of 59179 LinkedIn

Verlofdag naar collega

Voor ambtenaren zijn er sinds kort verschillende mogelijkheden om de uren alsnog op te maken. Ze kunnen een centje bijverdienen door in hun vrije tijd bij een andere overheidsorganisatie te gaan werken. Maar het is ook mogelijk er iets goeds mee te doen voor een ander. Verlofspaarders kunnen bijvoorbeeld hun vrije dagen met een collega delen.

Werkgevers hebben grote problemen door het stuwmeer aan vrije dagen. In heel Nederland zijn er zo’n 93 miljoen niet-opgenomen vakantiedagen.

De organisaties moeten hiervoor flinke reserves aanhouden. Voor ambtenaren zijn er sinds kort verschillende mogelijkheden om de uren alsnog op te maken. Ze kunnen een centje bijverdienen door in hun vrije tijd bij een andere overheidsorganisatie te gaan werken. Maar het is ook mogelijk er iets goeds mee te doen voor een ander. Verlofspaarders kunnen bijvoorbeeld hun vrije dagen met een collega delen. Het idee is dat mede-ambtenaren die bijvoorbeeld een mantelzorgtaak hebben een extra steuntje in de rug krijgen.

Uit cijfers van de Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt namelijk dat 30 procent van de werkende mantelzorgers af en toe een vakantiedag inzet om zorg te kunnen bieden, terwijl zij de vrije dagen juist goed kunnen gebruiken om tot rust te komen. Bovendien meldt 2 procent van de werkende mantelzorgers zich een of meerdere keren per jaar ziek om te kunnen mantelzorgen. Vrijwillig schenken van verlof kan voorkomen dat een collega langdurig uitvalt.

Unicef
Amsterdam heeft al goede ervaringen opgedaan met het vrijwillig delen van verlofdagen. In 2015 schonken 87 ambtenaren 170 verlofdagen aan 43 mantelzorgende collega’s. De gemeente heeft inmiddels besloten het systeem definitief in te voeren. Een ander goed doel is om overtollige uren te schenken aan Unicef. De gemeente Den Haag heeft inmiddels aangekondigd deze mogelijkheid aan de ambtenaren te bieden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door J. de Geus (projectingenieur) op
Beste @M,
wat jammer dat je een sociaal gebaar om verlof aan een collega te geven / schenken alleen vanuit je eigen ik bekijkt. Het is toch mooi als je verlof over hebt dat hier iemand mee kan helpen die dit goed kan gebruiken. Bekijk het ook eens van een andere kant. Zou je ook niet heel blij zijn als je zelf door collegae wordt geholpen?
Door Tinussie op
Dat vind ik mooi, Willem.
Ten gelde gemaakte verlof(uren) schenken op vrijwillige basis aan een goed doel!!
Door M op
Wat een raar idee ! Opgebouwde verlofuren zijn toch gewoon een salarisonderdeel. Wie laat nou een deel van zijn salaris aan 'n collega uitbetalen ? Zou leuk zijn ter nivellering van verschillen in salarisschalen. De "koffieklant" is immers zeker zo belangrijk als de "directeur" en wie wil zo'n sponsor nou niet ?
Door Jan op
He, een nieuwe doelgroep voor goede doelen instellingen. De vrije dagen van ambtenaren. Als de goede doelen directeuren nu ook de helft van hun salaris inleveren en beter gaan samenwerken zodat er niet zo veel geld naar verkeerden gaat en alle die dure panden waar zij gevestigd zijn verkopen, dan ga ik hier eens serieus over nadenken. Maar dan bepaal ik wel graag zelf aan welk doel ik mijn vrije dagen wil schenken. Ik zijn genoeg kleine organisaties en mensen die duurzaam en resultaat gericht werk doen. ook zij verdienen die steun.
Door Marya op
Mooie actie! Gemeente Westland zou dit wat mij betreft ook mogen doen. Al vind ik wel dat ik mijn vrije dag aan een ieder, waarvan ik vind dat hij/zij deze zou kunnen gebruiken, zou mogen geven.
Door Jan met de Pet op
Het werkelijke probleem is natuurlijk dat de werkgever het risico afwikkelt op de werknemer door geen vaste banen aan te bieden. Gevolg dat het zittende personeel langer moet werken om de klus te klaren. Gevolg daarvan is dat men uren spaart omdat er geen vrij genomen kan worden. Oplossing zit hem in meer banen. Kunnen collega's gewoon hun vakantiedagen opnemen.
Door Willem op
Den Haag doet het al. Vorige week nog een dag gedoneerd aan UNICEF. Hou elk jaar over, dus een kleine moeite voor een mooie opbrengst.