Advertentie
carrière / Nieuws

‘Veertigers van nu pas op hun 70e met pensioen’

Omdat de AOW-leefijd steeds verder opschuift moeten ambtenaren en hun werkgevers nadenken over manieren waarop ambtenaren hun pensioen gezond en gelukkig kunnen halen. Het Generatiepact is een van de mogelijkheden waarbij ambtenaren duurzaam kunnen worden ingezet.

08 mei 2017

Ambtenaren die nu in de vijftig zijn, mogen pas op hun 69e jaar met pensioen. Veertigers moeten zelfs rekening houden met een AOW-leeftijd van 70 jaar. Veel werknemers zijn zich daar niet van bewust, terwijl je je daar wel op zou moeten voorbereiden. ‘Het is een wake-upcall,’ zegt expert Hans van den As. ‘Als je als ambtenaar je pensioen gezond en gelukkig wilt halen zul je serieuze plannen moeten gaan maken, samen met je werkgever. Bijvoorbeeld door mee te doen aan het Generatiepact’.

Ouder dan 70

Eind 2017 zal de pensioenrichtleeftijd formeel opschuiven van 67 jaar naar 68 jaar. Voor iedereen die in 1955 is geboren, is de AOW-leeftijd 67 jaar en 3 maanden. Als je in 1958 bent geboren zal de AOW-leeftijd naar verwachting  opschuiven naar 68 jaar. De jaren daarna zijn gemakkelijk te berekenen. De latere AOW-leeftijd was geen eenmalige verschuiving naar 67 jaar, maar is een continue opschuivend proces richting 69 jaar en verder. Hans van den As van adviesbureau ProAmbt: ‘De wetgever belt bij wijze van spreken elk jaar even met het CBS, wat de nieuwe leeftijdsverwachting van de Nederlander is. Het kind dat vandaag geboren wordt, moet dus waarschijnlijk werken totdat hij 71,5 jaar is’.
 
Duurzaam inzetten 

Nederlanders worden elk jaar dus gemiddeld een maand ouder, niet zo vreemd dat de wetgever vindt dat we ook langer kunnen werken. Het thema ‘duurzame inzetbaarheid’ is daarom steeds meer van belang. Organisaties zullen meer aandacht moeten besteden aan de gezondheid, ontwikkeling en het werkplezier van deze grote groep (toekomstige) zestigers. Een van de opties is deelname aan een Generatiepact.

Het Generatiepact is een afspraak tussen werkgever en werknemer met als doel de gemiddelde leeftijd binnen het gemeentehuis omlaag te brengen. Oudere ambtenaren kunnen ervoor kiezen wat minder te gaan werken. De organisatie kan hierdoor besparen op loonkosten en investeren in jong bloed.De gemeente compenseert een deel van de uren die deze mensen inleveren. Het andere deel is voor rekening van de ambtenaar, maar er zijn ook opties om het salaris aan te vullen met het ABP Keuzepensioen.


Helft minder werken
Gemeenten zijn vrij om zelf een Generatiepact op te stellen dat past bij de organisatie, het personeelsbestand en de financiële ruimte. Ze kunnen zelf de minimale leeftijd van deelnemers bepalen, het aantal jaren van deelname, de in te leveren uren en het te compenseren deel van het salaris. ‘Het kan voor de organisatie vrijwel kostenneutraal’, aldus Van den As. ‘En voor ambtenaren zijn er constructies waarbij ze nog maar voor de helft werken en slechts 10 procent van hun salaris inleveren. Op die manier haal je toch een stuk prettiger je pensioen’. 

Reacties: 47

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Janet / beleidsadviseur
Nederlanders worden gemiddeld een maand per jaar ouder. Wat verklaart dan de opschuiving met drie maanden per jaar en vanaf 2017 in een keer naar 68 jaar? Dat is echt geen maand per jaar. Dus gelijk oplopen met de hogere leeftijd is een fake.
Jan
Wat een absurde maatregel is die continue verhoging van de pensioenleeftijd toch. Je zult toch maar tot je 70e of zelfs tot 71,5 jaar moeten werken! Ik hoop dat velen gaan stemmen op de enige fatsoenlijke partij die daartegen is: de SP. Dan maar met z'n allen meer belasting betalen om de pensioenleeftijd terug te brengen tot 65 jaar. In Frankrijk wordt zelfs gedacht aan verlaging van 62 naar 60 jaar...
Willem / AS
Wake-upcall? Ik ben al eerder ruw wakker geschud. Binnen enkele jaren heb ik (dit jaar 59 geworden) drie jaar cadeau gekregen. Van 65 naar 66 en 2 maanden, toen naar 67 en inmiddels is het voor mij 68. En dan ben ik op mijn 17de begonnen. Ik heb een leuke en uitdagende functie, maar na 42 jaar begint er toch echt enige metaalmoeheid in te sluipen. Dus denk ik aan minder werken of eerder stoppen, maar dan moet het financieel wel op te brengen zijn.
Piet Rommers / Controlemedewerker
Mijn werkgever is hier al helemaal op voorbereid.

Maakt vertrek zo onaantrekkelijk mogelijk en weigert willen blijven te faciliteren.

Tegelijkertijd 25% van de vacatures de eerste 4 - 5 jaar niet meer invullen i.h.k.v. duurzame inzetbaarheid?

Dit onder het mom van "we hebben iedereen nodig", lijkt meer op: "er mag niemand weg"
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Met dank aan de Pro-Europapartijen, met name D66 en Groen Links. Die hebben kennelijk een hekel aan de eigen inwoners. Overal moeten we met Europa in de pas lopen maar nergens anders schuiven ze de pensioenleeftijd zo ver op.
T / medewerker
Ik heb een mooie baan, maar ik heb de reservering voor een rollator wel afgezegd...... Als het enigszins kan, hoop ik eerder te stoppen. Tegen die tijd de maatschappij 42 jaar gediend. Is het wel leuk geweest. Van mij mag de dekkingsgraad naar 100%, gaat er meteen weer 4 jaar vanaf. Als het beter gaat en de dekkingsgraad is weer op vereist nivo, heeft niemand het meer over terugdraaien van de pensioengerechtigde leeftijd. Net als met het kwartje van Kok. Ennuh.... welke jonge starter zit ik wel niet in de weg?
Anoniem / Bezorgde burger
Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Dat de ouderen van nu nog steeds ouder worden, dat zal zeer waarschijnlijk niet gebeuren met de dertigers / veertigers van nu. De ouderen van nu hebben een grotere periode ‘gezonder’ geleefd dan we nu doen.



Kijk eens wat voor rotzooi wij inmiddels allemaal binnen krijgen. De dertigers en veertigers krijgen dit decennialang voorgeschoteld. Vrijwel alles uit de supermarkt bevat suiker of nog schadelijkere zoetstoffen, veel te veel zout, schadelijke E-nummers, is teveel bewerkt of gemodificeerd etc. Echt gezond eten is een kunst geworden.



Voeg daarbij nog de toenemende fijnstof, straling, stress, contact met schadelijke producten (bv. weekmakers (ftalaten) in kunststoffen / formaldehyde in kleding, rubber voetbalvelden) etc. en je weet dat deze stijging van de leeftijd niet kan doorzetten. Dit ondanks alle goede bedoelingen met medicijnen (ook rotzooi) en gezondheidszorg.



Een automotor waar je decennialang verkeerde benzine in gooit, kun je nu eenmaal niet meer repareren met een additief, smeersel of kleine reparatie. De motor is door jarenlang misbruik verstopt, aangevreten, lek en versleten. Zelfs volledige revisie schiet dan te kort. De motor gaat ten onder aan de kanker.



Daarom niet te snel de pensioenleeftijd verhogen en direct bijstellen als de levensverwachting stokt en zelfs weer gaat dalen.

Hendri / beleidsadviseur
Dit gaat nergens meer over zo langzamerhand.

Welke malloot bedenkt dit?

Ben nu 58 en zou dus tot mijn 68e mogen werken.

Betekent 50 dienstjaren. Dat zie ik een minister bij lange na niet halen.

Waarom wordt er niet gedacht aan een koppeling met het aantal jaren dat je premie betaalt?

annelies
Vroeger, heel vroeger, rekende ik uit dat ik met 58 jaar veertig dienstjaren zou hebben en met pensioen zou kunnen gaan - net als mijn vader met veertig dienstjaren heerlijk ging genieten.

Maar nee, ik moet er tien bovenop omdat het CBS gemiddelden meedeelt aan de minister waar beleid op wordt gebouwd omdat dat zo gunstig uitpakt voor de schatkist.

