of 60220 LinkedIn

Veel nieuwe klokkenluiders

Het gaat dan vaak om schendingen van voorschriften of regels. Overigens blijkt in slechts 15 procent van de ruim 500 adviesverzoeken het daadwerkelijk om een klokkenluiderszaak te gaan. Het moet dan een werkgerelateerde misstand betreffen met een maatschappelijk belang, zoals bijvoorbeeld een overtreding van de wet of situaties die gevaar op kunnen op leveren voor personen, de volksgezondheid of het milieu.

Ruim vijfhonderd werknemers hebben zich het eerste half jaar met een klacht gemeld bij het recent opgerichte Huis voor Klokkenluiders. Dat is ongeveer het dubbele van wat de belangenorganisatie had verwacht, zo meldt het jaarverslag. Traditiegetrouw melden zich ook heel wat ambtenaren met integriteitskwesties. Ongeveer de helft van de klokkenluiderszaken speelt zich af in de (semi-)publieke sector. 

Het gaat dan vaak om schendingen van voorschriften of regels. Overigens blijkt in slechts 15 procent van de ruim 500 adviesverzoeken het daadwerkelijk om een klokkenluiderszaak te gaan. Het moet dan een werkgerelateerde misstand betreffen met een maatschappelijk belang, zoals bijvoorbeeld een overtreding van de wet of situaties die gevaar op kunnen op leveren voor personen, de volksgezondheid of het milieu.

Benadeling
Wel opvallend is dat ongeveer 75 procent van de klokkenluiders die eerst een melding bij de werkgever doet of heeft gedaan, benadeling ervaart zoals ontslag of het niet verlengen van het arbeidscontract. ‘Ik vind het buitengewoon ernstig dat iemand die op zijn werk te goeder trouw een melding doet van een mogelijke misstand vaak zo’n hoge prijs betaalt’, aldus voorzitter Paul Loven. ‘Dat bewijst eens te meer dat het wettelijk verbod op benadeling dat vanaf 1 juli 2016 geldt er niet voor niets is.’ Naast het verbod op benadeling verplicht de nieuwe wet alle organisaties met meer dan vijftig werknemers ook tot het invoeren van een interne meldregeling. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Alexander (oud-raadslid) op
Jan heeft helaas gelijk. Zaken netjes spelen is prima, maar de andere kant heeft helaas de macht en dan houdt het op. En pesterij kan heel subtiel zijn. Want wie kan feitelijk vaststellen dat het gerommel is geweest als jouw promotie naar die mooie baan aan je neus voorbijgaat omdat er net een betere kandidaat was ?
Door Jan op
Als je klokkenluider wilt zijn, loop dan geen risico zoals die in dit artikel bedoelde 75 % van de klokkenluiders en meldt de misstand op https://www.publeaks.nl/ . De media gaan er dan mee aan de slag. Risicoloos en veel effectiever!
Door Jhr. van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
De heren politici horen de klokkenluiders helaas niet, omdat ze zo bijzonder gefascineerd zijn door hun eigen klokkenspel...
Door Marquis de Canteclair (Civ em.) op
De Symphonia Cacqophonique , gecomponeerd in Den Haag door een clubje olv de Linkse NPO/VARAcoryfeeën versterkt met achtergrondmuziek van W.Duyvendak, L van Tongeren, L Voortman e.v.a begint nu door te klinken.... Het thema voor ons land is (helaas) gif them a rope and they hang themselves wordt duidelijk zichtbaar.....Triest voor het levenswerk van Thorbecke waar integriteit tophit op 1 was....
Door J op

Over klokkenluiden gesproken, ik las een tijdje terug het volgende:

"Er worden verschillende voorbeelden aangegeven van collega’s die opmerkingen maakten over Geert Wilders of zich pro-PVV uitten en vervolgens een zijwaartse promotie of zelfs een feitelijke degradatie kregen. Of na een ziekte niet meer terug hoefden komen, omdat “de baan niet meer bestond”. Dit betekent concreet dat er door iedereen die ik gesproken heb wordt onderstreept dat carrièrekansen significant afnemen mocht je een uitgesproken PVV-stemmer zijn. Het is dus taboe om te zeggen dat je de PVV steunt. Hoewel je niet ontslagen kan worden om je politieke voorkeur conform de Gedragscode Integriteit bij de overheid, is het advies om je mond te houden."
(Bron: https://opiniez.com/2016/11/25/pvv-stemmende-ambtenaren-het-grote-taboe/)


Stel nu, je luidt daarover de klok. Misschien volgt daar wel een gang naar de rechter op. Of misschien ben je zelf de benadeelde en stap je zelf naar de rechter na een conflict met je werkgever. Dan heb je vervolgens te maken met de rechterlijke macht, waar volgens het NPO NTR-programma 'Kijken in de ziel' een behoorlijke anti-PVV-geest heerst.

Fragment hier: http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/08/www … N.B. artikel sta ik niet achter; gaat om het tv-fragment) Nou, dan ben je toch aardig verloren.