of 64277 LinkedIn

VNG denkt na over heropenen cao-overleg

De gemeentelijke werkgevers bezien de mogelijkheden het vastgelopen overleg over een nieuwe cao gemeente weer op te pakken. Dat is de officiële reactie van de VNG op het donderdag door de overheidsvakbonden gestelde ultimatum.

De gemeentelijke werkgevers bezien de mogelijkheden het vastgelopen overleg over een nieuwe cao gemeente weer op te pakken. Dat is de officiële reactie van de VNG op het donderdag door de overheidsvakbonden gestelde ultimatum.

De bonden eisen, met ingang van 1 januari 2021, een loonsverhoging van 3,5 procent. Daarnaast willen zij een verhoging van het minimumloon naar 14 euro per uur, een eenmalige uitkering van 500 euro voor gemeenteambtenaren in vitale functies, een netto eenmalige uitkering van 200 euro voor alle gemeenteambtenaren die in contact met burgers zijn geweest en een thuiswerkvergoeding. Een aanvullende eis is, naast een goede vitaliteitsregeling voor jong en oud, het niet afschaffen van de werkeloosheidsuitkering en geen versobering van de arbeidsongeschiktheidsregeling door het afschaffen van het derde ziekte jaar. Gaat de VNG voor 11 oktober niet in op de eisen, dan komen er werkonderbrekingen en stakingen.

 

Thuiswerken

In een reactie stelt de VNG het belangrijk te vinden dat er afspraken komen over salaris, thuiswerken, en verlof en vitaliteit en te gaan kijken of er mogelijkheden zijn om het overleg daarover weer op te pakken. De onderhandelingen over de gemeentelijke arbeidsvoorwaarden voor ruim 170.000 medewerkers liggen sinds 19 februari stil. Die onderhandelingen begonnen in november vorig jaar.

 

Onoverbrugbaar

In die sessies verlaagden de bonden FNV, CNV en CMHF hun oorspronkelijke looneis van 3,5 naar 2,75 procent. De gemeentelijke werkgevers wilden uiteindelijk niet verder gaan dan een loonsverhoging van 0,5 procent, een bruto eenmalige uitkering van 300 euro en het versoberen en afschaffen van de sociale zekerheid. Volstrekt onvoldoende en een onoverbrugbaar verschil, aldus de bonden.

 

Koopkrachtbehoud

In feite beginnen de onderhandelingen in de ogen van de bonden daarmee weer van voren af aan, dus met de oorspronkelijke voorstellen van onder andere 3,5 procent loonsverhoging. Temeer daar de inflatie stijgt en de economie aantrekt. ‘Alles wordt duurder. Met 0,5 procent gaat de koopkracht van de gemeenteambtenaar er hard op achteruit. Gemeenteambtenaren verdienen koopkrachtbehoud met een plus’, aldus de bonden. ‘Van belang is dat iedere gemeenteambtenaar voldoende inkomen heeft om fatsoenlijk van rond te komen, vandaar onze inzet op een bodem van 14 euro in het loongebouw.’

 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Arjan op
We zijn weer ruim een maand verder. En nu?
Door Jansen (Arbeidsmarkt deskundige ) op
Ik denk na of ik nog wel ga werken... met een werkgever die laat zien dat hij zich zo verbonden voelt met zijn medewerkers.
Doe vooral beroep op de flexibiliteit van deze mensen in tijden als Corona en dan het arbeidsmoraal "hoog "zijn en blijven.

