Advertentie
carrière / Nieuws

VNG en vakbonden weer om tafel over cao

Pijnpunten bij de vorige CAO onderhandelingen waren het loon en de werkgelegenheid. Ambtenaren willen een werkzekerheidsgarantie, de VNG kan deze niet geven.

31 januari 2012

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vakbonden gaan woensdag na maanden weer praten over de cao voor de 180.000 gemeenteambtenaren. Dit heeft de VNG dinsdag laten weten.

Pijnpunten

De onderhandelingen liepen vorig jaar mei vast en in het najaar hebben gemeenteambtenaren diverse malen actie gevoerd. Pijnpunten bij de onderhandelingen waren het loon en de werkgelegenheid. In december is er weer overleg geweest en woensdag is het volgens onderhandelaar Bert de Haas van Abvakabo FNV ,,buigen of barsten''.

Standpunten

Het wordt niet gemakkelijk want de standpunten liggen nog een aardig eind uit elkaar. De bonden willen voor de ambtenaren koopkrachtbehoud. De VNG biedt 1 procent over 2011 en nog eens 1 procent in 2012. Ook willen de bonden een werkzekerheidsgarantie, maar zover wil de VNG niet gaan.

Begeleiding

De tijd is voorbij dat een ambtenaar een baan voor het leven had, erkent De Haas. Maar hij wil wel dat gemeenteambtenaren die hun baan kwijtraken van werk naar werk worden begeleid. Dat nieuwe werk kan ook buiten de sector liggen. De VNG wil daar wel naar streven, maar kan geen garantie geven.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Fred IJspeerd / juridisch beleidsmedewerker P&O
Waarom wordt er in de CAR-UWO niet een voorkeurspositie voor gemeente-ambtenaren of gewezen gemeente-ambtenaren met een WW-uitkering al dan niet met aanvulling opgenomen?

Gerard V. / handhaver
Waarom nu praten? De omstandigheden zijn allemaal in het nadeel van de bonden. Het VNG zal nu wel openstaan voor een CAO voor langere tijd en vooral niet investeren in haar werknemers en dat allemaal schuiven op de crisis. Praten heeft totaal geen zin met zo'n organisatie die zich nog nooit een betrouwbare gesprekspartner heeft getoond. Wat mij betreft stoppen met die schertsvertoning. Laat eerst het VNG maar eens een reëel voorstel doen en dan nog maar eens kijken of er iets te praten valt.
Agnes
De VNG kan best wel een garantie afgeven. Als de bonden maar aangeven, dat (ook) wat hun betreft werk boven inkomen gaat. Hetgaan dat betekent dat, als de economische situatie daartoe noopt (dus nu nog niet), liever (zelfs) een korting op het inkomen geaccepteerd wordt, dan gedwongen ontslagen. Mede omdat die mensen later weer nodig zijn.
Agnes
Maar de bonden hebben liever een aantal ontslagen ambtenaren, die hun lidmaatschap opzeggen, dan veel meer opzeggingen, omdat iedereen inlevert op salaris.
Monique / juridisch medewerker
Je kunt beter bij de Rijksoverheid werken, die hebben vanaf 1 januari 2007 grote CAO stappen gemaakt, waarom moet de gemeenteambtenaren altijd achterblijven bij de rijksambtenaren!!!!
André S / gemeenteambtenaar
Het is elke keer weer hetzelfde liedje: nooit slaagt men erin een nieuwe cao af te spreken voordat de "oude" afloopt. Het is elke keer weer rekken en dan uiteindelijk maar weer afspraken maken met terugwerkende kracht. Zeker wanneer er een negatieve (prijs-) ontwikkeling aankomt haalt de VNG deze taktiek van stal. De rente over het achteraf uitbetaalde minimaal gestegen salaris, als we geluk hebben is dat de prijscompensatie, hebben ze dan alweer binnen. Het is toch eigenlijk raar dat je (nog) aan het werk bent als er geen nieuwe cao is. Mijn stelling: cao afspraken moeten rond zijn voordat de cao afloopt. Daar mag in de onderhandelingen best harder op ingezet worden.



Overigens: waar blijven de miljarden die in het verleden door de overheid zijn onttrokken aan de pensioenpot ABP? Wanneer komt dat geld terug? Nu kunnen mede wij de pot weer vullen en / of pensioenverlaging tegemoet zien.
Gerrit
Dame en heren "onderhandelaars" is u al bekend dat de inflatie inmiddels 2,7% bedraagt? Gelieve hiermee rekening te houden.
Daniel Hake / adviseur milieukwaliteit
De schoonmakers die in onze kantoren werken hebben een paar jaar terug door langdurige actie hun eisen binnengehaald, en gaan nu in een tweede ronde voor verdere verbetering van hun positie. Let wel: verbetering, niet minder verslechtering zoals de ambtenarenbonden namens ons slikken.

Misschien kunnen we wat van hen leren.
Jan
Langzamerhand begin ik te geloven dat de enige inkomensverbetering die ik nog kan bereiken is: opzeggen van het lidmaatschap van de vakbond. Wat een slechte onderhandelaars in vergelijking tot de resultaten bij de Rijks-CAO. En nu inzetten op nog minder dan de inflatie.
Advertentie