Advertentie
carrière / Nieuws

Voorstel om spookraadsleden nu echt aan te pakken

De PvdA in de Tweede Kamer wil via een wijziging in een wetsvoorstel rondom integriteit spookpolitici oftewel spookraadsleden aanpakken. Kamerleden Pierre Heijnen en Manon Fokke stellen dit voor.

07 augustus 2013

De PvdA wil raadsleden of statenleden die nauwelijks bij vergaderingen komen opdagen, stevig korten op hun financiële vergoeding. Wie nooit komt, moet zijn gehele vergoeding kwijtraken. De Kamerleden Pierre Heijnen en Manon Fokke stellen dat voor in een wijzigingsvoorstel op een wetsvoorstel over bestuurlijke integriteit dat nog afgehandeld moet worden in de Tweede Kamer.

Vetrouwen politiek geschaad

De PvdA'ers vinden dat de raadsleden die zelden of nooit komen, het vertrouwen in de politiek schaden. Er kan nu ook gekort worden op hun vergoeding, maar de 20 procent vindt de PvdA te beperkt.

Heijnen: ,,Als een raadslid in een jaar tenminste de helft van de tijd afwezig is, moeten forse kortingen mogelijk worden. Als een raadslid nooit meer komt opdagen, moet zelfs zijn hele vergoeding kunnen worden stilgezet. Het raadslid in kwestie zal dan eerder geneigd zijn om diens zetel op te geven en plaats te maken voor iemand die het werk van volksvertegenwoordiger wel serieus neemt.''
 
Niet lichtvaardig 

Volgens Fokke moet het korten van raadsleden zorgvuldig gebeuren: ,,Een besluit om iemand te korten, mag niet lichtvaardig worden genomen. Er is minstens een tweederde meerderheid in raad of staten voor een dergelijk besluit nodig. Uiteraard kunnen er goede redenen zijn waarom iemand niet aanwezig is. Het is aan de gemeenteraad of Provinciale Staten om daar rekening mee te houden. Bijvoorbeeld iemand die vanwege ziekte lang weg is, moet niet worden gekort.''

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Haseena Bakhtali / Raadslid Nieuwegein
Waar zijn de VVD en de PvdA mee bezig? Een VVD'er bedenkt een respectloze term als "neppolitici" voor hardwerkende aspirant raadsleden en vraagt vervolgens aan minister Plasterk om deze hardwerkende aspirant raadsleden weg te bezuinigen.

Nu is een term "spookraadsleden" bedacht voor raadsleden die hun tijd productiever willen besteden dan aan het poppenspel dat de raadsvergadering is en nu moeten zij voor straf worden gekort op hun vergoeding. Wanneer gaat men korten op de inkomsten en wachtgeldregelingen van kamerleden en wethouders?
True
@"Haseena Bakhtali"



Hou toch op met je nepreacties, kneus.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Ja mevrouw Bakhtali, u geeft mij echt geen enkel vertrouwen in de politiek. Een raadslid die geen kritiek op het eigen functioneren of op raadsleden van de eigen populatie kan verdragen, is inderdaad een hopeloze kneus. Het geld dat aan dit geouwehoer wordt besteed, verdient een betere bestemming. Bezuinigen is niet zo moeilijk.
J. Loggen
Dit (een initiatiefwetsvoorstel van Kamerlid Heijnen) is toch al in 2011 bedacht, maar nog steeds niet behandeld in de Kamer? Wat is hier nieuw aan?
gerrie
Miljoenen euro's worden jaarlijks over de grens weggesluisd. Met name door mensen met 2 nationaliteiten en frauderende bendes. Welkom in het nieuwe Europa. wat mij betreft mag vandaag de grens nog dicht. Een overheid hoort alles op alles te zetten om haar burgers te beschermen. Momenteel wordt de nette burger lekker kaal geplukt.
Johan de Wit / Controller
@"Haseena Bakhtali"