Actie komt er zeker tenzij ze niet nadenken over een beter aanbod maar het gewoon doen. En de vakbonden vragen geen rare dingen gelet op arbeidsmarkt en de inflatie. Dus VNG WAKKER WORDEN !!!
Door p van driel (gekke henkie) op
Het is bizar hoe respectloos de burgers in dit land behandeld worden. Nieuwe CAO ligt al vanaf 1 januari stil, er is nog steeds geen nieuw kabinet. Iedereen van top to bottom is enkel en alleen met zichzelf bezig.
Ondertussen stijgen de prijzen de pan uit; noodzakelijke behoeften als energie, brandstof, boodschappen. Het is belachelijk hoe respectloos hier mee om wordt gegaan. vanaf 1 januari mensen! 10 maanden achterstand wordt straks goedgemaakt met een bruto uitkering van 500,- in een cao tot 1-1-22 waarbij hetzelfde liedje weer van vooraf aan begint.
We pikken het altijd maar, wie moet het anders doen.
Tijd voor echte acties!
Natuurlijk is er altijd een keuze om te vertrekken bij de overheid...
Door Gerben op
Het VNG had na moeten denken toen ze de WMO in de maag gesplitst kregen dan hadden de gemeenteambtenaren niet de sluitpost geweest van de jaarlijkse begroting!
Door Ron op
@Kasper Bizarre eisen? Kennelijk verdien jij bizar goed en hoef je vast geen hypotheek te betalen en een gezin te onderhouden. Good for you. Ik daarentegen wel en vind dat de bonden meer dan realistische eisen hebben neergelegd. Sterker nog, ik vind het zelfs aan de beneden grens gezien de tijd waar we in leven.
Door Kasper (ICT) op
Eens Ron, tijd dat de bonen hun bizarre eisen laten vallen en er snel een CAO is!
Door Ron op
Ik vind het echt schandalig dat het zo lang duurt. De CAO was afg. 1 januari afgelopen. Wat is dat voor een stelletje respectloze figuren. Kom met een aanbod waardoor we wons eer trotse en gemotiveerde ambtenaren voelen. Ik ga niet uitleggen waar we dat aan verdiend hebben, dat is al vaak genoeg uitgelegd. Ik mag hopen dat dat serieus genomen wordt en dat we het aanbod met veel trots tegemoet kunnen zien.
Door Bernd op
Toch ook maar @Pietje:
Ik heb helemaal niets aan extra ouderschapsverlof (ik ben die doelgroep niet) of een 3e ziektejaar wanneer we nu al zien/weten dat de kosten van een aantal primaire levensbehoeften de komende jaren uit de klauwen gaan lopen. Drie keer raden waar een half procent loonsverhoging toe leidt wanneer de energierekening alleen al een verhoging kent van meer dan 10%? Niet omdat ik meer verbruik, maar omdat mijn werkgever (een gemeente) eraan meewerkt dat overal die windturbines en zonnepaneelvelden moeten worden gerealiseerd. Ziektekosten(-premie) omhoog; huren omhoog (over kooprpijzen hoeven we het niet te hebben); grondstoffen duurder wat zich vertaald naar duurdere boodschappen; etc. etc.
Waarom een half procentje meer loon terwijl de Grote Baas van het betreffende ministerie hardop roept dat de economie op het niveau van voor corona zit en harder zal groeien dan in de rest van de EU?
Stijgend IKB? Leuk, totdat je daarover de belasting afdraagt.
3,75% hoeft misschien niet eens, maar een bod van de werkgever voor 0,5% is een belediging.
Door Johan (Beleidsmedewerker) op
Geweldig, de VNG ´denkt na.......´. De gemeenteambtenaren zijn weer getuige van de jaarlijkse poppenkast inzake de CAO. Elk jaar hetzelfde liedje, de gemeenteambtenaren zijn en blijven het sluitstuk van de begroting. Hoewel de ambtenaren de ´motor´ van de gemeentelijke organisaties zijn, zijn ze voor de gemiddelde gemeenteraad een noodzakelijk kwaad. En zolang de gemeentelijke werkgevers zo over hun medewerkers denken, gaat het nooit wat worden en blijft de gemeentelijke werkgever inzake aantrekkelijkheid ver achter bij het bedrijfsleven. Maar beste gemeenten, dan ook niet klagen dat vacatures niet vervuld kunnen worden........! Dus kom op, laat de VNG ´s merken dat je een serieuze werkgever bent. Want de jaarlijkse CAO verhoging staat immers gewoon in de meerjarenbegroting, dus het geld is er wel. Nu nog uitgeven aan je medewerkers.
Door Bertdus (Kennert) op
En het is ineens ook zo stil over de thuiswerkvergoeding sinds maart 2020.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers