als eerste op straat staan, ditmaal zijn het vrouwen bij de overheid, zegt Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt.

Tijdelijk contract
In Trouw waarschuwt hij dat deel twee van de crisis voor meer werkloosheid gaat zorgen. "De vorige keer dachten we dat er nog banenkansen lagen in onderwijs en zorg. Daar is nog steeds veel behoefte aan mensen, maar de overheid als werkgever moet nu zelf zwaar bezuinigen, dus wordt daar fors ingegrepen. Normaliter zie je bij een crisis dat mannen met een flexbaan in de industrie als eerste op straat komen te staan. Ditmaal zijn dat vrouwen bij de overheid: daar werken veel vrouwen, vaak op tijdelijke basis. Die verliezen nu hun baan."

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

pieter / wegkijker
Deze discussie ken ik uit de jaren 80 van de vorige eeuw. Hier weer een pleidooi om vrouwen te beschouwen als een arbeidsreserve. In tijden van krapte van personeel vrouwen beschouwen als verwende prinsesjes die alleen maar in deeltijd willen werken en nu vrouwen subtie dwingen om (een deel) van hun baan in te leveren
Jan
Alle gehuwde vrouwen ontslaan zodat er genoeg banen over blijven voor de eigenlijke kostwinners: de mannen.
een Delftenaar
Alle gehuwde vrouwen ontslaan is onzinnig. Welk bestuur durft te besluiten om (bijvoorbeeld) te zeggen: Per economische eenheid (2 partners) maximaal 125% van het hoogste inkomen mag worden verdiend en alles daarboven wordt afgeroomd. Dan komt er een eerlijker verdeling van werk en inkomen.
Advertentie