Advertentie
carrière / Nieuws

VNG: nadelen aan vragen ambtenaar om coronapas

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) plaatst kanttekeningen bij het eventueel vragen een coronatoegangsbewijs aan ambtenaren als ze het gemeentehuis betreden. ‘In de huidige tijd van krapte op de arbeidsmarkt kunnen werkgevers zich het niet veroorloven om groepen werknemers op voorhand uit te sluiten.’

16 november 2021
corona-check-app---shutterstock-2045607875.jpg

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) plaatst kanttekeningen bij het eventueel vragen een  coronatoegangsbewijs aan ambtenaren als ze het gemeentehuis betreden. ‘In de huidige tijd van krapte op de arbeidsmarkt kunnen werkgevers zich het niet veroorloven om groepen werknemers op voorhand uit te sluiten.’

Dat schrijft de koepelorganisatie aan demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Die had de VNG namens andere betrokken bewindslieden van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Justitie en Veiligheid en Sociale Zaken en Werkgelegenheid gevraagd ‘om in zeer korte tijd’ te reageren op de beoogde Tijdelijke wet uitbreiding coronatoegangsbewijzen.

 

Juridische consequenties

VNG-directeur Beleid Pieter Jeroense stelt dat een facultatieve bevoegdheid om een coronatoegangsbewijs aan werknemers te vragen, in de sector gemeenten kan leiden tot scherpere tegenstellingen tussen gevaccineerde en ongevaccineerde werknemers. ‘Om die te beheersen, zou het werkgevers helpen om inzicht te hebben in sectoren waarin transmissie van het virus op grote schaal plaatsvindt op de werkvloer’, antwoordt hij Ollongren. Hij wijst er daarbij op dat in de huidige tijd van krapte op de arbeidsmarkt gemeentelijk werkgevers het zich niet kunnen veroorloven groepen werknemers op voorhand uit te sluiten. ‘Dit staat nog los van het vraagstuk rondom werknemers die zich beschikbaar stellen voor de arbeid en toegang geweigerd worden tot de werkvloer door de werkgever en welke arbeidsjuridische consequenties dat vervolgens heeft.’

 

Ondernemingsraad

Een coronatoegangsbewijs op de werkvloer is volgens de VNG naar verwachting in de meeste gevallen van toepassing op werknemers die niet thuis kunnen werken en geen anderhalve meter afstand kunnen bewaren in de uitoefening van hun functie. De werkgever dient een voorgenomen besluit over de inzet van een coronatoegangsbewijs bovendien altijd af te stemmen met de personeelsvertegenwoordiging of de ondernemingsraad.

De VNG laat zich overigens niet principieel uit over het al dan niet invoeren van het 2G-beleid. 'Gemeenten gaan daar niet over', aldus een woordvoerder. 'Wij vinden het voor het draagvlak belangrijk dat er een grondig voorbereidingstraject is om 2G in een beperkt aantal sectoren verplicht te stellen. De rijksoverheid moet de noodzaak van feitelijke inzet in bepaalde sectoren dan wel duidelijk onderbouwen en naar de samenleving communiceren.'

 

Bezoekers

De VNG verzoekt de minister wel om de sector gemeenten bij voorbaat uit te zonderen van de bevoegdheid om een coronatoegangsbewijs aan bezoekers te vragen. ‘Iedere inwoner moet gebruik kunnen blijven maken van essentiële dienstverlening door gemeenten en op een gemeentelijke locatie naar binnen kunnen’, aldus Jeroense.

 

Reacties: 37

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rood hesje / Jan Zijkgraaf
De VNG had wat mij betreft zich beter kunnen buigen over de vraag hoe werknemers beschermd kunne worden tegen het leger ongevaccineerden. Ik gooi maar eens de knuppel in het hoenderhok. En nog en knuppel er achteraan: de sollicitant die deel uitmaakt van het leger ongevaccineerden, die hoort niet bij de overheid te werken. Niks polarisatie of tekort op de arbeidsmarkt. Dat zijn allemaal drogredeneringen.



