of 63966 LinkedIn

Verdeeldheid binnen VNG-bestuur over cao

Cao-onderhandelaar van de VNG Eric van der Burg vindt dat gemeenteambtenaren volgend jaar 1% salaris moeten inleveren. De bonden zijn laaiend.

Binnen het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is verdeeldheid ontstaan over de cao voor gemeenteambtenaren.

Laaiend
Cao-onderhandelaar van de VNG Eric van der Burg vindt dat gemeenteambtenaren volgend jaar 1 procent salaris moeten inleveren. Peter Rehwinkel, lid van het dagelijks bestuur van de VNG, stelt dat Van der Burg voor zijn beurt spreekt. De bonden zijn laaiend.

Betrouwbaar

‘Het aankoersen op salarisverlaging is heel nadrukkelijk niet de lijn van de VNG’, stelt de Groningse PvdA-burgemeester Rehwinkel. ‘We hebben als VNG met de bonden afspraken gemaakt over een loonsverhoging voor 2012 van twee maal 1 procent. Volgend jaar kan het anders zijn, maar voorlopig ga ik er vanuit dat we onze afspraken nakomen. We moeten wel betrouwbaar zijn. Afspraak is afspraak.’

 

Uitlatingen

Van der Burg is door het VNG-bestuur nog niet aangesproken op zijn uitlatingen. ‘Dat zal donderdag gebeuren’, verzekert Rehwinkel. Dan komt het VNG-bestuur bijeen om zich onder meer te beraden over de ontstane situatie na het afsluiten van het principeakkoord. Het gaat dan om het Kunduz-akkoord dat uitgaat van een nullijn voor ambtenaren en de oproep van demissionair minister Liesbeth Spies (CDA) van Binnenlandse Zaken om de salarissen van gemeenteambtenaren in 2012 te bevriezen, cao-akkoord of niet.

 

Loonsverlaging

De cao-onderhandelaars van de VNG komen woensdag voor het eerst na het sluiten van principeakkoord bijeen om hun strategie te bepalen. Van der Burg wil het principeakkoord niet openbreken, maar gaat voor de cao die vanaf 2013 gaat gelden, inzetten op een loonsverlaging van 1 procent. Volgens de Amsterdamse VVD-wethouder is dat de enige manier om verlies van 1.800 banen te voorkomen.

 

Ledenraadpleging

‘Dit is niet het standpunt van de VNG’, benadrukt Rehwinkel. ‘Als VNG willen we voor 2013 niet inzetten op salarisverlaging.’ Rehwinkel gaat er vooralsnog van uit dat het principeakkoord aan de leden wordt voorgelegd. ‘Het is wel een cao-akkoord dat gesloten was en betrekking heeft op dit jaar.’

 

Grote onrust

De uitspraak van Van der Burg heeft tot grote onrust geleid. Onder meer bij ambtenaren die er ondertussen geen touw meer aan kunnen vastknopen en niet weten waar ze aan toe zijn, maar ook bij de bonden, die voor de tweede keer in korte tijd op hun achterste poten staan.

‘Voorbarig’, ‘niet aan de orde’, ‘proefballonetje’, ‘onverantwoord’ waren kwalificaties van de AbvaKabo FNV, MHP/CMHF en CNV Publieke Zaak op de uitlatingen van VNG-onderhandelaar Van der Burg. ‘Het zijn inleidende beschietingen. Het is te prematuur om nu al met zo’n boodschap te komen’, stelt bestuurder Reginald Visser (MHP/CMHF). ‘Het is bovendien een ongepast voorstel.’

 

Flexibele inzet

‘Laten we eerst een definitieve handtekening zetten onder deze cao’, meent bestuurder Bert de Haas (AbvaKabo FNV). ‘Het is daarnaast absurd dat politici zich zo focussen op de loonsverhoging. Het gaat om het hele pakket. Als dat wordt uitgevoerd, levert dat veel meer op dan die ene procent loonsverhoging’. Hij doelt onder meer op het beperken van de inhuur van derden en de flexibelere inzet van het vaste personeel, waardoor de bedrijfsvoering kan worden verbeterd.

Stoerder

‘Van der Burg wil nog stoerder zijn dan de Kunduz-onderhandelaars en verder gaan de nullijn’, stelt Bart Schnoor, cao-onderhandelaar voor ambtenaren namens de CNV Publieke Zaak, smalend. ‘Het gaat daarnaast over de volgende cao, waarbij de nullijn het maximaal haalbare zal zijn. Bovendien is het nog nooit aangetoond dat een loonsverhoging van 1 procent ten koste gaat van 1.800 arbeidsplaatsen.’

Lees al het nieuws over de cao gemeenteambtenaren in het dossier. 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door John (ambtenaar) op
Laat Eric van der Burg eerst eens zijn eigen stoep schoonmaken. Lever zelf als grootverdiener eens een behoorlijk percentage in. Schrap de Olympische plannen, dat scheelt behoorlijk, want daar gaan in komende jaren nog miljoenen naat toe. En waarvoor? de gewone mens kan geen kaartje betalen en van der Burg zal zelf echt niet betalen voor een kaartje.Die krijgt ze wel kado van sponsoren Als A'dam dan ook nog eens kijkt naar het aantal ambtenaren per inwoner, dan is daar ook nog efficientiewinst te behalen. Maar dat woord kent Amsterdam niet. Sterallures! Veeg eerst voor je eigen deur schoon, voordat je het geld bij anderen haalt.
Door Joschke op
Je wordt toch strontziek van dit soort wethouders. Het is potdomme de vvd en d'66 die begonnen met de zogenaamde liberalisering en privatisering want dat zou beter zijn. Historisch besef hebben deze gasten niet want het liberalisme van de 19e eeuw (beginnend bij de Franse Revolutie in 1789) had tot gevolg dat de bevolking in opstand kwam. Het anwtoord op het ongebreidelde liberalisme was de opkomst van het socialisme, communisme, vakbonden en revoluties en terecht want daardoor kregen de mensen een beter leven. maar als het aan de vvd en d'66 zou liggen... men zou dit soort partijen gewoon moeten verbieden...
Door Richard (ambtenaar) op
Het cao-principeakkoord voor ambtenaren wordt gewoon voorgelegd aan de leden. Dat is de insteek van Jantine Kriens, voorzitter van het College voor Arbeidszaken (CvA) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Dat komt aan het einde van de middag bijeen om advies over het principeakkoord uit te brengen aan het VNG-bestuur.

Binnen mandaat
‘We zijn keurig binnen het mandaat gebleven’, stelt Kriens. Ook als de kosten van de loonsverhoging niet worden gecompenseerd via het gemeentefonds, vindt de CvA-voorzitter dat het akkoord moet worden bekrachtigd en uitgevoerd. ‘Want het is een ontzettend belangrijk akkoord voor de toekomst van gemeenten’, aldus Kriens, wethouder financiën (PvdA) van Rotterdam.Inverdieneffecten

‘De afspraken voor de modernisering van de cao zijn noodzakelijk gezien de reorganisaties waar gemeenten voor staan. Het kost ons wat, maar dat verdienen we op termijn terug.’ Kriens doelt daarbij onder meer op de afspraken rondom de flexibilisering van de inzet van het personeel. Werken buiten kantoortijden wordt niet in geld, maar in tijd gecompenseerd. ‘Dat levert gemeenten uiteindelijk geld op.’ Gemeenten zijn dief van eigen portemonnee als ze dit niet doen, vindt Kriens.Zelf ophoesten

Demissionair Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken (CDA) wil niet dat gemeenteambtenaren dit jaar 2 procent loonsverhoging krijgen. In een brief aan de VNG heeft ze deze week laten weten dat het Rijk een loonsverhoging niet zal compenseren via het gemeentefonds. Dit betekent dat gemeenten de extra loonkosten uit de eigen begroting moeten ophoesten. VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma trekt zich niets van die oproep aan, zo stelde zij in het Financieel Dagblad van woensdag.Ledenraadpleging

Het VNG-bestuur komt donderdag bijeen. Daar valt naar verwachting het besluit, op basis van het advies van het CvA, dat het akkoord aan de leden worden voorgelegd. De gemeenten krijgen tot 21 juni de tijd zich erover uit te spreken.
Door hendrik (straatveger) op
Die van der Burg moet ter verantwoording worden geroepen voor zijn uitspraken en laat hem lekker zelf salaris gaan inleveren, hij zal dat zeker niet voelen, maar mensen met schaal 4 t/m 7 voelen dit wel !!!
Die mw. Spies moet zich ook nergens mee bemoeien, laat zij ook maar wat inleveren, ze zal genoeg verdienen !!
Door Gerben op
Beste Mike,

Ik stel voor om op het VNG-feest aan te kondigen dat de salarisniveau's voor bijvoorbeeld de wethouders worden afgetopd op maximaal klasse 7 en wel met terugwerkende kracht vanaf 2009. Benieuwd of het een echt feestje gaat worden..... ! Welke bestuurder geeft het goede voorbeeld?
Door Hans Kamps (Medewerker Buitendienst.) op
Word het geen tijd om echt onze tanden te laten zien b.v.om te doen waar we bekend om zijn (lui), en dan zien waar het schip strand.Een organisatie( v.n.g.) die zo met ons omgaat verdiend geen mensen die er ondanks alles nog wat van proberen te maken.
Door J.Homan op
Die van der Burg heeft makkelijk praten: wethouders volgen de CAO Rijksambtenaren om belangenverstrengeling bij CAO onderhandelingen te voorkomen , en hebben derhalve in de periode 2007 t/m 2010 conform de riante Rijksambtenaren COA in deze periode , een salarisstijging van 13,2 % genoten, wat het bij van der Burg als snel om meer dan 12.000 bruto extra per jaar gaat: makkelijk lullen derhalve !
Door Mike op
Salaris wethouders

Klasse Aantal inwoners Maandsalaris
1 tot en met 8.000 € 4.380,72
2 8001- 14.000 € 4.964,76
3 14.001- 24.000 € 5.553,35
4 24.001- 40.000 € 5.943,06
5 40.001- 60.000 € 6.529,63
6 60.001-100.000 € 7.115,19
7 100.001-150.000 € 7.703,79
8 150.001-375.000 € 8.113,34
9 375.000 en meer € 9.098,26

tsja als je iets meer dan 9 duizend euro (bruto) verdiend is 1 procent inderdaad niet te veel. Daar heb je 5 waardevolle krachten voor.
Door Frenk (gemeenteambtenaar) op
Er lijkt sprake van een volledig ongecontroleerd proces, waarbij elk voorlopig akkoord weer te niet wordt gedaan. Dit keer de CAO, waarbij het ook gaat over de vraag of gemeente daadwerkelijk de reintegratie-termijn ophogen naar 24 maanden. Anderzijds zie je dat minister Kamp in december 2011 nog aangeeft niet te willen tornen aan het AOW-akkoord, en nu de 1e kamer vraagd het wetsontwerp niet in behandeling te nemen. De overheid wordt inderdaad onbetrouwbaar. En dat is slecht in crisistijd. Dat verhoogd het wantrouwen en uiteindelijk de sociale onrust.
Door henkjansen op
Wie heeft nu eindelijk het lef om dit soort types als van den Burg van de VVD te ontslaan wegens onfatsoenlijk bestuur en incapabel gedrag. Dan hebben pas echte bezuinigingen.... want zo lopen er meer rond in den haag. Zet ze achter de vuilniswagen........... of erin :)

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers