of 61819 LinkedIn

Vergrijzing slaat hard toe bij waterschap

Het Gelderse waterschap Rijn en IJssel vergrijst hard. In 2017 zal ongeveer 15 tot 20 procent van het personeel met pensioen gaan. Samen met onderwijsinstellingen probeert het waterschap het tij te keren.
Foto: Eric de Kluis
2 reacties

De vergrijzing slaat bij het Gelderse waterschap Rijn en IJssel in 2017 hard toe. In één klap valt dan 15 tot 20 procent van het personeel weg. Daarom gaat het schap een intensieve samenwerking aan met Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp, in de hoop dat daardoor bijtijds voldoende watertechneuten zijn klaargestoomd.

Overeenkomst getekend
Het waterschap en de hogeschool tekenen donderdag een overeenkomst. Er is geen geld mee gemoeid. Beide instellingen verwachten er beter van te worden, aldus een woordvoerder van het waterschap woensdag. Hij kent geen andere waterschappen die zo samenwerken met onderwijsinstellingen.

Land- en watermanagement
Studenten leren tijdens hun studie land- en watermanagement van de praktijk, waarin creëren van draagvlak bij boeren en natuurclubs zeker zo belangrijk is als technisch ontwerp. Het waterschap haalt op zijn beurt actuele kennis en een frisse blik in huis. Samenwerking en stages moeten ervoor zorgen dat er straks voldoende watertechnici zijn om de vergrijzingsklap bij het schap op te vangen.

Bevolkingskrimp in de Achterhoek
De Achterhoek, het werkgebied van het schap, is een van de regio's in Nederland waar vergrijzing en bevolkingskrimp het hardst toeslaan.
Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Sjoerd op
Ik vraag me af hoeveel van de 15 tot 20 procent van het personeel dat met pensioen gaat ook daadwerkelijk watertechneut is? Hoe groot is het probleem daadwerkelijk?
Door Bas (Logicus) op
Leuk dat het Gelderse waterschap Rijn en IJssel een verband aan gaat met Gelderse waterschap Rijn en IJssel. Het zou maatschappelijk verstandiger zijn om juist kundig en ervaren personeel aan te trekken en onder de huidige groep 40+ jarige werklozen zijn die voldoende te vinden. Door deze groep bij wie de financiële nood hoog is te negeren veroorzaakt het Gelderse waterschap Rijn en IJssel c.s. een lange kettingreactie aan schades en kostenposten. En dit omdat de salaris bezuiniging op de veel goedkopere praktijkervaringmissende jongeren opgaat aan hun schades en aan de knuffelprojecten van de directie. Daarnaast hebben de oudere werkzoekenden vaak financiële verplichtingen waar ze niet zomaar vanaf kunnen komen. Door ze van werk te onthouden komen ze al snel in financiële problemen. Gedwongen woningverkoop, onbetaalbare restschulden en dan op kosten maatschappij de WSNP in. Dus het verstandigste is om juist nu 40+’ers in dienst te nemen en mee te laten lopen om alvast wat aanvullende praktijkervaring op te doen.