(Eens kijken wat er na dit schrijven losbarst)
W. van den Bosch
Die VNG heeft met een loonbod van 0,12% over 2021 niet te beginnen over krappe bezetting op de gemeentehuizen. Dat kan geen issue zijn.
Overheidsdienaar
Beste Rood Hesje,



Laat ik ook maar eens de knuppel in het hoenderhok gooien: schaamt u zich niet dat u als overheidsdienaar schaamteloos meewerkt (en propageert!) dat er een tweedeling in onze maatschappij wordt gecreëerd? Om nog maar te zwijgen van de discriminatie. Het is te hopen dat u als overheidsdienaar op geen enkele manier te maken hebt met beleid want in dat geval is onze maatschappij reddeloos verloren.



Ps: wist u dat gevaccineerden net zo goed als niet-gevaccineerden het virus kunnen krijgen en verspreiden? Het onderscheid dat u maakt is -los van de morele verwerpelijkheid- dus nergens op gebaseerd.

Pps: wist u dat het aantal opnames tgv covid-19 het meeste stijgt onder de groepen die als eersten zijn gevaccineerd? De werking van het vaccin begint dus af te nemen.



Ik wens u heel veel wijsheid toe.



Een zich verbazende ambtenaar / Ambtenaar dus
Vervang het woord "uitsluiten" door "beschermen tegen besmetting" en dan hebben we het volgens mij over de juiste context. Ik ben diep teleurgesteld dat een organisatie als de VNG dat onderscheid blijkbaar zelf niet weet te maken...
Gerrit Vonk / Researcher
Het is verboden vaccinatie verplicht te stellen op verschillende gronden.

https://www.das.nl/ondernemer/magazine/zakelijk/ …

Daarbij; een lockdown wordt door de WHO afgeraden als zijnde ineffectief, en zelf Fauci geeft aan dat de vaccins niet doen wat er van verwacht mocht worden

Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
Ik begrijp dus dat de VNG voor gemeenteambtenaren een uitzondering wil maken in de wetgeving omdat ze toch "immuun" zijn. Men heeft het dus over een beschermde "soort", een subpopulatie mensen die boven de wet staan omdat ze toch al met uitsterven worden bedreigt, als ik het goed vertaal. Van welke planeet komen die VNG bestuurders?
H. Wiersma / gepens.
Applaus voor Rood Hesje. Gevaccineerde werknemers sluiten helemaal geen ongevaccineerde werknemers uit: dat doen ongevaccineerde werknemers zelf. Een uitzondering kan alleen worden gemaakt voor werknemers die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren. De democratische uitslag is glashelder en al gemaakt 85% voor en 15% is laks of tegen vaccinatie. Verder een slappe en onwaardige reactie van het VNG (nb de vertegenwoordiger van de werkgevers/gemeenten).
Toine Goossens
@Overheidsdienaar,



Die tweedeling is bewust gecreëerd door degenen die zich niet laten vaccineren. Het is een vrije beslissing die bij volledig bewustzijn wordt genomen.



Die vrije beslissing beperkt echter de vrijheid van anderen:



1. De vrijheid en het recht op een medische behandeling die intensieve zorg vereist. Die zorg is niet beschikbaar omdat er teveel bedden door ongevaccineerden in beslag worden genomen.



2. De vrijheid van degenen die door aandoeningen niet te vaccineren zijn. Zij hebben uit lijfsbehoud recht op maximale vaccinatie in Nederland.



Of telt solidariteit voor u niet meer? Daar profiteert u wel als Nederlands burger volop van, zoals wij allemaal doen.

U verspreidt bewust misinformatie, dus u liegt. Neem kennis van de feiten in de onderstaande artikelen.



https://www.nrc.nl/nieuws/2021/10/29/vaccins-bes …



https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/03/vaccins-bes …



Ps: Wat voor soort Overheidsdienaar bent u? Wat doet u daar? Mijn wijsheid zegt mij dat u daar volstrekt niet voor geschikt bent.



