Advertentie
carrière / Nieuws

Vlaanderen biedt helft ambtenaren werkplek

De thuiswerkdiscipline van Belgische werknemers is na de kerstvakantie dramatisch ingezakt. Dat blijkt uit mobiliteitscijfers van Google. Toch zal het thuiswerken (aldaar ‘telewerken’ genoemd) na corona een grote vlucht nemen, verwacht de Vlaamse overheid (bijna 30.000 ambtenaren). In nieuwe kantoorgebouwen is maar voor de helft van de ambtenaren een werkplek ingericht.

26 januari 2021
Thuiswerken
Shutterstock

De thuiswerkdiscipline van Belgische werknemers is na de kerstvakantie dramatisch ingezakt. Dat blijkt uit mobiliteitscijfers van Google. Toch zal het thuiswerken (aldaar ‘telewerken’ genoemd) na corona een grote vlucht nemen, verwacht de Vlaamse overheid (bijna 30.000 ambtenaren). In nieuwe kantoorgebouwen is maar voor de helft van de ambtenaren een werkplek ingericht.

Van 65 naar 50 procent

Dat zei Jan Jambon, minister-president van Vlaanderen, afgelopen week in het Vlaamse parlement, meldt het FD. Jambon wil dat de norm van 50 procent tegen 2024 van kracht is. De huidige norm voor werkplekken voor ambtenaren is rond 65 procent, maar bij de lopende centralisatieprojecten wordt de aangescherpte norm al gehanteerd. ‘Door deze oefening zullen we heel wat gebouwen op het einde van het huurcontract kunnen verlaten of verkopen.’ Dat levert een flinke besparing op, al is onduidelijk hoe groot die zal zijn. Veel kantoren staan in Brussel, hoofdstad van Vlaanderen. Die krijgt dagelijks veel forenzen uit Vlaanderen te verwerken.

Drie dagen thuiswerken
Die Brusselse ambtenaar zou na de coronacrisis maximaal drie dagen blijven thuiswerken, beveelt een studie over thuiswerk door Idea Consult aan, aldus het weekblad Knack vorige week. De balans tussen werk en privé en het algemene welzijn zou met thuiswerken verbeteren, maar niet voor iedereen. Bij alleen maar verplicht thuiswerken wordt de mentale en fysieke gezondheid van een groot deel van de werknemers aangetast. 31 procent van de respondenten uit een enquête van Talent.brussels, de gewestelijke administratie voor het Openbaar Ambt, geeft aan dat permanent thuiswerken een negatieve invloed heeft op hun fysieke en/of mentale gezondheid. Een kwart lijdt onder het isolement en vindt thuiswerken schadelijk voor de teamgeest. Overigens bleek 82 procent van de ambtenaren tevreden tot zeer tevreden over veralgemenisering van thuiswerken tijdens de coronacrisis.

Budgetneutraal
Sven Gatz, minister van Ambtenarenzaken in de Brussels Hoofdstedelijke Regering, wil de uitbreiding van het thuiswerken budgetneutraal doorvoeren, kondigt hij vorige week aan. De kostenbesparingen zijn mogelijk op kantoorruimte of abonnementen voor het openbaar vervoer. Ongeveer 70 procent van de Brussels ambtenaren met een functie die thuiswerken toelaat, maakte voor de coronacrisis al van die mogelijkheid gebruik, doorgaans voor één werkdag per week. ‘We willen nu de mogelijkheid om het telewerken sterker uit te breiden in de post-covid-19-periode, doorvoeren in de regelgeving’, citeert Knack hem. Maar er zijn ook uitgaven, zoals ‘een billijke vergoeding voor bijkomende verbruikskosten in de rekeningen voor water, elektriciteit, verwarming of internet’. En het zou ook gerechtvaardigd zijn thuiswerkers ondersteuning te bieden met een ergonomische bureaustoel of tweede computerscherm. Gatz gaat nog over thuiswerken in gesprek met de ministeries en de vakbonden.

Sociale hub
Volgens de Vlaamse minister-president Jambon zijn veel kantoren nu al meer ingericht op hybride werkvormen en meer dan vroeger gericht op ‘ontmoeting, samenwerking en interactie’. Door de coronacrisis is die ontwikkeling sneller gegaan. Het kantoor is daardoor een ‘sociale hub’ met projectruimtes en koffiebars geworden, waar collega's gemakkelijker kunnen samenwerken, meldt het FD. Eurostat rapporteerde voor de coronacrisis dat 14 procent van de Nederlandse werknemers geregeld thuiswerkt. In België was dat maar 6,6 procent. De Nederlandse rijksoverheid onderzoekt nog wat vaker thuiswerken na corona betekent voor de kantoorbehoefte. 90 procent van de ambtenaren werkt sinds het ‘dringende thuiswerkadvies’ thuis. Alleen medewerkers met vitale functies mogen nog naar kantoor komen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie