of 64621 LinkedIn

VNG wil snel thuiswerkvergoeding in cao regelen

Zo snel mogelijk moet een thuiswerkvergoeding voor gemeenteambtenaren, via de cao, worden geregeld. Dat heeft VNG-onderhandelaar Ton Heerts vrijdag laten weten.

In de nieuwe cao gemeenten moet een thuiswerkvergoeding worden geregeld. Die vergoeding moet per dit jaar ingaan. Dat heeft VNG-onderhandelaar Ton Heerts vrijdag laten weten.

Onverstandig

Dat deed hij op de algemene ledenvergadering van de VNG. De Haarlemese burgemeester Jos Wienen drong daar op een centrale regeling aan. ‘Veel ambtenaren willen lokale regelingen. Maar wij vinden het onverstandig als iedere gemeente daar aparte afspraken over maakt. Ik hoop en verwacht dat dit in de cao-onderhandelingen wordt opgepakt. Onze oproep aan de VNG is om dit centraal te regelen.’

De gemeentelijke werkgevers willen niets liever, stelde Heerts in reactie op die oproep. ‘Wij willen een vergoeding voor thuiswerken en we willen die vergoeding in de komende cao regelen. Zo snel mogelijk willen we een nieuwe cao.’

 

Stroeve onderhandelingen

De ‘oude’ cao is al verlopen. De onderhandelingen voor een nieuwe cao per 2021 zijn medio november gestart, maar de gesprekken lopen stroef. De vakbonden zijn ontevreden over de volharding van de VNG om aan de nullijn vast te houden. Dat werd eind vorige maand, na vier overlegronden, duidelijk. Gemeenten wijzen op de penibele financiële situatie van gemeenten. De vakbonden begrijpen dat, maar vinden desondanks dat gemeenteambtenaren hier niet de dupe van mogen worden.

 

Voor een nieuwe provinciale cao pleiten de vakbonden voor een thuiswerkvergoeding. Ze willen een netto vergoeding van drie euro per dag. Daarnaast moeten provincieambtenaren 1.500 euro per vijf jaar kunnen declareren om thuis een Arbo-verantwoorde werkplek in te richten.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door René op
Wel fijn dat de rijksambtenaren zichzelf al meteen bij de eerste lockdown een thuiswerkvergoeding van 365,- euro netto (!) hebben toebedeeld. Chapeaux
Door anand (adviseur) op
@Joost. De voorzitter van de CVA is burgemeester van Apeldoorn. Hij is lid van de PvdA en hij heeft een verleden als vakbondsbestuurder.
Door Nico (Onderzoeker) op
Ik verbaas mij er over dat het onderwijs op reguliere basis enorme bedragen toegeschoven krijgt en de ambtenaren en andere overheidsdienaren gekort dreigen te worden. Ik begrijp dat het met de verkiezingen in zicht makkelijk scoren is voor mensen als Arie Slob, maar de politici gaan eenzijdig en onrechtvaardig te werk. Gelukkig staken ambtenaren nooit, daar zijn ze te slaafs en volgzaam voor. Net als het steeds harder straffen. Totaal zinloos, maar met name de VVD gaat zich te buiten een ultra rechtse retoriek die niet van deze tijd is. opvalt is dat politici met alles wegkomen en meestal een promotie maken na bijvoorbeeld het gas debacle. Politici die bij Putin op bezoek zijn geweest en daarover liegen. On kort te gaan. Ambtenaren zijn willige slachtoffers als er wordt bezuinigd en politici maken daar gretig gebruik van. het is niet anders.
Door Ambtenaar op
Dit leidt af van de cao onderhandelen. Daar moet het over gaan, afspraken over alle aspecten, niet alleen de thuiswerkvergoeding. Het sentiment van de ondernemers moet daar los van gezien worden. Ondernemen is risico nemen. We betalen als samenleving later nog genoeg met z'n allen om de ondersteuning van ondernemers terug te betalen. Dat hoeft mij niet van 2 kanten te raken. Pietje weet volgens mij niet waar het over gaat.
Door Arjan (ICT) op
@P.J. Westerhof: Ik had een reistijd van een kwartier met de fiets. Dus had al geen file en geen OV en ik heb geen geregel met 'de kids' naar school brengen, want wij hebben geen kids.

