Advertentie
carrière / Nieuws

VNG denkt na over heropenen cao-overleg

De gemeentelijke werkgevers bezien de mogelijkheden het vastgelopen overleg over een nieuwe cao gemeente weer op te pakken. Dat is de officiële reactie van de VNG op het donderdag door de overheidsvakbonden gestelde ultimatum.

17 september 2021
cao---shutterstock-1960157599.jpg
Shutterstock

De gemeentelijke werkgevers bezien de mogelijkheden het vastgelopen overleg over een nieuwe cao gemeente weer op te pakken. Dat is de officiële reactie van de VNG op het donderdag door de overheidsvakbonden gestelde ultimatum.

De bonden eisen, met ingang van 1 januari 2021, een loonsverhoging van 3,5 procent. Daarnaast willen zij een verhoging van het minimumloon naar 14 euro per uur, een eenmalige uitkering van 500 euro voor gemeenteambtenaren in vitale functies, een netto eenmalige uitkering van 200 euro voor alle gemeenteambtenaren die in contact met burgers zijn geweest en een thuiswerkvergoeding. Een aanvullende eis is, naast een goede vitaliteitsregeling voor jong en oud, het niet afschaffen van de werkeloosheidsuitkering en geen versobering van de arbeidsongeschiktheidsregeling door het afschaffen van het derde ziekte jaar. Gaat de VNG voor 11 oktober niet in op de eisen, dan komen er werkonderbrekingen en stakingen.

 

Thuiswerken

In een reactie stelt de VNG het belangrijk te vinden dat er afspraken komen over salaris, thuiswerken, en verlof en vitaliteit en te gaan kijken of er mogelijkheden zijn om het overleg daarover weer op te pakken. De onderhandelingen over de gemeentelijke arbeidsvoorwaarden voor ruim 170.000 medewerkers liggen sinds 19 februari stil. Die onderhandelingen begonnen in november vorig jaar.

 

Onoverbrugbaar

In die sessies verlaagden de bonden FNV, CNV en CMHF hun oorspronkelijke looneis van 3,5 naar 2,75 procent. De gemeentelijke werkgevers wilden uiteindelijk niet verder gaan dan een loonsverhoging van 0,5 procent, een bruto eenmalige uitkering van 300 euro en het versoberen en afschaffen van de sociale zekerheid. Volstrekt onvoldoende en een onoverbrugbaar verschil, aldus de bonden.

 

Koopkrachtbehoud

In feite beginnen de onderhandelingen in de ogen van de bonden daarmee weer van voren af aan, dus met de oorspronkelijke voorstellen van onder andere 3,5 procent loonsverhoging. Temeer daar de inflatie stijgt en de economie aantrekt. ‘Alles wordt duurder. Met 0,5 procent gaat de koopkracht van de gemeenteambtenaar er hard op achteruit. Gemeenteambtenaren verdienen koopkrachtbehoud met een plus’, aldus de bonden. ‘Van belang is dat iedere gemeenteambtenaar voldoende inkomen heeft om fatsoenlijk van rond te komen, vandaar onze inzet op een bodem van 14 euro in het loongebouw.’

 

Reacties: 36

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
De VNG c.s. heeft al bijna een jaar kunnen nadenken en komt niet verder dan een fooi voor het gemeentepersoneel. Het is ronduit schandalig dat er nog steeds geen redelijk bod ligt. Zo ga je niet om met je mensen.



Voor de rekenaars: het maandloon bij een 36-urige werkweek is 13 weken (kwartaal) x 36 uur : 3 = 156 uur per maand x E 14 = bruto E 2184 per maand.
Johanna / Administratief
Hoe zit het met vervroegd pensioen, is er nog steeds sprake van een uitkering tot aan je pensioengerechtigde leeftijd met behoud van een inkomen ter hoogte van een AOW of is dat ook van de baan?
Johanna / Administratief
Hoe zit het met vervroegd pensioen, is er nog steeds sprake van een uitkering tot aan je pensioengerechtigde leeftijd met behoud van een inkomen ter hoogte van een AOW of is dat ook van de baan?
Reynders / ambtenaar
Wellicht te kort door de bocht maar volg gewoon de CAO van Rijk en Provincie. Zij slagen er wél altijd in om op tijd een goede CAO af te sluiten. Het verschil bedraagt inmiddels vele procenten terwijl we allemaal voor de overheid werken.



Waarom lukt dat bij Gemeenten niet?
Martin
Gelijk afspraken maken voor 2022. Nu is het op zijn vroegst oktober 2021 als we überhaupt weten waar we aan toe zijn over 2021.
Kasper / ICT
Eens Ron, tijd dat de bonen hun bizarre eisen laten vallen en er snel een CAO is!
Sander / ICT
@Kees: als ICT'er heb je toch een vitale functie ? Dus kom je in aanmerking voor die éénmalige uitkering van €500,-- als het doorgaat.

@Martin: mee eens, waarom géén CAO voor 3 jaar, dan is er 2 jaar rust in de tent.

@Peter-Paul: voor een keer niet de CAO van Rijk en Provincie volgen maar eens het voortouw nemen met een goede CAO Gemeenten. Laat het Rijk en Provincies ons maar eens volgen.

Verder zie ik niets terug over de harmonisatie van het verlof. Zonder overgangsregeling of compensatie gaan oudere werknemers er in verlofuren op achteruit, dat terwijl ze wel langer door moeten werken. En jongere werknemers kunnen zonder spaarverlof regeling nooit het aantal verlofuren bereiken dat de oudere werknemers vroeger konden bereiken.

Volgens mij moet er juist ingezet worden op meer verlof. Hoe langer dat een medewerker moet doorwerken na zijn 65e des te meer basisverlof zou hij tijdens zijn werkzame leven moeten krijgen.

Gerben
Het VNG denkt erover na .... Het hoeft niet hoor. Plat gaan is echt hard nodig. Komt goed uit een aantal maanden voor de verkiezingen! Felicitatie aan de medewerkers van de Provincies. Zij hebben nog wel een CAO waar je het gevoel bij hebt dat je niet misbruikt wordt door een schandalige werkgever. Op naar Apeldoorn!!!!
Jeroen / Communicatie
@Kasper Bizarre eisen? Kennelijk verdien jij bizar goed en hoef je vast geen hypotheek te betalen en een gezin te onderhouden. Good for you. Ik daarentegen wel en vind dat de bonden meer dan realistische eisen hebben neergelegd. Sterker nog, ik vind het zelfs aan de beneden grens gezien de tijd waar we in leven.
Johan
@Sander Kun je aangeven waar staat dat ICT-er een vitale functie is binnen een gemeente? Dat heb ik nog nooit gehoord.
Pietje / HR
Bizar de reacties hier, tonen maar eens te meer aan dat het wel een onsje minder kan en de heilige huisjes mogen worden aangepakt. Arbeidsvoorwaarden zijn gewoon té goed, dat werkt klagen en zeuren in de hand.
Tom / Bestuurlijk jurist
@Pietje, Je hebt echt geen idee volgens mij. Gemeenten kunnen amper aan personeel komen op dit moment en voor jongeren is het al helemaal niet aantrekkelijk om er te gaan werken. Iedereen loopt richting het bedrijfsleven want daar willen ze nog wel betalen voor goed personeel. Wij hebben zelf een aantal vacatures in de organisatie waar geen hond op reageert. Er moet dus zeker wel iets gaan veranderen! En met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden, hoe kom je erbij dat die gewoon te goed zijn? De ambtenarenstatus is niet meer..
W. van den Bosch
Pietje, kun je misschien aangeven welke reacties jij "bizar" vindt en op welke manier die aantonen dat "het wel een onsje minder kan"?

Als je je eigen schaal te hoog vindt, pas dat dan gewoon aan. Je zit toch bij HR?
Bertus / Observant
En die bonden zijn gewoon al gezakt naar 2,75%. Waar is die ruggengraat gebleven?

En maar afvragen waarom al die leden weglopen.
van der naat / nvt
Op website van de VNG staat in het korte verslag van de bestuursvergadering dat Ton Heerts als voorzitter van het College van Arbeidszaken de stand van zaken mbt de cao onderhandelingen heeft gegeven. In datzelfde verslag staat ook dat het raadlid van de Heerenveense gemeenteraad Ojanne de Vries-Chang aangetreden is als bestuurslid. Misschien kunnen de Heerenveense gemeenteambtenaren dit raadslid ook hun kijk op die stand van zaken geven.
Gerben
Het VNG had na moeten denken toen ze de WMO in de maag gesplitst kregen dan hadden de gemeenteambtenaren niet de sluitpost geweest van de jaarlijkse begroting!
elwin / ambtenaar
Goede dag, misschien een domme vraag, maar kan het ook zijn dat we er dit jaar niks op voorruit gaan en geen 1 malige vergoeding krijgen?
Pietje / HR
Bizar is de inhalige en klagende toon, kijk eens naar andere sectoren (horeca, ziekenhuizen, transport, postbezorging) en de CAO's aldaar. ICT is ineens een vitaal beroep met primair contact met burgers, geklaag over het vervroegd pensioen, rooie rakkers die het meteen hebben over 'plat gaan', walgelijk. En dat over een gouden CAO vol extraatjes (betaald ouderschapsverlof, 36 uur werken, IKB, ORT toeslagen waar menig CAO niet bij in de buurt komt, 3e ziektejaar, aanvullende WW uitkeringen etc. etc.) Bevalt het je allemaal echt zó slecht? Ga dan elders werken en klaag wat minder :)
Hoekstra / Ambtenaar
@Pietje: wij klagen niet, wij eisen. En inderdaad, in vergelijking met de arbeidsvoorwaarden in Somalie is het een het schandelijk goudgerande CAO. Maar aan de ander kant: in vergelijking met de arbeidsvoorwaarden van de CEO van een beursgenoteerde vernnootschap valt het ook wel weer wat tegen, die CAO van ons. Zullen we nu maar stoppen met die onzinnige argumenten. Het gebrek van een ander is geen reden om met minder genoegen te nemen maar een reden voor de ander om meer te eisen,
p van driel / gekke henkie
Het is bizar hoe respectloos de burgers in dit land behandeld worden. Nieuwe CAO ligt al vanaf 1 januari stil, er is nog steeds geen nieuw kabinet. Iedereen van top to bottom is enkel en alleen met zichzelf bezig.

