of 63908 LinkedIn

VNG wil snel thuiswerkvergoeding in cao regelen

Zo snel mogelijk moet een thuiswerkvergoeding voor gemeenteambtenaren, via de cao, worden geregeld. Dat heeft VNG-onderhandelaar Ton Heerts vrijdag laten weten.

In de nieuwe cao gemeenten moet een thuiswerkvergoeding worden geregeld. Die vergoeding moet per dit jaar ingaan. Dat heeft VNG-onderhandelaar Ton Heerts vrijdag laten weten.

Onverstandig

Dat deed hij op de algemene ledenvergadering van de VNG. De Haarlemese burgemeester Jos Wienen drong daar op een centrale regeling aan. ‘Veel ambtenaren willen lokale regelingen. Maar wij vinden het onverstandig als iedere gemeente daar aparte afspraken over maakt. Ik hoop en verwacht dat dit in de cao-onderhandelingen wordt opgepakt. Onze oproep aan de VNG is om dit centraal te regelen.’

De gemeentelijke werkgevers willen niets liever, stelde Heerts in reactie op die oproep. ‘Wij willen een vergoeding voor thuiswerken en we willen die vergoeding in de komende cao regelen. Zo snel mogelijk willen we een nieuwe cao.’

 

Stroeve onderhandelingen

De ‘oude’ cao is al verlopen. De onderhandelingen voor een nieuwe cao per 2021 zijn medio november gestart, maar de gesprekken lopen stroef. De vakbonden zijn ontevreden over de volharding van de VNG om aan de nullijn vast te houden. Dat werd eind vorige maand, na vier overlegronden, duidelijk. Gemeenten wijzen op de penibele financiële situatie van gemeenten. De vakbonden begrijpen dat, maar vinden desondanks dat gemeenteambtenaren hier niet de dupe van mogen worden.

 

Voor een nieuwe provinciale cao pleiten de vakbonden voor een thuiswerkvergoeding. Ze willen een netto vergoeding van drie euro per dag. Daarnaast moeten provincieambtenaren 1.500 euro per vijf jaar kunnen declareren om thuis een Arbo-verantwoorde werkplek in te richten.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Maak eerst eens een goede vergelijking met de CAO's van de rijksambtenaren sinds 2008. Op basis daarvan hebben gemeenten namelijk via het Gemeentefonds financiële middelen voor hun personeel van het Rijk ontvangen. De gemeenten (VNG) verzuimen echter stelselmatig om die compensatie volledig door te betalen aan het personeel. Het is fair om die niet uitgekeerde bedragen nu in te halen in plaats van opnieuw over de ruggen van het personeel geld in de exploitatie te stoppen. Méér geld voor de exploitatie van de gemeentebegroting behoort bij het Rijk vandaan te komen en niet bij het gemeentepersoneel.
Door Bart van V. (Bel. med.) op
Zoals het een 'goed' HR-medewerker betaamt, staat ook Pietje aan de zijde van de werkgever!

De bestuurders kiezen voor de makkelijkste weg. De tekorten horen niet iedere keer opnieuw op de ambtenaren te worden afgewenteld, maar door de gehele gemeenschap te worden gedragen.

Leveren deze bestuurders straks uit solidariteit met de gemeente-ambtenaren ook hun CAO-verhoging in?
Door Henk op
En Pietje, komt de lokale ondernemer zich ook bij jou melden als die een mega-omzet heeft gemaakt? En ook als ie de tent voor een veelvoud van die omzet heeft verkocht? Denk het niet....
Door Erik op
Goede afleiding van de VNG. Als de CAO onderhandelingen niet vorderen omdat de VNG zich heel star opstelt, kunnen zij de vakbonden de schuld geven dat de werknemer geen thuiswerkvergoeding krijgt.
Door Hugo Speet (Verkeerskundige Gemeente Tiel) op
En wat wordt dan de thuiswerkvergoeding met terugwerkende kracht vanaf 1 maart vorig jaar?
Ze slaan gemakshalve maar even 20 maanden over.....
Door Pietje (HR) op
Tja, rupsje nooit genoeg. Verplaats u eens in een kleine lokale ondernemer en praat dan nog eens over de Cao eisen.
Door amb tenaar (Ambtenaar) op
Inderdaad, Jantje.... Overigens hebben veel gemeente al een dergelijke vergoeding in het leven geroepen. Dit is een vergoeding en geen loon. Dus gewoon procenten erbij!
Door Jantje op
Ach ja, en daarmee denken ze weg te kunnen komen met de nullijn. Altijd hetzelfde. Fijne werkgever hebben we toch. Geen aandacht voor de medewerkers. Zal ze worst wezen. Zelf wel een goed salaris maar voor de gemeenteambtenaren is er niets meer over.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers