Advertentie
carrière / Nieuws

Verlofsparen voor alle gemeenteambtenaren

Voor de nieuwe CAO word gedacht aan een regeling waarin ruimte zit om in diverse levensfasen extra verlof op te nemen. Het verlof zou moeten zijn op te nemen in een aaneengesloten periode of te verdelen over een langere periode, door bijvoorbeeld enkele jaren een dagdeel per week op te nemen.

11 juni 2020
cao

In hun nieuwe cao zouden gemeenteambtenaren de mogelijkheid moeten krijgen verlofdagen te sparen. Dat daarmee opgebouwde vitaliteitsverlofbudget zouden ze in diverse levensfasen kunnen inzetten, ook om bijvoorbeeld eerder te stoppen.

Nieuwe cao
Dit is een nieuw te ontwikkelen regeling, waarvan de kern is dat er jaarlijks een x-aantal uren wordt gespaard. De bijdrage is voor alle werknemers gelijk en dus niet leeftijdgebonden. Tot die aanbeveling komt de speciale werkgroep Verlof en Vitaliteit van gemeentelijk werkgevers en vakbonden. Die werd ingesteld ter voorbereiding van de onderhandelingen van een nieuwe cao gemeenten. De huidige cao loopt 1 januari 2021 af. De werkgroep doet geen concreet voorstel voor de hoogte van de jaarlijkse opbouw en de mogelijke omvang van het op te bouwen budget. Dat is aan de cao-onderhandelaars.

Behoud loon
Concreet word gedacht aan een regeling waarin ruimte zit om in diverse levensfasen extra verlof op te nemen. Het verlof zou moeten zijn op te nemen in een aaneengesloten periode of te verdelen over een langere periode, door bijvoorbeeld enkele jaren een dagdeel per week op te nemen. Door verlofdagen op te sparen, kan de werknemer aan het eind van zijn loopbaan bijvoorbeeld in de laatste vijf jaar een dag per week minder gaan werken met behoud van loon én pensioenopbouw. Medewerkers die vlak voor hun pensioen zitten, kunnen ook een combi maken met deeltijdpensioen.

Minder werken
Een regeling voor verlofsparen zou een bijdrage kunnen leveren aan het vitaliteitsbeleid voor alle leeftijdsgroepen, bijvoorbeeld ter voorkoming of oplossing van vitaliteitsproblemen, het faciliteren van minder werken voor oudere werknemers en het beter in balans kunnen brengen van werk en privé.

Het is wel belangrijk dat het opnemen van het verlof in overleg gebeurt met de leidinggevende. ‘Het is in principe niet bedoeld voor een gewone vakantie. Daarvoor heeft de werknemer immers wettelijke verlofdagen. Maar de werknemer heeft wel de regie over zijn eigen spaarverlofbudget en de leidinggevende kan alleen in zeer uitzonderlijke situaties weigeren als er zeer zwaarwegende bedrijfsbelangen in het geding zijn.’

Fiscaal gunstig
Het moet verder mogelijk worden opgespaard verlof mee te nemen bij wisseling van werkgever. De werkgroep adviseert een sector brede regeling en landelijk af te spreken wat de bijdrage van werkgever en werknemer is aan de opbouw van het vitaliteitsverlofbudget.

De regeling zou fiscaal gezien gunstig moeten zijn. Voor het sparen van verlof kan vanuit diverse bronnen worden geput, zoals (nieuwe) bovenwettelijke dagen en uren betaald uit overwerktoeslag of onregelmatigheidstoeslag. Ook kunnen extra dagen ingekocht worden vanuit IKB.

Wanneer de medewerker zijn spaarverlof gebruikt, is dat met behoud van 100 procent loon en 100 procent opbouw van pensioen. ‘Hierdoor is het voor alle inkomensgroepen een betaalbare oplossing‘, aldus de werkgroep.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 12 van deze week (gratis inlog)

Reacties: 17

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
Zorg gewoon voor fatsoenlijk ouderen beleid !
participant / Projectleider
Tjee, wat een afgunst lees ik hier onder de "ouderen". het is een keer niet in het voordeel voor hen en klagen steen en been...

Een generatiepact is geweldig... wil ik ook wel maar met 35j oud mag dit niet. Hier mag ik niet over klagen want de ouderen werken zolang die hebben hun strepen verdien... ik moet nog 35j... dusss wat is mijn recht.

In mijn ogen moet het een combi zijn, waarbij je de "ouderen" rustig laat afbouwen en de jongeren de kans geeft om het op te sparen of vrij in te zetten. wel moet er een garantie op zit dat alles wat gespaard wordt beschikbaar blijft, daar zit volgens mij nog een addertje onder het gras!!



PS. wil niet discrimineren tussen "jong" en "Oud"!



Wat ik me afvraag is wie de gemeenteambtenaar nog is? Zo als ik het begrepen heb is de stempel "ambtenaar" bij de gemeentelijke werkenden juist verwijderd?
Luuk Espeldoorn / coordinator Publieksdienst
na 45 jaar (overheidsdienst) betaald werk gedaan hebbende, is het welletjes voor iedereen. Dan heb je volgens mij echt wel recht op pensioen. Zo heeft iedereen de mogelijkheid en niet alleen de groot verdieners. En de meesten hebben dan al de leeftijd van 63 jaar of ouder.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
De aanbeveling is nog niet als "suggestie aan de leden"

mijn brievenbus komen inrollen. Dit lijkt mij nou typisch een lokaal onderwerp. Wij gingen toch af van die algemene landelijke good-will regels? Vakbonden, ga eerst eens even rond om te zien of

a.jullie leden struisvogelbiefstuk of kangaroobiefstuk blieven;

b. of dit nou weer landelijk moet worden geregeld.
Bartels / financieel beheer
Alweer een "nieuwe" spaarregeling. De levensloopregeling had nooit moeten worden afgeschaft.

Marleen Hermans / BAG beheerder en secretaris OR
Hou zou heel fijn zijn als dit er komt: het generatiepact is immers veelal afgeschaft. En per 2021 zou het fiscaal aantrekkelijk moeten zijn om tot 100 weken te kunnen tijdsparen voor een mogelijk eerder pensioen. De gemeenten wachten echter de cao af, en niemand weet hoe het zou moeten. Een maand per jaar sparen uit je IKB wordt best een langdurig verhaal overigens.
lid lokaal overleg / beleidsmedewerker
Ik vind het goed dat er een voorstel ligt voor alle medewerkers (jong en oud), maar dit voorstel werkt niet goed uit voor ouderen, die vitaal hun pensioen willen bereiken. Zij kunnen niet zo gauw meer verlof opbouwen waardoor ze een dag per week minder kunnen werken. Het voorstel is dus heel wat anders (lees: slechter) dan de huidige generatiepact-regelingen, waarbij veelal dure ouderen afbouwen en de organisatie 'vergroent' doordat met dat geld jongeren worden binnengehaald (constructie 80%werken/90%verdienen/100% pensioenopbouw (werknemers leveren 10% loon in en werkgever draagt 10% bij). Of moet ik begrijpen dat oudere werknemers het maar met 'deeltijdpensioen' moeten oplossen?
big brother / juridisch adviseur
oh heerlijk, nu zoveel mogelijk dagen kopen om straks tegelijk met mijn 2 jaar oudere partner te kunnen stoppen met werken, terwijl ik nog een tijdje loon krijg doorbetaald...als dát mogelijk wordt hiermee ben ik VOOR !!

Lijkt idd op die oude levensloopregeling
Ron
Fijne regeling als je tot de jongere generatie behoort. Behoor je tot de zogenaamde vergrijzing dan valt er weinig verlof te sparen om op te nemen tot aan je pensioen. Geen goede regeling voor de oudere onder ons.
J. de Geus / projectleider buitenruimte
Kan een mooie regeling worden. Maar dan wel landelijk graag. Als het lokaal geregeld moet worden komt dit niet van de grond of men besluit om verder niets of nog beperkter te regelen. Sta je alsnog met lege handen. Wat het voor de ouderen wordt, waartoe ook ikzelf behoor, maar even afwachten. Hoop dat dit nu echt voor iedereen een fatsoenlijke regeling wordt.
Amanda / Medewerker
Hoe zit het dan met het pensioen, wordt dan nog minder opgebouwd. Het gaat al zo lekker met het ABP:

http://www.pensioenvergelijken.net/pensioenfonds …



Het is nog afwachten wat de corona doet met onze pensioenen. Daar is het nog vroeg voor.
Martin
Welk verlof? Een gemeenteambtenaar heeft tegenwoordig 4 weken verlof per jaar. De rest is IKB. Wat moet daar van worden gespaard?
Petra
@Amanda en veel anderen:



Lees eens op

https://www.pensioenverlies.nl/vermogen-abp-gaat …



Beter nog: word lid van Stichting Pensioenverlies!
Loopbaanadviseur
Bloedlink word ik ervan. Mijn collega is bezig de levensloopregeling verplicht op te souperen, al een paar jaar 10 weken extra met vakantie, gaat nog lang niet met pensioen. Ik ga over vijf jaar met pensioen, jarenlang gewacht op de generatiepactregeling die er toch maar niet kwam. Mocht geen levensloop, kreeg geen generatiepact, kreeg geen VUT-regeling, maar mag wél lánger doorwerken! Als pleister op de wonde het 60+ halfuurtje, wat in deeltijd werk geen halfuurtje is.



Nu geen tijd meer om alsnog van deze nieuwe regeling gebruik te maken. Waarvan het ook maar de vraag is of ie er ook echt komt. Ik mag ik wel vakantiedagen kopen, dat betekent minder loon. Pffffffffffffff, bedankt! :(
Ton Dekker / juridisch adviseur
Prima voorstel voor jongeren, maar niet voor ouderen. Ik hoop dat daarom het voorstel van CNV met pensioen bij 45 dienstjaren ook nog weer op tafel komt.
Leo
Het systeem van verlofsparen is in de nu lopende CAO bij de politie ingevoerd. Daar is voor 3 leeftijdsgroepen gekozen. 55 jaar of ouder hield verplicht alle geldende ouderenregelingen (konden te kort sparen). Onder de 45 jaar ging verplicht over op het nieuwe systeem van verlofsparen en de groep tussen 45 en 55 mocht kiezen onder welke regeling ze gingen vallen. Iedereen die onder het nieuwe systeem kwam te vallen kreeg een starttegoed afhankelijk van het aantal jaren dat men al werkzaam was bij de overheid. (kon oplopen tot circa 700 uur voor iemand van 54 jaar die al zijn hele leven bij de baas werkte) Verder krijgt iedereen elk jaar in januari 57,5 uur bijgeschreven op zijn urenkaart. Ook kan men er voor kiezen om overurentoeslag en/of niet opgenomen vakantieuren bij te laten schrijven op de kaart.
Anoniem
De ouderen moeten ophouden met zeuren over dat het alleen voor de jongere generatie aantrekkelijk is: per saldo levert het de jongeren ook niks op in vergelijking met de ouderen, want de jongeren mogen jaren langer doorwerken dan de ouderen. Dus de jongeren kunnen sparen/betalen om op dezelfde leeftijd met pensioen te kunnen als de ouderen de komende jaren. Nou, nou, geweldig hoor!

En even voor de goede orde: ik behoor niet tot de oudere èn niet tot de jongere generatie.

Advertentie