Ik wil over 10 jaar een lintje vanwege mijn bijdrage aan die schatkist en de vijftig dienstjaren die ik volmaakte...
FJ / HRM
Wat jammer dat het generatiepact als enige maatregelmwordt gepromoot. Terwijl uit onderzoek blijkt dat sec alleen deze maatregel gemiddeld alleen leidt tot minder dagen gedemotiveerd zijn ipv je volle werkweek. Met minder uren werken alleen ben je er echt niet! Zorg voor je eigen werkplezier, gezondheid en lol in je werk. En als je mazzel hebt, wil je werkgever hierbij nog helpen.
Jos / Financieel Adviseur
Als 21 jarige begonnen zou ik op 61 mogen stoppen. 40 jr mijn best gedaan en netjes belasting betaalt. Belasting waar heel veel mee wordt gedaan voor niet werkenden van allerlei garnituur ! Is heel simpel de pluche in Den Haag haalt die leeftijd nooit die liggen tegen die tijd al lang in hun achtertuin te genieten van hun ouwe dag. Centjes zat bij elkaar vergaard met hun riante salarissen en vergoedingen. Als iemand denkt dat ik na 40 jr nog de motivatie ergens vandaan moet halen om door te werken ? Mag ie mij een zak motivatie komen brengen. Van je ouwe dag gaan genieten vanaf je 69e ? Het Balkenellende akkoord daar is alles mee begonnen terwijl meneer zelf al lang langs de Zeeuwse wateren fietst.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Eens met Hendri, Waarom inderdaad niet kijken naar het aantal jaren dat je gewerkt hebt. Maar ja dit soort maatregels worden bedacht door mensen die tot hun 30ste hebben gestudeerd en het zich daarna kunnen permitteren om met 58 te stoppen met werken.

Monique
Als het generatiepact kostenneutraal wilt invoeren betekent dat wel dat de werkdruk voor een ieder verder oploopt. Zeker als je de helft kan gaan werken en maar 10% salaris inlevert. Kun je maar voor die 10% nieuwe mensen aantrekken (als dat al lukt) en je bent 50% mankracht kwijt.
henk
Gemeenten zijn ook vrij om GEEN GENERATIEPACT op te stellen. Ik werk bij zo'n grote gemeente die geen generatiepact wil invoeren.
Piet Rommers / Controlemedewerker
Een G-pact kan aangepast wordt aan de (on)mogelijkheden van elke lokale situatie.

Niets móet maar veel kan en mag.

Biedt n.m.m. kansen voor oudere werknemers, jongere collega's, jongeren en de werkgevers.

Persoonlijk merk ik dat het "kunnen" steeds meer afhankelijk wordt van het "echt willen" en naarmate ik dit laatste, na meer dan 42 jaar werken, minder wordt heeft dit zijn gevolgen.

Een halve of 3/4 wedstrijd 120% geven en brengen gaat me beter af dan 1 hele wedstrijd 100%. Dus over rendement gesproken?
Bezorgde burger / beleidsadviser
Eigenlijk wordt je gewoon gestraft. Als je in dit land kan werken, dan zal je het weten ook. Je zou haast wensen om een uitkering te krijgen. Lekker lang werken en veel belasting betalen, dat klinkt onze regering als muziek in de oren. Maar een mens is dan wel productiemiddel, maar géén machine! En als je (statistisch!) langer leeft, wil dat nog niet zeggen dat je ook langer vitaal bent. Je moet ondanks de salarisval dus gewoon eerder stoppen met werken, want tijd in gezondheid is onbetaalbaar! Los je hypotheek af en laat de rijksboekhouders de rambam krijgen.
50+ / controller
Hoe zit het met de fransen en andere Europeanen. Worden die niet ouder? De fransen gaan op 62 met pensioen en gezien de verkiezingsinzet van le Pen, vinden ze dat al laat.
D
Ben nog te jong om me druk te maken over pensioen. Dus misschien begrijp ik het verkeerd. Dit gaat over AOW en niet over pensioen. In Frankrijk hebben ze misschien niet eens zo'n AOW kadootje. Er wordt nu net gedaan alsof de AOW uitkering een verworven recht is. Pensioen wel. Daar dragen we aan bij. Je moet niet verwachten dat je met een kleine inleg een riant pensioen gaat krijgen. Ik denk er wel over na om tijdig te stoppen met werken, maar daarvoor is vermogensopbouw nodig naast het pensioen, wat helaas niet wordt gestimuleerd door de overheid. Belasting betalen over opgebouwd vermogen waarover al (loon)belasting is betaald. Om dit mogelijk te maken moeten er nu ook keuzes gemaakt worden. Dure vakantie of abonnementen etc. of sparen voor de oude dag. Het lijkt in de reacties net alsof die mogelijkheid er niet was...

