of 60220 LinkedIn

‘Veertigers van nu pas op hun 70e met pensioen’

Omdat de AOW-leefijd steeds verder opschuift moeten ambtenaren en hun werkgevers nadenken over manieren waarop ambtenaren hun pensioen gezond en gelukkig kunnen halen. Het Generatiepact is een van de mogelijkheden waarbij ambtenaren duurzaam kunnen worden ingezet.

Ambtenaren die nu in de vijftig zijn, mogen pas op hun 69e jaar met pensioen. Veertigers moeten zelfs rekening houden met een AOW-leeftijd van 70 jaar. Veel werknemers zijn zich daar niet van bewust, terwijl je je daar wel op zou moeten voorbereiden. ‘Het is een wake-upcall,’ zegt expert Hans van den As. ‘Als je als ambtenaar je pensioen gezond en gelukkig wilt halen zul je serieuze plannen moeten gaan maken, samen met je werkgever. Bijvoorbeeld door mee te doen aan het Generatiepact’.

Ouder dan 70

Eind 2017 zal de pensioenrichtleeftijd formeel opschuiven van 67 jaar naar 68 jaar. Voor iedereen die in 1955 is geboren, is de AOW-leeftijd 67 jaar en 3 maanden. Als je in 1958 bent geboren zal de AOW-leeftijd naar verwachting  opschuiven naar 68 jaar. De jaren daarna zijn gemakkelijk te berekenen. De latere AOW-leeftijd was geen eenmalige verschuiving naar 67 jaar, maar is een continue opschuivend proces richting 69 jaar en verder. Hans van den As van adviesbureau ProAmbt: ‘De wetgever belt bij wijze van spreken elk jaar even met het CBS, wat de nieuwe leeftijdsverwachting van de Nederlander is. Het kind dat vandaag geboren wordt, moet dus waarschijnlijk werken totdat hij 71,5 jaar is’.
 
Duurzaam inzetten 

Nederlanders worden elk jaar dus gemiddeld een maand ouder, niet zo vreemd dat de wetgever vindt dat we ook langer kunnen werken. Het thema ‘duurzame inzetbaarheid’ is daarom steeds meer van belang. Organisaties zullen meer aandacht moeten besteden aan de gezondheid, ontwikkeling en het werkplezier van deze grote groep (toekomstige) zestigers. Een van de opties is deelname aan een Generatiepact.

Het Generatiepact is een afspraak tussen werkgever en werknemer met als doel de gemiddelde leeftijd binnen het gemeentehuis omlaag te brengen. Oudere ambtenaren kunnen ervoor kiezen wat minder te gaan werken. De organisatie kan hierdoor besparen op loonkosten en investeren in jong bloed.De gemeente compenseert een deel van de uren die deze mensen inleveren. Het andere deel is voor rekening van de ambtenaar, maar er zijn ook opties om het salaris aan te vullen met het ABP Keuzepensioen.


Helft minder werken
Gemeenten zijn vrij om zelf een Generatiepact op te stellen dat past bij de organisatie, het personeelsbestand en de financiële ruimte. Ze kunnen zelf de minimale leeftijd van deelnemers bepalen, het aantal jaren van deelname, de in te leveren uren en het te compenseren deel van het salaris. ‘Het kan voor de organisatie vrijwel kostenneutraal’, aldus Van den As. ‘En voor ambtenaren zijn er constructies waarbij ze nog maar voor de helft werken en slechts 10 procent van hun salaris inleveren. Op die manier haal je toch een stuk prettiger je pensioen’. 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Annemiek (ICmedewerker) op
Het is simpel. Die veertigers zijn net zo stom geweest als die houthakker, die een boomtak van de stam afzaagde terwijl hij er zelf opzat. Die kukelde dus jammerlijk naar beneden. Weet u nog, al die jammerjeugd die zo bang was dat er voor hen niks overbleef en daarom alvast begon te plukken aan de opgebouwde rechten van de ouderen ? Als je eenmaal begint met plukken, houdt het nooit meer op. Tot het uiteindelijk ook de jeugd gaat treffen. En dat moment is nu gekomen. Het enige dat ik betreur is dat ook de al jong begonnen laagopgeleide werknemers hierdoor getroffen worden. Die halen straks hun pensioen niet eens meer, met die laagbetaalde en fysiek zwaar belastende baantjes van ze. Die hadden beter verdiend. En naar wie hun zuurverdiende maar nooit opgehaalde pensioengeld dan wel gaat? Drie keer raden.... Naar de hoogopgeleide klagers dus.
Door Johannes (ambtenaar) op
Binnen 20 jaar is dit achterhaald.
Door Norbert van Nieuwenhoven (Pensioenadviseur) op
Voor wie eerder dan de overheid wenst, wil stoppen zijn er best mogelijkheden. Het zogenaamde "generatiepact" is een mooi begrip op papier, maar al jaren mogelijk binnen wet- en regelgeving. Het vergt een hoop gereken en geregel, maar een goede specialist op pensioengebied kan dit aan. Het brengt inderdaad rust voor de ouderen en budget voor de aanname van jongeren bij de werkgever. Ongeacht sector of anders; breng het eens aan de orde op je werk. En zoek eens echt goed naar pensioenadviseurs die over vitaliteit voor de onderneming gaan..
Door Norbert van Nieuwenhoven (Pensioenadviseur) op
Voor wie eerder dan de overheid wenst, wil stoppen zijn er best mogelijkheden. Het zogenaamde "generatiepact" is een mooi begrip op papier, maar al jaren mogelijk binnen wet- en regelgeving. Het vergt een hoop gereken en geregel, maar een goede specialist op pensioengebied kan dit aan. Het brengt inderdaad rust voor de ouderen en budget voor de aanname van jongeren bij de werkgever. Ongeacht sector of anders; breng het eens aan de orde op je werk. En zoek eens echt goed naar pensioenadviseurs die over vitaliteit voor de onderneming gaan..
Door Benny op
De wal zal uiteindelijk het schip vanzelf keren. Het zal zeker zo zijn dat we met z’n allen ouder worden maar de vraag is hoe gezond je blijft. Alle makro-economische EXCEL doorrekeningen om het bestel zogenaamd financieel sluitend te houden miskennen de werkelijkheid dat ouder worden geen feestje is en dat lang niet iedereen gezond ouder wordt, zo heeft Dory Steeg uitgezocht: 60% van de 55 tot 64 jarigen heeft tenminste één chronische aandoening. Daar komt dan nog eens bij dat werkgevers ook nog eens aan de ouderen dagen tornen waar mee even gas terug genomen kan worden onder het motto “werken tot je er bij neervalt” anders ben je “te duur”. Het argument van een discriminatoire ouderenmaatregel gaat niet ook op, want iedereen zou daar bij leven en welzijn immers voor in aanmerking komen. En over de zogenaamde onbetaalbaarheid van de AOW en pensioenen worden evenzo vele mythes en onwaarheden verkondigd als er wegen naar Rome leiden, zo heeft Rob de Brouwer fraai aangetoond. En dat alleen maar om op voorhand weerstand en protest tegen verslechteringen van pensioenvoorzieningen de kop in te drukken door de framing van de boodschap. Wanneer worden we eens wakker met z’n allen en laten we ons geen knollen meer voor citroenen verkopen?
Door Pineapple op
Waarom wordt dit toch allemaal zo zwart gebracht altijd. Je kunt nog steeds met je 60ste met pensioen hoor. Alleen moet je het dan maar minder geld doen, maar ach dan klus je toch wat bij . Kun je misschien eindelijk eens gaan doen wat je echt leuk vind. Op deze manier lult Nederland zich zelf gewoon collectief een depressie in zeg!!
Door Gerard (bel.mdw) op
Hoe wil je ooit organisaties verjongen? Zo worden organisaties alleen maar stijf en stram en al stervend in het harnas worden door Rutte en Co de niet verstrekte pensioenen op riante wijze misbruikt voor andere doelen dan voor een goede pensioenverzekering waarvan dus niet genoten gaat worden. Wordt tijd dat deze regering eens tot de orde wordt geroepen!
Door p op
Er zijn nog heel wat variabelen voor het zo ver is.
-economische groei in de tussentijd
-of iedereen echt zo oud wordt als voorspeld. Met name de 'bult' in de statistieken van de geboortegolf heeft veel effect.
-en gezien de klimaatverandering moet Nederland (tenminste alles onder +6 nap) er dan nog liggen...
Door Ruud (medewerker) op
Welk Generatiepact?
Bij de provincies is er dat nog niet en de vakbonden (allemaal veertigers) doen en ook niets aan om dit te bewerkstelligen.
Door Jan op
Ontstaat er nu zo langzamerhand naast de collectieve ziektekostenverzekering van de werkgever ook ruimte voor een collectieve uitvaartverzekering?