of 59130 LinkedIn

Vraagtekens bij “uitgeleende” Rotterdamse topambtenaar

De Rotterdamse ex-locogemeentesecretaris Seppe Raaphorst leidt vanaf januari 2014 een reorganisatie van communicatieafdelingen bij de gemeente Den Haag. Maar zijn salaris van naar schatting 1 ton wordt door de gemeente Rotterdam betaald. Een “collegiale uitwisseling met gesloten beurzen”, aldus de gemeente. Anderen linken de constructie aan een arbeidsconflict met de gemeentesecretaris.

Een “collegiale uitwisseling met gesloten beurzen”, zegt de gemeente Rotterdam over zijn ex-locogemeentesecretaris Seppe Raaphorst die vanaf 2014 een reorganisatie van communicatieafdelingen bij de gemeente Den Haag leidt. De gemeente Rotterdam betaalt echter zijn salaris van naar schatting 1 ton. Anderen linken zijn vertrek dan ook aan een arbeidsconflict met gemeentesecretaris Philippe Raets.

Niet door één deur
‘Het zijn twee totaal verschillende karakters die niet door één deur kunnen. Het botste. De gemeentesecretaris heeft toen geregeld dat Raaphorst naar Den Haag vertrok’, aldus een “goed geïnformeerde ingewijde” tegen het AD die het nieuws maandag bracht. De gemeente Rotterdam ontkent dat een intern conflict ten grondslag ligt aan de uitlening. ‘Er zijn geen nadelen. Het heeft voor alle betrokken partijen voordelen: namelijk het delen van kennis en ervaring’, zegt de woordvoerder van D66-wethouder Adriaan Visser tegen de krant.

Opdracht afgerond
Het AD meldt ook dat de ambtenaar aan het eind van deze maand weer terugkeert naar Rotterdam en dat het geen Haagse topambtenaar in Rotterdam heeft kunnen traceren. Raaphorst zou zich na het afronden van de Haagse opdracht binnen de Metropoolregio gaan richten op “de positionering van de gemeenten Zoetermeer en Westland”, aldus de voorlichter van de wethouder. Navraag leert dat raadslid Lars Sörensen van coalitiepartij Leefbaar Rotterdam ook concludeert dat het om een collegiale uitwisseling gaat. Hij gaat er verder niets mee doen.

Overzicht uitwisselingen
Fractievoorzitter Leo Bruijn van oppositiepartij PvdA laat weten dat hij van het college graag een overzicht ontvangt van deze uitwisselingen. ‘Overigens werken meer ambtenaren buiten de organisatie bij Rotterdamse instellingen. Ook hier zullen we bij de begrotingsbehandeling naar vragen wat betreft aantallen, duur, kosten en redenen.’ Over een conflict met de gemeentesecretaris dat ten grondslag zou liggen aan de uitlening, zoals in het artikel wordt gesuggereerd is bij hem niets bekend.

Vreemde constructie
De Rotterdamse SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn heeft het verhaal ook gelezen en spreekt van een “vreemde constructie”. Hij gaat er raadsvragen over stellen aan wethouder Visser. ‘Mocht het verhaal kloppen, dan vraag ik me af hoe tot deze constructie is gekomen. Waarom is hiervoor gekozen? Welke afspraken zijn er gemaakt?’ Volgens De Kleijn zou het logisch zijn dat de gemeente Den Haag opdraait voor de kosten. ‘Anders is dit niet in de haak. Ik wil precies weten hoe het zit. Je moet dergelijke constructies niet willen, maar het op een normale manier regelen.’

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.