Pss: Wilt u reageren, doe dat dan onder naam en toenaam.
Toine Goossens
Beste Gerrit Vonk,



Wel of niet vaccineren is een morele kwestie. Mijn standpunt is dat dan de positie van de meest kwetsbaren het belangrijkst is. Dus vaccineren, dus QR code tonen, dus solidariteit tonen. Ik schreef elders:



Wie zich niet wil laten vaccineren wil niet dat er iets van buitenaf met het eigen lichaam gebeurt, elk risico dat dat bedreigt wordt afgewezen. Wie zich wel laat vaccineren wil niet dat dat er iets van buitenaf met het eigen lichaam gebeurt, elk risico op besmetting wordt afgewezen. Impliciet stellen beide groepen dat de integriteit van het eigen lichaam prevaleert boven de integriteit van het eigen lichaam van de ander. Dat is een tegenstelling die niet met een beroep op bestaande wetten afgedaan kan worden, de afweging tussen de belangen van de ene groep en die van de andere groep is een moreel dilemma.



Tussen beide standpunten is geen verstrengeling mogelijk, zij hebben niets gemeenschappelijks. Het ene sluit het andere uit. Beide argumenten zijn gelijkluidend. Zij gaan over de integriteit van het eigen lichaam. Beide argumenten zijn gelijkwaardig, het ene gaat niet boven het andere. Maar de gevolgen zijn anders.



Artikel 11 van de grondwet luidt: ‘Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op onaantastbaarheid van het eigen lichaam’.



In de kern beschouwd gaat het nu om de vraag wiens ‘onaantastbaarheid van het eigen lichaam’ belangrijker is dan die van de ander. De keuze voor niet vaccineren heeft niet alleen betrekking op de onaantastbaarheid van het eigen lichaam, maar door het grote risico van besmetting, ook op de onaantastbaarheid van het lichaam van niet vaccineerbaren. Wiens onaantastbaarheid, wiens integriteit, gaat nu voor?



De keuze om niet te vaccineren heeft het directe gevolg dat onvaccineerbaren worden uitgesloten van deelname aan de samenleving. Als wij respect hebben voor die keuze, dan dienen wij ook respect te hebben voor de keuze die dat op haar beurt uitlokt. Dat leidt terecht tot uitsluiting van niet gevaccineerden.

sivert dieters / belangstellende
stuitend domme stelling ;weigering ambtenaar wettigt ontslag
Overheidsdienaar
Uw redenatie laat zien dat u waarschijnlijk een ambtenaar bent die al minimaal 10 jaar aan het aftellen is tot diens pre-pensioen en momenteel in het laatste halfjaar is aanbeland.



Met uw starre houding en het ontbreken van de bereidheid om verder te kijken dan uw neus lang is, is het heel goed dat u binnen niet afzienbare tijd met pensioen gaat.





Ps: neem de cijfers van het RIVM erbij en zie met eigen ogen in welke leeftijdsgroepen de opnames stijgen.

Pps: onvoorstelbaar dat u discriminatie en het buitensluiten van mensen goed durft te praten (en toejuicht!) onder het mom van 'volksgezondheid'. Leeft u in een wereld waarin ebola rondwaart ipv covid-19?
Willem de Horde / Bestuurder FDO-MHA (CMHF)
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Overheidsdienaar: neen ik schaam mij in het geheel niet voor mijn stellige stelling. En ik lees daar toch ook wel adhesie voor, gelukkig.



Uiteraard ben ik erg stellig gewest. Dat maakt helder waar het om gaat.