Dus u besteed de tijd van het poppenspel van de raadsvergaderingen liever aan iets nuttigers? Vraag me af wat dat dan is, behalve uw eigen portemonnee spekken. Uw vergoeding wordt door de burgers aan u betaald om deze vergaderingen bij te wonen. U heeft daarvoor de verantwoordelijk op u genomen toen u gekozen werd. Dus uw taak om te zorgen dat het geen poppenkast is. Weglopen daarvan i s de slechtste optie. Overigens wil de PvdA dit opzeggen, vraag blijft of er dan nog wel raadsleden overblijven voor die partij.
Jos praat / beleidsmedewerker
Ja hoor,

er is straks een tweederde besluit nodig om te kunnen korten. Dan moeten er weer ambtelijke voorstellen worden geschreven, gelobbyd worden en ik zie de nonsensdebatten over welles of nietes alweer voor me. Hou het toch simpel: gewoon korten bij langdurige afwezigheid. En indien er een gegronde reden voor die afwezigheid is, dan dispensatie verlenen en alsnog uitbetalen. Lijkt me een stuk eenvoudiger.

En mevrouw Bakhtali: u bent moedig om toe te geven dat er een poppenspel wordt gespeeld. Maar doe daar dan wat aan! U hebt een verantwoordelijkheid als volksvertegenwoordiger op u genomen.
J. Loggen
In Het Parool staat de informatie die in dit artikel ontbreekt. Het initiatiefwetsvoorstel uit 2011 ligt nog altijd op behandeling te wachten. Om de zaak te bespoedigen ligt er nu een, veel eenvoudiger, voorstel tot wijziging van de Gemeentewet.
Marc
Het gaat om maximaal enkele tientallen personen. Gaan we voor dit soort zaken en aantallen aparte wetten aannemen?

2e kamer en regering ga aub iets nuttigs doen.
Willem
Pierre Heijnen, dat is toch dat kamerlid dat per september de kamer gaat verlaten, maar nu nog wel even tijdens het kamerreces meer dan tienduizend euro ontvangt, voor het nietsdoen en vakantievieren. Als je dan zo begaan bent met de overheidsfinanciën zou je ook wel aan het begin van het kamerreces kunnen opstappen als kamerlid. Maar ja, dat is de eigen portemonnee, nietwaar. Ik heb niets tegen de aanpak van spookraadsleden, maar het is wat ongepast dat uitgerekend Heijnen hier nu zo hoog van de toren blaast. Er komt bij mij een gezegde met een splinter en een balk opborrelen.
Haseena Bakhtali / Raadslid Nieuwegein
Het is zeer spijtig dat men over het algemeen weinig benul meer heeft van democratie en van de rechtstaat. Jammer dat men nooit zelf de raadsvergaderingen bezoekt uit eigen woonplaats.

Men weet niet zelfs niet wat raadswerk precies inhoudt. Geloof mij maar als ik u vertel dat bij raadsvergaderingen alles van te voren is bekonkeld.

Als de inwoners de moeite zouden nemen om raadsvergaderingen bij te wonen dan had het systeem minder de kans gekregen om te verrotten. Maar om te begrijpen wat ik bedoel zul je je toch zelf moeten verdiepen in de praktijk van de lokale politiek. Die lees je niet in de kranten. Je zult je informatie zelf en actief moeten opzoeken. Dank zij internet is veel mogelijk. Met bankhangen en "Bakhtali los 't even op" gaan we niet verder komen.

Voor de duidelijkheid: zoals het nu werkt kan Plasterk beter de hele oppositie wegbezuinigen. Ik stem voor!

On topic:

Dit gaat om veel meer dan de zogenaamde spookraadsleden en de zogenaamde neppolitici. Dat zijn de kruimels waar men zich zo makkelijk blind op staart.

Lees maar:

http://www.nuwegein.nl/standpunten/algemeen/109- …

en

http://www.nuwegein.nl/in-de-media/34-open-brief …

Verder reageer ik alleen op inhoudelijke vragen.
Advertentie