Advertentie
carrière / Nieuws

Vier ambitieuze professionals strijden om titel Jonge Ambtenaar

Sahin, Dagmar, Anne-Marleen en Maarten zijn de vier jonge ambtenaren die gaan strijden om de titel Jonge Ambtenaar 2015. Uit een shortlist van tien collega’s wisten zij de meeste indruk te maken op de jury. Op 22 januari volgt de finale waar de winnaar wordt gekozen. De komende tijd stellen de vier jonge ambtenaren zich voor bij Binnenlands Bestuur.

03 december 2014

Veranderende overheid
Een Jonge Ambtenaar van het Jaar wordt je niet zomaar. Potentiele kandidaten worden geacht het verschil maken in de veranderende overheid. Hij of zij legt verbindingen en komt met creatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken en uitdagingen. Daarnaast is de Jonge Ambtenaar van het Jaar de ambassadeur voor jonge overheidsmedewerkers en ambassadeur van stichting Futur.

Kwaliteiten

De vier nieuwe kandidaten lijken zo op het eerste gezicht allemaal de juiste kwaliteiten voor de prijs in huis te hebben. Hun visie op de veranderende overheid klinkt in elk geval veelbelovend. Anne-Marleen: ‘Om te veranderen, moet je verandering ervaren.’ Maarten voegde daar aan toe: ‘Verandering komt van mensen en ambtenaren zelf. Om de overheid echt te veranderen, moeten we de blik niet richten op morgen of 2020, maar op 2050.’ Hoe gaat de jonge ambtenaar dat dan doen? Sahin noemt die ambtenaar een ‘crowdsurfer’: ‘De jonge ambtenaar is een twijfelaar 2.0. Hij of zij gaat netwerkend op zoek naar expertise.’ Dagmar: ‘De sleutel achter verandering is loslaten. En als ik Loesje maar mag citeren, door los te laten, heb je twee handen vrij.’


Jonge Ambtenaar 2014
Afgelopen jaar werd Wybren Jorritsma, trainee bij de Provincie Fryslân, Jonge Ambtenaar van het Jaar. De woorden See, Feel, Act en Connect vormden toen de trefwoorden van zijn presentatie. Jorritsma trok de jury uiteindelijk over de streep met de overtuiging dat een jonge ambtenaar vooral zelf de buurthuizen, bedrijven en burgers moet opzoeken. Vervolgens hun leefomgeving en werksfeer moet aanvoelen en daar het beleid en de activiteiten op moet afstemmen en vooral de verschillende partijen met elkaar moet verbinden.

Overheden
Bij de genomineerden is de hele overheid vertegenwoordigd. Zo werkt Sahin Ergec bij de Belastingdienst, Dagmar Winkelhorst bij de gemeente Midden Delfland en de NVVB, Maarten van der Meer bij Waterschap Hollandse Delta en Anne-Marleen Dijkhuis bij de gemeente Hollands Kroon.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie