Advertentie
carrière / Nieuws

Veertig procent ambtenaren slachtoffer van intimidatie

Vier op de tien werknemers in het openbaar bestuur en veiligheid hebben op het werk te maken met ongewenst gedrag van burgers. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het gaat daarbij om seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten.

28 januari 2019

Vier op de tien werknemers in het openbaar bestuur en veiligheid hebben op het werk te maken met ongewenst gedrag van burgers. Daarbij gaat het om seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten.

Medewerkers in de sectoren zorg en welzijn ervaren van alle beroepsklassen naar verhouding het vaakst ongewenst gedrag van klanten of patiënten: ruim één op de twee. Werknemers met een ict-beroep melden met 7 procent het minst vaak dat ze hiermee geconfronteerd worden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), uitgevoerd door het CBS en TNO.

Intimidatie

De meest voorkomende vorm van ongewenst gedrag op het werk door externen is intimidatie: één op de vijf werknemers krijgt daarmee te maken. Daarnaast wordt ongeveer 6 procent slachtoffer van ongewenste seksuele aandacht, geweld, of pesten. Intimidatie is volgens het CBS binnen alle beroepsklassen de meest voorkomende vorm van ongewenst gedrag, maar tussen deze beroepsklassen bestaan wel grote verschillen in de mate waarin het door werknemers wordt ervaren.

Sociaal werkers

Maatschappelijk werkers hebben met 54 procent het vaakst te maken met intimidatie door klanten of patiënten, gevolgd door gespecialiseerd verpleegkundigen (51 procent) en artsen (50 procent). Werknemers van politie en brandweer hebben het vaakst te maken met lichamelijk geweld op hun werk, veroorzaakt door externen: 47 procent. Ook bij sociaal werkers komt die vorm van ongewenst gedrag met 33 procent relatief veel voor.

Politie pesten

Pesten komt met 25 procent het vaakst voor bij politie en brandweer, gevolgd door beveiligingspersoneel met 20 procent. Ook docenten van algemene vakken in het middelbaar onderwijs worden relatief vaak gepest (17 procent).

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan Timmermann / Pensionado
Ik ben bang dat deze cijfers nog maar het topje van de ijsberg zijn en dat de werkelijkheid door 'wegkijken' en 'angst' nog veel ernstiger is. Ik heb de indruk dat intimidatie en agressie inmiddels bij bestuurders wel een serieuze aangelegenheid is. Nu nog voor hun personeel!
Bert
Ik heb de dienst verlaten en gelukkig een fijne werkplek gevonden. Een plek zonder volwassen kleuters.
H. Wiersma / gepens.
Nooit iets van gemerkt of gehoord. Deze cijfers lijken mij schromelijk overdreven. Wellicht teveel reactie uit de sociale hoek?
lachen
veel ambtenaren zijn bange mensen en piepen al heel snel. meegemaakt dat ik een ambenaar voorbeelden van ambtelijke misstanden gaf, waarop die laffedrol zegt je bedreigt me. 1. hij begrijpt er geen snars van 2. ze hebben altijd gelijk 3 bang voor de waarheid.



laat ambtenaren eerst naar zichzelf kijken daar valt nog veel te leren en verbeteren. en is waarschijnlijk de oorzaak van onvriendelijke burgers.
lachen
ambtenaren janken vaak en dwingen hiermee burgers de mond te houden. er is niets aan de hand maar de loketsukkel kent zn dossier niet en raakt in paniek bij een mondige burger. ik trek me er geen zak van aan , recht is recht en krom is krom als ambtenaren dit ok doen heb je een goed inhoudelijk gesprek en valt er af en toe ook nog wat te lachen
alice / juridisch adviseur
Bij mij is juist het tegenovergestelde gebeurd: de ambtenaren intimideerden mij en ik mocht voor onbepaalde tijd geen contacten hebben met de gemeente Boxmeer. Ik mocht ook het gemeentehuis niet in. De rechter moest eraan te pas komen om dat ongedaan te maken: excuses: ho maar.
H. Wiersma / gepens.
Iedereen die niet normaal met anderen kan omgaan en machtswellustelingen gewoon uit je organisatie kieperen of degraderen.
Advertentie