of 59082 LinkedIn

Vertrouwenspersonen in het nauw

Dat stelt het Huis voor Klokkenluiders. Vertrouwenspersonen zijn behoorlijk kritisch over de cultuur binnen hun organisatie of bedrijf, zo blijkt uit onderzoek. In veel organisaties heersen gevoelens van onveiligheid en angst, schort het aan ruimte voor tegenspraak en durft men misstanden niet te melden, aldus het Huis voor Klokkenluiders.

Een op de vijf vertrouwenspersonen denkt dat hun rol als vertrouwenspersoon hun carrière schaadt. Een op de tien vertrouwenspersonen heeft vanwege gevoelens van onveiligheid wel eens overwogen het bijltje als vertrouwenspersoon erbij neer te gooien.

Dat stelt het Huis voor Klokkenluiders. Vertrouwenspersonen zijn behoorlijk kritisch over de cultuur binnen hun organisatie of bedrijf, zo blijkt uit onderzoek. In veel organisaties heersen gevoelens van onveiligheid en angst, schort het aan ruimte voor tegenspraak en durft men misstanden niet te melden, aldus het Huis voor Klokkenluiders. Het is belangrijk dat werkgevers vertrouwenspersonen een sterke positie geven. Zij kunnen pesten, intimidatie en discriminatie op het werk aanpakken en voorkomen. Ook integriteitsschendingen en misstanden kunnen bij de vertrouwenspersonen worden aangekaart.

Het Huis geeft een aantal tips over de taken van vertrouwenspersonen, hun positie en voorzieningen. Zo moet de stap naar de vertrouwenspersoon klein zijn. Dubbele petten zijn taboe. ‘Een vertrouwenspersoon moet bijvoorbeeld niet tegelijkertijd personeelsfunctionaris zijn, lid van de ondernemingsraad of de hoogste leidinggevende’, aldus een van de aanbevelingen. In grote organisaties moeten meerdere vertrouwenspersonen bij verschillende organisatieonderdelen worden aangesteld, zodat een vertrouwenspersoon altijd ‘dichtbij’ is.

Het verdient de voorkeur om zowel meldingen over integriteitsschendingen/misstanden als voor ongewenste omgangsvormen bij een vertrouwenspersoon neer te leggen; splitsen van die functies wordt afgeraden. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Een op de vijf vertrouwenspersonen denkt dat hun rol als vertrouwenspersoon hun carrière schaadt. op
Een op de vijf vertrouwenspersonen denkt dat hun rol als vertrouwenspersoon hun carrière schaadt.

Conclusie, de organisatie is geheel verrot, als waarheidsvinders gepakt worden!

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!