Wat een geklaag allemaal weer.
Koos
Linkse hobby's (klimaat, immigratie, ontwikkelingshulp) kosten honderden miljarden. Daar mogen de werkenden in NL voor betalen.



Nergens in Europa gaat de pensioenleeftijd naar 70. We worden behandelt als gekke henkies en Ingrids. En gezien 15 maart laten we dat gelaten over ons heenkomen (uitgezonderd de PVV, SP en 50+-stemmers).
Pineapple
Waarom wordt dit toch allemaal zo zwart gebracht altijd. Je kunt nog steeds met je 60ste met pensioen hoor. Alleen moet je het dan maar minder geld doen, maar ach dan klus je toch wat bij . Kun je misschien eindelijk eens gaan doen wat je echt leuk vind. Op deze manier lult Nederland zich zelf gewoon collectief een depressie in zeg!!
Marchand
In NL is pas in 1863 de slavernij afgeschaft. Na zo'n 150 jaar is het fenomeen van eng aanvliegen van sociale kwesties vanuit geïsoleerd economisch perspectief weer geheel opgepoetst met 'het doorwerken'. Een soort OZB maar dan spelend met roerend goederen (de mens). Niemand zit te wachten op een 65-jarige medewerker, zeg nou eerlijk. Eerder minder of stoppen 'kost' enorm veel geld (totaal niet in verhouding met echte kosten) maar is 'straf' en moet afschrikwerkende werking hebben en nog mooier: fatsoenlijke demografisch-economische modellen laten zien dat die mensen dan helemaal niet nodig zijn! Kortom: dramatisch tekentafelverhaal met schaambeleid rond 2050 (alleen hebben veel mensen er dan niet veel meer aan; reeds doodgewerkt....).
Pierre / ambtenaar
Als het generatiepact een oplossing zou moeten zijn, dient dit in de cao te worden geregeld en niet door iedere gemeente afzonderlijk. De verschillen zijn enorm.

Jeannette
Hoi D, Je bent inderdaad nog jong. Dat maak ik mede op uit je reactie. Je verdient nu al goed waarschijnlijk zodat je ervan uit gaat dat jij kan sparen voor eerder stoppen met werken. Helaas gaat dit niet op voor het gros van werkend Nederland. Veel mensen zijn blij dat ze hun vaste lasten kunnen betalen. Sparen is er überhaupt niet meer bij. En gezien het feit dat de kosten voor het levensonderhoud steeds hoger zullen worden, wordt het sparen voor een steeds kleinere groep werkenden mogelijk. Helaas. Ik wens je een goed verdienend en spaarzaam leven toe. Dan kan jij met al je spaargeld in ieder geval stoppen met werken als je 70 bent als het zo doorgaat.



En verder, het wordt wel eens tijd voor actie wanneer de volgende leeftijdsverhoging AOW eraan komt. Mensen verenig u. Als we massaal het werk neerleggen wordt er misschien wel geluisterd naar het VOLK. Want de tijd dat Wiegel kon zeggen, een bal gehakt is genoeg voor u, is toch echt voorbij. TOCH!!!

Herman van Eerdewijk / systeembeheer
Het CBS kan publiceren wat ze wil, maar gaat dit ook echt kloppen?

Worden de mensen straks nog wel gemiddeld ouder?

en in wat voor staat ben je dan, qua vitaliteit.

Middeltjes en therapieën geven je die impuls, vraag ik me af. De pil om eerder uit het leven te stappen komt er toch een keer, vroeg of laat.

De stress generatie komt er nu geleidelijk aan, die leven ook niet lang en gelukkig.

Al die oudjes verplicht in de google-auto, om het verkeer door te laten lopen.

Remote werken voor iedereen, leuk idee van VVD en D66, maar vraag dat maar eens aan de groenwerkers?!

Wij Nederlanders laten ons ook nog eens vangen voor inhuur- en zz-p'er, maar de managers zelf daar zien we dat zij wel voor zichzelf op tijd zorgen.

Je kan er weinig tegen doen, tegen deze ontwikkelingen, een keer je hart luchten wel, maar dat verandert niks.

Van vakbond naar OR, je wordt verder uitgehold als personeelsorganisatie.

Alles totdat we weer een totalitaire staat zijn, wat we nu zo aan andere landen afkeuren.



Remco / Ambtenaar
Ik geloof hier geen snars van. De schrijver houdt geen rekening met technologische ontwikkelingen. Robots en computers zullen het werklandschap en hoe wij aankijken tegen betaalde arbeid totaal veranderen.
Henk Donkers / medewerker
De GEMIDDELDE levensverwachting gaat omhoog. Dat klopt wel. Maar daar heeft een 55-60 plusser niets aan. Die heeft altijd betaald voor een verwachting van bijna 80 jaar en dat is in de loop van zijn afgelopen 40 dienstjaren langzaam gestegen naar net boven de 80. Daar is de premie ook op aangepast al die jaren. En dan halverwege ook nog eens van eindloon naar gemiddeld loon.

De GEMIDDELDE levensverwachting gaat vooral omhoog omdat de jeugd ouder word. Wie nu nog durft te beweren dat ouderen de pot leegeten snapt er niets van. Vergeet niet dat wat nu in de pensioenpotten zit, ook is opgebracht door de ouderen. De jeugd moet nog met sparen beginnen. Ouderen kunnen dus nooit hun tegoed opmaken want dat is er nog niet.
Ben
De wal zal uiteindelijk het schip vanzelf keren. Het zal zeker zo zijn dat we met z’n allen ouder worden maar de vraag is hoe gezond je blijft. Alle makro-economische EXCEL doorrekeningen om het bestel zogenaamd financieel sluitend te houden miskennen de werkelijkheid dat ouder worden geen feestje is en dat lang niet iedereen gezond ouder wordt, zo heeft Dory Steeg uitgezocht: 60% van de 55 tot 64 jarigen heeft tenminste één chronische aandoening. Daar komt dan nog eens bij dat werkgevers ook nog eens aan de ouderen dagen tornen waar mee even gas terug genomen kan worden onder het motto “werken tot je er bij neervalt” anders ben je “te duur”. Het argument van een discriminatoire ouderenmaatregel gaat niet ook op, want iedereen zou daar bij leven en welzijn immers voor in aanmerking komen. En over de zogenaamde onbetaalbaarheid van de AOW en pensioenen worden evenzo vele mythes en onwaarheden verkondigd als er wegen naar Rome leiden, zo heeft Rob de Brouwer fraai aangetoond. En dat alleen maar om op voorhand weerstand en protest tegen verslechteringen van pensioenvoorzieningen de kop in te drukken door de framing van de boodschap. Wanneer worden we eens wakker met z’n allen en laten we ons geen knollen meer voor citroenen verkopen?
Hans Keizers / Gepensioneerd.
De schrijver weet niet wat er in de maatschappij leeft.

Nu zijn er al grote problemen voor Senioren die de pensioenleeftijd niet halen en daardoor uiteindelijk in de bijstand komen en alles weer moeten inleveren wat ze in hun werkzame leven hebben opgebouwd.
peter
Het inmiddels genoegzaam bekend dat de pensioenpot straks gebruikt gaat worden voor andere doelen, zoals subsidie voor windturbines (voor de investeerders dus), voor infrastructuur (wegen), defensie, en belasting voordeeltjes voor multinationals. Partijen zoals VVD, CDA, GroenLinks en D66 zullen naar verwachting een flinke graai in onze pensioenpot gaan doen. Een ouderenregeling past hier niet bij. Immers: hoe meer werkenden vroegtijdig komen te overlijden, hoe voller de pot. Wrang maar waar!!
Iede Bakker / raadsgriffier
De levensverwachting neemt nog steeds toe, maar dat buigt natuurlijk een keer om, ofwel de wal keert het schip. Op een gegeven moment kan de levensduur afnemen vanwege het langere werken...
Norbert van Nieuwenhoven / Pensioenadviseur
Voor wie eerder dan de overheid wenst, wil stoppen zijn er best mogelijkheden. Het zogenaamde "generatiepact" is een mooi begrip op papier, maar al jaren mogelijk binnen wet- en regelgeving. Het vergt een hoop gereken en geregel, maar een goede specialist op pensioengebied kan dit aan. Het brengt inderdaad rust voor de ouderen en budget voor de aanname van jongeren bij de werkgever. Ongeacht sector of anders; breng het eens aan de orde op je werk. En zoek eens echt goed naar pensioenadviseurs die over vitaliteit voor de onderneming gaan..
doeterniettoe / -
Ik maak we niet zo druk om deze getallen, tegen de tijd dat het voor mij zal gaan spelen zal het iets van 80 jaar zijn geworden of een verplicht spuitje.



In de tussentijd zou ik het wel prettig vinden als het werk zinvol en leuk blijft (automatisering en robotisering) en dat we dat in een gezonde en eerlijke omgeving kunnen doen (dus vooral doorgaan met 'linkse hobby's' zoals klimaat en het geld beter verdelen), anders wordt het pas echt een ellendig gebeuren.
Norbert van Nieuwenhoven / Pensioenadviseur
Voor wie eerder dan de overheid wenst, wil stoppen zijn er best mogelijkheden. Het zogenaamde "generatiepact" is een mooi begrip op papier, maar al jaren mogelijk binnen wet- en regelgeving. Het vergt een hoop gereken en geregel, maar een goede specialist op pensioengebied kan dit aan. Het brengt inderdaad rust voor de ouderen en budget voor de aanname van jongeren bij de werkgever. Ongeacht sector of anders; breng het eens aan de orde op je werk. En zoek eens echt goed naar pensioenadviseurs die over vitaliteit voor de onderneming gaan..
Ger / Beleid
40 jaar, 42 jaar werken. Wij begonnen op ons 16e en 18e met werken. Wij zijn de losers generatie uit de jaren '60. Dus gewoon 52 jaar werken... en dan dood de kist in. Zouden ze daar in Den Haag ook op hun 16e of 18e begonnen zijn en vanaf hun 18e ook al pensioen hebben afgedragen?
Piet Rommers / Controlemedewerker
Naarmate het willen steeds meer moeten wordt, gaat dit evenredig ten koste van het kunnen.

Tandje erbij betekent dan dikwijls: de ketting er af!Veel gemeentelijke werkgevers missen dit inlevingsvermogen en hebben hier ook al tientallen jaren geen ervaring meer mee.

johannes / ambtenaar
Was het maar zo eenvoudig. Er wordt vanuit gegaan dat iedereen maar gezond blijft en zonder probleem kan doorwerken. Maar fysiek en mentaal lever je naar mate je leeftijd stijgt steeds meer in. En het is echt niet meer zo wanneer je 67 bent vrolijk naar je werk gaat, mijn generatie (1956) is vaak al begonnen met werken op de leeftijd van 18 / 19 jaar. Dus hoe houdbaar is dit allemaal. We zullen het zien tegen die tijd.
jan van den broek
Groot verschil met Frankrijk en N.L., echter in 2025 is bijna alles geautomatiseerd in de ambtenaren wereld.

Reden de handelingen die hun moeten doen in hun verzonnen regeltjes , zijn vaak goed te automatiseren.

Dus ambtenaren jullie goud omrande baantjes staan op het spel voordat je met pensioen gaat. Terecht?
willem van der vaart
Beste Jan,

Op welke 'goud omrande baantjes' doelt u? Al eens een vergelijking gemaakt tussen het bedrijfsleven en de overheid? Wie denkt u dat regels verzinnen? Dat zijn de door u gekozen bestuurders. Zonder die bestuurders, geen regelgeving. Is wet- en regelgeving zo gemakkelijk te automatiseren? De rechtspraak duidt eerder op het tegengestelde. Uw reactie lijkt me eerder ingegeven door een aversie tegen ambtenaren in het algemeen dan dat zij op feitelijkheden is gebaseerd. Maar laten we afspreken dat we uw zo geprezen automatisering in 2025 even nader beschouwen en dan bekijken of uw voorspelling is uitgekomen. Ik zet een goede fles wijn op het feit dat dat niet het geval zal zijn.
Mariska Woudenberg / Adviseur
Ik ben op mijn 17e begonnen met werken, dus als ik door moet werken tot mijn 69,5 moet ik nu nog 26 jaar! En heb ik dus in totaal 52,5 jaar gewerkt. Binnenkort zie je bij alle bedrijven stallingen voor rollators naast je bureau ;)

En als je dan eindelijk met pensioen mag, dan ben je al half afgeschreven.

Dus ik zeg, geniet nu al van het leven en probeer zoveel mogelijk werk te doen dat je plezier en energie geeft. Zorg voor een goede balans tussen werk en privé. En hierbij graag wat hulp van de werkgevers en overheid.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Al onze rechten zijn op grove wijze verkwanseld onder regie van Mark Rutte! we zijn genaaid waar we bij stonden! Terwijl in Frankrijk, Spanje, Italië, België en Griekenland mensen op staatskosten tussen hun 59e en 62e jaar met staatspensioen, moeten wij tot 70 jaar blijven werken om hun pensioen te betalen!!!!! Doordat de Europese Bank de rente feitelijk op NUL procent heeft gezet, financieren wij met ons harde werken de andere Europeanen! Zou dit niet gebeurd zijn en zou men in de zuidelijke landen echt heel stevig de broekriem moeten aanhalen, dan valt de ene na de andere regering door bevolkingsprotesten!! Het allerergste is nog dat wij in Nederland zelf gespaard hebben voor onze eigen pensioenen en deels ook voor de AOW, maar dat onze eigen regering onze vermogens uitdeelt binnen de Europese Unie! Ik kom graag in Italië en Frankrijk, maar ik hoef niet jarenlang door te werken voor hun pensioen!



En wat bekokstoofd Edith Schippers nu weer? dat Jesse Klaver in zijn naïeve onschuld bedenkt dat we best tot 73 jaar kunnen doorwerken om weer 100.000 asielzoekers binnen te halen?



Onderwijl slaapt dit poldervolk rustig door. We lezen niet meer, zitten uren per dag onze ijdelheid te spiegelen op Facebook en lezen geen goede internationale kranten meer en bekijken geen documentaires meer...

henk
De grote misser is het verhogen van de aow en pensioenleeftijd tot nu toe is dat geen rekening wordt gehouden met werknemers die zware lichamelijke arbeid verrichten. Als kantoorwerker kan je het nog wel aan tot 70 te werken, maar ik zie me zelf niet staan metselen of stratenmaken tot 71,5 jaar. En iedereen in die beroepen op latere leeftijd omscholen tot voorman werkt niet (too many chiefs), zeker niet voor het midden en kleinbedrijf. Kortom ik denk dat we uiteindelijk naar verschillende pensioenleeftijden toe moeten, afhankelijk van functie en bedrijf.
johannes / ambtenaar
Binnen 20 jaar is dit achterhaald.
A. Wassenburg
Het is simpel. Die veertigers zijn net zo stom geweest als die houthakker, die een boomtak van de stam afzaagde terwijl hij er zelf opzat. Die kukelde dus jammerlijk naar beneden. Weet u nog, al die jammerjeugd die zo bang was dat er voor hen niks overbleef en daarom alvast begon te plukken aan de opgebouwde rechten van de ouderen ? Als je eenmaal begint met plukken, houdt het nooit meer op. Tot het uiteindelijk ook de jeugd gaat treffen. En dat moment is nu gekomen. Het enige dat ik betreur is dat ook de al jong begonnen laagopgeleide werknemers hierdoor getroffen worden. Die halen straks hun pensioen niet eens meer, met die laagbetaalde en fysiek zwaar belastende baantjes van ze. Die hadden beter verdiend. En naar wie hun zuurverdiende maar nooit opgehaalde pensioengeld dan wel gaat? Drie keer raden.... Naar de hoogopgeleide klagers dus.
Jan
Ontstaat er nu zo langzamerhand naast de collectieve ziektekostenverzekering van de werkgever ook ruimte voor een collectieve uitvaartverzekering?
Ruud Bos / medewerker provincie
Welk Generatiepact?

Bij de provincies is er dat nog niet en de vakbonden (allemaal veertigers) doen en ook niets aan om dit te bewerkstelligen.
Paul / projectleider
Er zijn nog heel wat variabelen voor het zo ver is.

-economische groei in de tussentijd

-of iedereen echt zo oud wordt als voorspeld. Met name de 'bult' in de statistieken van de geboortegolf heeft veel effect.

-en gezien de klimaatverandering moet Nederland (tenminste alles onder +6 nap) er dan nog liggen...
Wim de Oude / financieel beleidsmedewerker AO/IC
Hoe wil je ooit organisaties verjongen? Zo worden organisaties alleen maar stijf en stram en al stervend in het harnas worden door Rutte en Co de niet verstrekte pensioenen op riante wijze misbruikt voor andere doelen dan voor een goede pensioenverzekering waarvan dus niet genoten gaat worden. Wordt tijd dat deze regering eens tot de orde wordt geroepen!

Advertentie