Ondertussen stijgen de prijzen de pan uit; noodzakelijke behoeften als energie, brandstof, boodschappen. Het is belachelijk hoe respectloos hier mee om wordt gegaan. vanaf 1 januari mensen! 10 maanden achterstand wordt straks goedgemaakt met een bruto uitkering van 500,- in een cao tot 1-1-22 waarbij hetzelfde liedje weer van vooraf aan begint.

We pikken het altijd maar, wie moet het anders doen.

Tijd voor echte acties!

Natuurlijk is er altijd een keuze om te vertrekken bij de overheid...
Martin
@Pietje staat helemaal alleen in dit verhaal. Misschien wil Pietje ons wel een beetje pesten, ja toch Pietje? :)
Gerben
Pietje plaatst graag mensen in hokjes. Ik ga ervan uit dat de afkorting HR een tekortkoMing is geweest in zijn loopbaan evenals dat de uitleg van de H ook bij zijn werkgever al lange tijd niet meer voor de geest kan komen.
JW / Adviseur
Ik denk na of ik nog wel ga werken... met een werkgever die laat zien dat hij zich zo verbonden voelt met zijn medewerkers.

Doe vooral beroep op de flexibiliteit van deze mensen in tijden als Corona en dan het arbeidsmoraal "hoog "zijn en blijven.



Actie komt er zeker tenzij ze niet nadenken over een beter aanbod maar het gewoon doen. En de vakbonden vragen geen rare dingen gelet op arbeidsmarkt en de inflatie. Dus VNG WAKKER WORDEN !!!

Johan / Beleid
We zijn weer ruim een maand verder. En nu?
Bertus / Observant
En het is ineens ook zo stil over de thuiswerkvergoeding sinds maart 2020.
Els vergeer / adviseur
Dit kan zo niet langer. Het duurt veel te lang en dan vervolgens zo'n bedroevend aanbod. het aanbod voor 2022 is helemaal deprimerend. Tijd om in actie komen mensen.
Martin
Goed plan, doen!
Rooloo / Ambtenaar
Goed dat de VNG in beweging komt, en lijkt te beseffen dat de bonden dit keer niet zo maar lijken te zwichten met het oog op het tijdspad van de onderhandelingen, ben ook benieuwd of er direct een tegenbod komt voordat men om tafel gaat.



Waar ik overigens wel benieuwd naar ben, ten aanzien van die 14 euro per uur. Hoe zien de bonden de invulling daar dan van? Even globaal gerekend is een fulltime dienstverband bij 14 euro per uur, (14x36x4) namelijk 2016 euro per maand. Dat is, in de huidige CAO, hoger dan periodiek 0 van schaal 6.



Begrijp me niet verkeerd, iedereen moet gewoon een goed salaris verdienen waarvan men rond kan komen, maar ik ben erg benieuwd wat het effect op de rest van het loongebouw zal zijn? Gaat dat helemaal omhoog of gaat men dan delen van het loongebouw (onder de 14 eu.) schrappen?
ambtenaar / ICT
@Rooloo, bij gemeente zijn nu al nauwelijks medewerkers lager dan schaal 6 te vinden. Dus dat minimum van 14,00 per uur is voor een superklein deel van de medewekers in schaal 5 en lager. trek de starttrede in schaal 4 en 5 en 6 gelijk aan die 14,00 en je bent er al. Kost de werkgever nauwelijks iets.
Catchem / Ambtenaar
Benieuwd of de bonden de rug recht kunnen houden. Ik verwacht een beperkte stijging in ruil voor een langere looptijd. Sigaar uit eigen doos. Verder snap ik niet waarom sommige ambtenaren beter vertegenwoordigd worden dan anderen. Slechte keuze die eenmalige bedragen voor een deel van de mensen. Als er geen collectieve afspraken worden gemaakt, dan onderhandel ik liever zelf.
Hoekstra / Ambtenaar
@Rooloo: ik blijf er onvermoeibaar op hameren: niet de VNG maar onze bestuurders, burgemeester Heerts van Apeldoorn met name, moeten in beweging komen. De VNG denkt niet na en komt niet in beweging. Onze bestuurders zijn de onderhandelingspartners. Spreek ze aan, val ze lastig met dit belachelijke gedoe. Geef geen ruimte om zich achter de VNG te verschuilen.
Johan / Beleidsmedewerker
Geweldig, de VNG ´denkt na.......´. De gemeenteambtenaren zijn weer getuige van de jaarlijkse poppenkast inzake de CAO. Elk jaar hetzelfde liedje, de gemeenteambtenaren zijn en blijven het sluitstuk van de begroting. Hoewel de ambtenaren de ´motor´ van de gemeentelijke organisaties zijn, zijn ze voor de gemiddelde gemeenteraad een noodzakelijk kwaad. En zolang de gemeentelijke werkgevers zo over hun medewerkers denken, gaat het nooit wat worden en blijft de gemeentelijke werkgever inzake aantrekkelijkheid ver achter bij het bedrijfsleven. Maar beste gemeenten, dan ook niet klagen dat vacatures niet vervuld kunnen worden........! Dus kom op, laat de VNG ´s merken dat je een serieuze werkgever bent. Want de jaarlijkse CAO verhoging staat immers gewoon in de meerjarenbegroting, dus het geld is er wel. Nu nog uitgeven aan je medewerkers.
Bernd
Toch ook maar @Pietje:

Ik heb helemaal niets aan extra ouderschapsverlof (ik ben die doelgroep niet) of een 3e ziektejaar wanneer we nu al zien/weten dat de kosten van een aantal primaire levensbehoeften de komende jaren uit de klauwen gaan lopen. Drie keer raden waar een half procent loonsverhoging toe leidt wanneer de energierekening alleen al een verhoging kent van meer dan 10%? Niet omdat ik meer verbruik, maar omdat mijn werkgever (een gemeente) eraan meewerkt dat overal die windturbines en zonnepaneelvelden moeten worden gerealiseerd. Ziektekosten(-premie) omhoog; huren omhoog (over kooprpijzen hoeven we het niet te hebben); grondstoffen duurder wat zich vertaald naar duurdere boodschappen; etc. etc.

Waarom een half procentje meer loon terwijl de Grote Baas van het betreffende ministerie hardop roept dat de economie op het niveau van voor corona zit en harder zal groeien dan in de rest van de EU?

Stijgend IKB? Leuk, totdat je daarover de belasting afdraagt.

3,75% hoeft misschien niet eens, maar een bod van de werkgever voor 0,5% is een belediging.
Van Vemde / ambtenaar
De CAO heeft normaal een looptijd van 2 jaar. Aangezien het 1e jaar daarvan al nagenoeg voorbij is, dienen de bonden geen concessies te doen ten aanzien van het eisenpakket en de looptijd deze keer met terugwerkende kracht per 1-1-2021 in te laten gaan.De VNG is er immers iedere keer op uit de ingangsdatum later te laten ingaan, waardoor er door de werkgevers op de kosten kan worden bespaard.

Bij voorgaande CAO's en ook bij de huidige werd de volledige verhoging pas altijd tegen het einde van de looptijd bereikt, waardoor de gemiddelde CAO-stijging veel lager uitvalt.

Instemmen met een latere ingangsdatum dan 1-1-2021 heeft tot gevolg dat bij opvolgende CAO-afspraken de VNG deze tactiek zal herhalen.

Johan
"Een eenmalige uitkering voor een gemeenteambtenaar die in contact is geweest met burgers"

Wat een willekeur. De hele organisatie is bezig voor de burger. Mijn functie valt onder ICT en ik mail of bel weleens met een burger. Dat is niet wat thuishoort in mijn functie en er is niets officieels over afgesproken, maar het is wel de praktijk. Oftewel, ik kom niet in aanmerking voor die 200 euro. Evenals een aantal van mijn ICT collega's.

Met andere woorden, verdeel dat soort bedragen over de gehele organisatie. De scheiding is niet zo hard te maken.

Jeroen / Communicatie
Ik vind het echt schandalig dat het zo lang duurt. De CAO was afg. 1 januari afgelopen. Wat is dat voor een stelletje respectloze figuren. Kom met een aanbod waardoor we wons eer trotse en gemotiveerde ambtenaren voelen. Ik ga niet uitleggen waar we dat aan verdiend hebben, dat is al vaak genoeg uitgelegd. Ik mag hopen dat dat serieus genomen wordt en dat we het aanbod met veel trots tegemoet kunnen zien.
Advertentie