En die tweedeling: een andere scribent hier noemde het Calimero-effect voor de ongevaccineerden: 'want zij zijn groot en ik is klein'! Ongevaccineerden misbruiken het argument van tweedeling door zich als slachtoffer te positioneren. Mag ik dan er fijntjes op wijzen dat zij zelf die keuze maken en dat zij mijn gezondheid in gevaar brengen terwijl ik mij laat vaccineren zodat ik voor hen geen gezondheidsrisico vorm.
Gevaccineerde jongeren
@ Roodhesje

Mag ik dan er fijntjes op wijzen dat zij zelf die keuze maken en dat zij mijn gezondheid in gevaar brengen terwijl ik mij laat vaccineren zodat ik voor hen geen gezondheidsrisico vorm.



Wat u hier stelt is onjuist u geeft aan dat u de prik zet om andere te beschermen. Nee u zet de prik in de basis om u zelf te beschermen (gezien u aangeeft onder de risicogroep te vallen).



U vraagt dus eigenlijk aan de jongeren om een prik te nemen om u te beschermen en niet zich zelf.

Als je namelijk de cijfers van het RIVM bekijkt is het aantal ziekenhuisopname onder jongeren onder 30 nihil. U vraagt dus een offer van jongeren zonder dat zij daar baat bij hebben (namelijk amper ziekenhuis opnames). Wees hier dan eerlijk over.





Willem de Horde / Bestuurder FDO-MHA (CMHF)
Ik hoef alleen maar aan een vroegere collega te denken, die al maanden wacht op een oproep ! Maar de 'ongevaccineerden' gaan blijkbaar nog steeds voor. Treurig !!
Bart / zzp bij overheid
Nog nooit waren er zoveel moeilijk invulbare vacatures bij lokale overheid. Wanneer VNG zich echt zorgen maakte over de krapte op de arbeidsmarkt hadden ze een realistisch loonbod moeten doen.

De CAO komt nu niet in de buurt van het koopkrachtverlies.

Een index laten ingaan op 1 december, alsof prijsstijgingen de eerste elf maanden 2021 ontbraken.

Netto 600 euro geven voor thuiswerken, komt niet in de buurt van de gemiddelde kosten circa 900 euro voor thuiswerkplek en thuiswerkverwarming. De inhuurorganisaties hebben vast hun eerste flesjes champagne open getrokken.

Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Gevaccineerde jongeren: vreemd dat u mij tot de risicogroep rekebnt. Daarover heb ik mij nie uitgelaten. Voort heb ik die prik niet laten zetten om hen te beschermen. Die prik heb ik uiteraard laten zetten omdat mijn gezondheid mij lief is. Bijgevolg van die prik is dat ik daardoor minder bevattelijk ben voor het virus zodat ik ongevaccineerden ook bescherm. U schrijft dat het vaccineren voor jongeren een 'offer' is. Mijn hemel, het is bij uw opleiding en opvoeding faliekant mis gegaan.
Gevaccineerde jongeren
@ Rood Hesje

U verwijt anderen niet te reageren op de feiten/niet onderbouwde kletspraat. Maar als het gaat over de druk op de IC en ziekenhuis opnames staat de gevaccineerde 50+ tweede in rang op de IC. Ver boven de ong 1 miljoen ongevaccineerde jongeren. Wees dan gewoon eerlijk over het feit dat u van deze jongeren vraagt om zich te vaccineren voor iets wat u een bijgevolg noemt.



Ik ben zeker niet anti vax maar vindt het verwijten van een groot deel van de ongevaccineerde onterecht en bijdrage aan een tweedeling. Als we al de kant op gaan om kinderen te laten vaccineren voor de bescherming van de ouderen zonder dat zij hier baat bij hebben vindt ik dit geen lichtzinnig besluit en vindt ik dat zeker ieders ouders recht om te weigeren.



Of zoekt u alleen makke schaapjes die achter de politiek aanloopt en niet kritisch is? Dit heeft bij de toeslagenaffaire ook niet echt geholpen.

Dieuwe / adviseur
Ik ben het eens met het advies, alleen de argumentatie van krapte op de arbeidsmarkt vindt ik een slap excuus. (Je mag je personeel dan wel vaker koesteren is hierbij mn gedachte ook bij de CAO-onderhandelingen). Je moet als werkgever bijvoorbaat geen tweedeling willen onder je personeel. Verder is dit ook niet nodig, omdat iedereen thuiswerkt bij de overheid en we hier wederom een voorbeeldfunctie vervullen.
Jeroen / Gemeenteambtenaar
Op dit moment is 2G de beste oplossing en wat mij betreft moet de VNG dit z.s.m. invoeren voor haar leden (lees gemeenten), landen als Duitsland en Oostenrijk (toch niet de minste) zijn ons reeds voorgegaan Buiten het feit dat het eerlijker is tegenover de zwijgende meerderheid die wel heeft laten vaccineren geeft het ook duidelijkheid. Het argument dat we met 2G groepen uitsluiten is natuurlijk een “kul argument” deze mensen sluiten namelijk zichzelf uit. Even voor de duidelijkheid ik heb hier niet over de mensen die zich om medische redenen niet laten vaccineren, deze groep moet natuurlijk gewoon een QR code krijgen.

Op dit moment worden we als zwijgende meerderheid namelijk gegijzeld door een kleine groep die er ook nog eens verantwoordelijk voor is dat er continu opnieuw corona uitbraken zijn en dat de zorg al een kleine twee jaar overbelast is.

Mark
Als de VNG zoveel opheeft over "de krapte op de arbeidsmarkt" hadden ze wel met een beter loonbod mogen komen bij de CAO.

Daarbij, om bij deze discusiie te blijven, QR code door vaccinatie is schijnveiligheid. Wil je veilig op kantoor werken dan elke dag testen! 1G.

2G is schijnveiligheid, dan beter 3G

Jeroen / Gemeenteambtenaar
@ Mark: 2G is natuurlijk de beste optie in deze en absoluut geen schijnveiligheid. Gevaccineerd of niet gevaccineerd Iedereen kan natuurlijk corona krijgen maar de kans dat een gevaccineerde in het ziekenhuis of op het IC terecht komt is natuurlijk minimaal. De enige echte oplossing is dat zich meer mensen laten vaccineren en dat kun je bewerkstelligen d.m.v. 2G. Enigste reden dat de CU met het 1G voorstel aan komt zetten is dat er in haar achterban veel niet gevaccineerde zitten en juist die overspoelen nu de ziekenhuizen waardoor gevaccineerde voor de zoveelste keer krijgen te horen dat hun b.v. hartoperatie weer is uitgesteld. Buiten dat hoe denk je 1G te realiseren, op dit moment kan de GGD met 20000 testen per dag het al niet meer aan.
J. Kraus
Er is een arbeidswet die werkgever verplicht zijn werknemers een veilige werkomgeving te bieden. Geldt die dan wel voor beeldschermen en stoelen, maar niet voor fysieke veiligheid? De kans om werknemers te verliezen in een tijd van arbeidskrapte blijkt zwaarder te wegen dan de kans hen te verliezen aan covid-19.

50- 60 jaar geleden zou bij tuberculose exact hetzelfde beleid gevoerd zijn. Laat je negatieve Mantoux zien, anders geen toegang.
Toine Goossens
@Overheidsdienaar,



Ha, ha opnieuw slaat u de plank volledig mis. U veronderstelt en checkt niets. U bevestigt met uw misslag, dat u nul waarde aan objectieve informatie toekent, u negeert dat.



Ps. U staat niet alleen. Dat deden de heksenvervolggeers in de vroege middeleeuwen ook al.

Pss. U zult wel opnieuw anoniem reageren. Waw, dat geeft de vrijheid om onzin te delibereren.

Toine Goossens
@Petra,



Mijn opmerkingen voor @O zijn uiteraard ook voor u bedoelt. U kletst een eind raak.
Tom / Bestuurlijk jurist
@Petra, ik kan je dat heel goed uitleggen. Diplomaten hebben altijd een aparte status gehad binnen de EU. Met die status ben ik het zelf niet eens maar daar hebben we het helaas mee te doen. Vrachtwagenchauffeurs moeten wel de grens over kunnen anders valt de economie echt stil. Hetzelfde geldt voor een aantal andere groepen. Volgens mij zijn er op dit moment sowieso niet al te veel reisbeperkingen dus snap ik dat deel van je vraag niet.



De 'muilkorfjes' dragen we omdat ze wel degelijk nut hebben en omdat ze de bewustwording van het probleem ondersteunen. Het werkt wellicht niet zo goed als gehoopt maar als je moet hoesten of niesen met een mondkapje op dan komen de bacillen e.d. minder ver dan zonder mondkapje op. Dat is geen rocket science.



Tot slot het eerste deel van uw reactie. Het gaat helemaal niet over de controle en inperking van onze individuele vrijheid. Het gaat om het beheersen van de aantallen mensen die gezondheidszorg nodig hebben in het ziekenhuis. Dat daardoor regels noodzakelijk zijn die tijdelijk de individuele vrijheid beperken is een gevolg.



Tot slot is het probleem in een groot deel van discussies die gevoerd worden dat men denkt overal maar recht op te hebben. Recht op het gaan naar de kroeg of recht op het bezoeken van musea. Dat recht bestaat niet. U hebt de keuze om iets te bezoeken. Het is niet verplicht. Het enige waar u recht op heeft is bed, bad en brood in Nederland. Maar zoals altijd het geval is bij recht horen daar ook plichten bij. En dat laatste deel lijkt een deel van de mensen te vergeten.
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Tom: reagrebn op Petra is verspilde energie. Die mevrouw - of misschien is ze wel een mijnheer - zit helemaal in de complot-modus en is niet meer op andere gedachten te brengen. Petra valt in de categorie mensen die het allemaal niet meer begrijpen en dus moet alles wel een groot wereldwijd complot zijn tegen de mensheid. Hopeloos geval dus.
Petra
@rood hesje



Ik vind het prima dat u mij en anderen blijft framen, het staat mij vrij om een andere mening te hebben en deze te ventileren. Dat heeft u te respecteren, dat doe ik u en uw mening ook. U, maar u niet alleen, vertoont imho typisch links struisvogelgedrag; zet de ander weg als gek en dan hoef je niets meer met de inhoud van de boodschap te doen. We hebben onderhand toch wel gezien wat voor nare gevolgen dat gedrag heeft.



@Tom

Ik heb de woorden 'rechten' of 'recht op' niet gebezigd, beschuldig mij daar dus niet van.



Ik blijf mij, met gelukkig velen, verbazen over de volgzaamheid en het kritiekloze kuddegedrag van veel scribenten hier. Wie nog in de veronderstelling is dat onze overheid het beste met ons heeft leeft echt onder een steen. Om maar te noemen: het voornemen om de komende jaren nog eens 5 ziekenhuizen te sluiten is zeker gestoeld op de veronderstelling dat wij straks nóg minder zorgcapaciteit nodig hebben?



Zoals ik al eerder elders hier heb geschreven: we zullen zien wie er gelijk krijgt, ik hoop ik niet.

Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Petra: er is een onderdeel waar ik het volstrekt met u ens ben. Nl dat we met de sluiting van ziekenhuizen heel voorzichtig moeten zijn. En wij zijn het vast ook met elkaar eens dat de zorg veel meer aandacht verdient zowel in capaciteit als financiële waardering voor verplegend personeel (en niet de orthodontist dus).



Maar uw betoog dat deze crisis draait of tot doel heeft het inperken en afnemen van vrijheden, dat mevrouw Petra, is echt klnklare nonsens. Dat weet iedereen. waar wij ons wel zorgen over mogen maken is hoe wij nu al die onbewust niet gevaccineerden (dat is het deel dat gewoonweg niet goed is geïnformeerd) over de drempel helpen zodat zij straks niet worden geconfronteerd met de vermijdbare gevolgen van niet vaccineren. Met de bewust ongevaccineerden, die denken dat er in chip in zit, dit een wereldcomplot is, we in een DDR 2.0 samenleving zitten en meer van die achterlijke Lange Frans-verzinsels - daar valt niet meer mee te praten. Als je zo bewust dom wil zijn, dan is daar geen kruid tegen gewassen.



Mijn vraag aan u: in welke groep valt u?
Toine Goossens
Citaat van Petra:



'Ik blijf mij, met gelukkig velen, verbazen over de volgzaamheid en het kritiekloze kuddegedrag van veel scribenten hier'.



Petra, ik neem aan dat u hoog opgeleid bent. Dan had u kunnen weten dat, wat u kuddegedrag noemt, een essentiële voorwaarde voor veilig en stabiel leven is.



In 1970 werden Wiegel en van Tijn bij het psychologisch lab in Utrecht uitgenodigd om een toespraak te houden. Zij hielden de toespraak met een identieke tekst, voor zowel aanhangers van de eigen partij als voor de partij van de ander.



Wiegel hield de rede voor de VVD aanhangers. Gejuich was zijn beloning. Dezelfde tekst voor uitgesproken voor PvdA aanhangers leverde boegeroep op.



Van Tijn sprak de i8dentieke rede uit voor de eigen aanhangers. Gejuich was zijn beloning. Dezelfde tekst uitgesproken voor VVD aanhangers leverde boegeroep op.



Een beter bewijs voor kritiekloos kuddegedrag is er niet. Juichen voor de eigen leider en boegeroep voor de leider van de tegenpartij. De inhoud van de rede deed er helemaal niets toe.

U stelt met uw opmerking dat de scribenten waar u het niet mee eens bent, kritiekloos het beleid verdedigen waar u faliekant tegen bent. Het enige wat u met uw opmerking laat zien, dat u het met de anderen niet eens bent. Dat u dat zelf vanuit kuddegedrag doet, gaat volledig aan u voorbij.



Van ambtenaren en bestuurders mag Professioneel Kritisch Denken worden verwacht. Dat betekent ingaan op de inhoud en die, ook al lijkt die juist, aan een zeer kritisch oordeel onderwerpen.

Het gaat dus om inhoud. Doet u daar ook aan? Met wat u in deze discussie schrijft geeft u daar geen blijk van.



Laat eens een andere kant van u zien, ga in op de inhoud en laat, met verwijzingen e.a. middelen zien, waarom u denkt gelijk te hebben.

En doe er anders het zwijgen toe.
Jeroen / Gemeenteambtenaar
@ Petra: U mag inderdaad een eigen mening hebben maar het is natuurlijk wel zeer verstandig jezelf eerst goed te verdiepen in de onderwerpen (in dit geval corona). Verdiep en informeer uzelf dus liever via de neutrale media en dus niet via de social media waarbij u dankzij de algoritmes almaar bevestigd wordt in uw eigen (wereldvreemde) denkbeelden en opvattingen.



Verder verwijt uw @rood hesje ‘frame gedrag” terwijl u in uw eerste alinea zelf aan framing doet door te verwijzen naar “links struisvogel” gedrag. Op zowel de linker- als op de rechterzijde bevind zicht een meerderheid van de bevolking die zichzelf wel op de juiste verdiept en informeert (en dus niet dankzij de algoritmes van de sicial media zijn gelijk) en inziet dat we corona zeer serieus moeten blijven nemen en dat het zeker geen complot is van de overheden,

Gevaccineerd
@ Jeroen: Verzoek aan U is ook verdiep en informeer uzelf.

- Ja vaccineren heeft effect. Maar onvoldoende het gewenste effect dan gedacht.

Maar als mark aan u voorstelt dat 1G nog beter is (iedereen gewoon testen) reageert u niet op de inhoud. Kijken naar de instroom binnen de ziekenhuizen en IC's is niet gevaccineerd niet het enige probleem wat zorgt voor uitstel van zorg operaties. Gezien volgens de RIVM cijfers 44% gevaccineerd ong 600 bedden zijn dus ook bezet door gevaccineerde.



Als u dan aangeeft dat de testcapaciteit het probleem is verdiep U dan in wie de test voor 3G uitvoert dat is namelijk niet de GGD maar commerciële bedrijven.



Als we dus echt de zorg willen ontzien is 1G misschien wel een betere optie dan 2G vrijdag zal het OMT het uitwijzen.
Jeroen / Gemeenteambtenaar
@ Gevaccineerd: Ik heb me redelijk goed verdiept en geformeerd vandaar dat ik dan ook via verschillende media kanaal kan zeggen dat “wie gevaccineerd is, heeft bijna twintig keer minder kans om met corona in het ziekenhuis te belanden dan wie niet is ingeënt. Op ic-afdelingen is het verschil nóg groter”.

Wetende dat 88,3% van alle 18-plussers minimaal één vaccinatie ontvangen heeft en dat 84,7% volledig is gevaccineerd, geeft aan dat vaccineren wel degelijk effect heeft. Als we uitgaan van uw cijfers dat 44% van de ziekenhuis opnames gevaccineerd is (85% van de bevolking) dan worden de overige “corona” bedden 56% bezet door de niet gevaccineerde (15% van de bevolking).



Verder hebben commerciële testresultaten een groter foutmarge en zijn de kosten (tussen de € 50,00 en € 150.00) aanzienlijk .

Richard / Beleidsmedewerker
Wat mij in de discussie over 1G, 2G en 3G enigszins stoort is de focus op de de eisen die een werkgever zou moeten stellen aan werknemers. Mag een horecawerknemer de kroegbaas vragen om een coronatoegangsbewijs? En mag een ambtenaar raadsleden, wethouders en burgemeester en vragen om een coronatoegangsbewijs? En als zij dat weigeren te tonen, heb ik dan voldoende basis om met behoud van loon niet op mijn werk te hoeven verschijnen?
Richard / Beleidsmedewerker
Nabranders:

@Tom: Corona is een virus, geen bacil

https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/gezondh …



@Iedereen: Is het verstandig om het over 1G, 2G, 3G te hebben als er een discussie is over de gezondheidseffecten van het 5G telecommunicatienetwerk, waarover in het begin van de corona-pandemie de wildste (complot)theorieën rondgingen (zoals: 5G netwerken zouden corona veroorzaken). Weet iemand een betere benaming?





Gerrit / Handhaver
Dit is volgens mij een foute discussie 1G, 2G of 3G welke er keuze gemaakt wordt het gaat voor tweedeling in de maatschappij veroorzaken. En krijgen we straks een discussie mensen die roken of te vaak bij de snackbar komen enz. , daar is ook geen plaats meer voor in het ziekenhuis en op IC. In mijn ogen probeert de VNG mensen tegen mekaar uit te spelen, terwijl ze zouden moeten verbinden.
Tom / Bestuurlijk jurist
@ Petra: Ik ben volgens mij ingegaan op de vragen die u heeft en toch besluit u zonder tegenargumenten er niets mee te doen. Dat is dus een deel van het probleem.



@Richard: Weet ik maar met niesen en hoesten is de kans dat het virus net als bij bacillen verder komt dan wanneer men enkel door de mond ademt. Vandaar dat ik de term gebruikt heb.



@Gevaccineerd. Procentueel gezien liggen er op dit moment wellicht meer gevaccineerden in het ziekenhuis dan niet gevaccineerd. Maar van de ongevaccineerden hadden er een heleboel niet hoeven te liggen wanneer zij een prikje gehad hadden. Daarmee hadden we maatregelen wellicht nog een tijdje kunnen uitstellen of meer open houden. Daar draait het uiteindelijk om. Hoe lang kan de samenleving openblijven zonder dat de zorg overbelast raakt. Hoe meer gevaccineerden des te langer kan de samenleving openblijven. Een andere oplossing is er op dit moment niet want iedereen maar testen voordat we naar een winkel mogen etc. is totaal onrealistisch.
Advertentie