"Wie heeft er niet €2,-- per dag voor over om daarvan verlost te zijn?"..... ik dus niet!!

Door Spijker (n.v.t.) op
Het is verstandig om een volledige CAO Gemeente af te sluiten (inclusief achterstanden CAO's Rijk).
Door Joost (beleidsmedewerker) op
Heel politiek Nederland roept dat de salarissen in het onderwijs slecht zijn en er geld bij moet. Als ik op internet nakijk en dan zie wat ze verdienen dan denk ik nou met mijn HBO opleiding en specialisaties wil ik wel ruilen met dat salaris.
Als deze zelfde politici zich een verdiepen in het salaris van de gemeenteambtenaar dan kunnen ze zien dat de beloning veel minder is door jarenlang korten onder Rutte en Balkenende. De werkdruk wordt steeds hoger en het aantal vakantie (wettelijk) minimaal. Het wordt tijd om het werk een keer stil gaan leggen en niet langer als sluitpost in de begroting gebruikt te worden. Klagen help in de Nederlandse maatschappij, wie het meest klaagt krijgt niets, dat gebeurt nu bij de gemeenteambtenaar.
Een thuiswerkvergoeding zal de VNG kennende (een VVD-clubje) ook weer minimaal zijn.
Het is niet gek dat het steeds onmogelijker wordt om goede nieuwe collega's te werven.
Door P.J. Westerhof LL.M MIM op
Ik volg de discussie rond tele-/thuiswerken al sinds de 90er jaren.
Vermakelijk te lezen dat de discussie zoveel jaar na dato op allerlei punten opnieuw begint.
Soit.

Het NIBUD heeft berekend (https://www.nibud.nl/beroepsmatig/thuiswerken-ko … dat thuiswerken de werknemer €2,-- per dag kost.
Daar staan natuurlijk allerlei voordelen tegenover. Geen reistijd, geen file, geen OV, geen geregel met 'de kids' naar school brengen, en noem maar op.
Wie heeft er niet €2,-- per dag voor over om daarvan verlost te zijn?

Lijkt mij dat de werknemer maar beter haar/zijn zegeningen kan tellen. En dat de VNG even moet oppassen waarover zij wil onderhandelen.

Enne, een vergoede thuiswerkplek dient te voldoen aan de ARBO-normen. Iets waarop de werkgever dient te controleren.
Oók al zo'n struikelblok uit de 90er jaren.
Door Pietje (HR) op
Dat is echt het toppunt 'thuiswerker', lijkt me vermoeiend om zo te moeten denken.... Tackelt meteen de reactie van Bart van V :)
Door thuis is niet voor werken (thuiswerker) op
Wat ik niet begrijp: iedere dag kom je de vraag tegen hoe je thuiswerken kunt stimuleren. Maar waar ik niets over lees en wat me verbaast: je koopt of huurt toch een woning om er te wonen? Als je thuis werk heeft dit een enorme impact op je familie. De kinderen moeten stil zijn en kunnen geen tv kijken terwijl pappa of mamma werkt, je partner of kinderen kunnen geen bezoek ontvangen omdat degene die werkt zich dan niet kan concentreren (niet iedereen heeft een extra kamer ter beschikking). Kortom: je hebt niet meer het woongenot wat je had toen je noch op kantoor werkte. En als je wel een kamer inricht om rustig te kunnen werken: met een kamer minder zou je toch ook minder huur betalen? Naar mijn mening zou iedere werkgever hiervoor moeten betalen. Dus niet voor de koffie en de thee maar voor de inperking van je woongenot en gebruik van je woonruimte waarvoor de werkgever normaal gesproken een kantoor moet huren.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers