of 64120 LinkedIn

Veel minder werkloze ambtenaren

Het aantal WW-uitkeringen dat vorige jaar werd aangevraagd door ambtenaren in het openbaar bestuur en veiligheid is met een dikke 11 procent gedaald.

Er zijn fors minder ambtenaren die thuis zitten na ontslag of het niet verlengen van een contract in vergelijking met vorig jaar. Volgens het UWV zijn er 11,4 procent minder (ex-)werknemers bij het openbaar bestuur, veiligheid en de juridische sector die een WW-uitkering ontvangen. Het nieuwe ‘Van Werk naar Werk-beleid’ en de decentralisaties zijn mogelijke oorzaken. De afname is in lijn met de jongste werkloosheidscijfers van het CBS. Hieruit bleek dat de werkloosheid in zijn geheel in één jaar tijd met ruim 100.000 mensen gedaald. Dat is de grootste daling in 10 jaar tijd.

Maatwerkoplossingen
‘Het zou zo maar kunnen dat deze rooskleurige cijfers het gevolg zijn van het van werk naar werk beleid,’ hoopt Jan Hut, hoofd beleid van overkoepelende vakorganisatie CMHF. ‘Natuurlijk moet daar onderzoek naar gedaan worden of dat daadwerkelijk de aanleiding is, maar het zou me niet verbazen. Bij het Rijk werd het beleid om boventallige ambtenaren naar een nieuwe baan te begeleiden al uitgevoerd. En dat is ook makkelijker, op een groot ministerie is er altijd wel een manier te vinden om iemand te herplaatsen,’ legt hij uit. ‘Het is een ander verhaal bij bijvoorbeeld kleine gemeenten. Maar ook daar hebben ze kennelijk een manier gevonden om ambtenaren maatwerkoplossingen te bieden zodat ze niet in de WW terechtkomen.’

Meer vacatures 

Halverwege vorig jaar bleek overigens al dat gemeenten weer volop nieuw personeel aannemen. Volgens de Personeelsmonitor 2015 was het gemiddelde instroompercentage voor alle gemeenten 6,2 procent. In 2014 was dat nog 3,5 procent. Qua instroompercentage zijn gemeenten weer bijna op het niveau van 2010. De stijgende trend doet zich voor bij zowel kleine als (middel)grote gemeenten. Een mogelijke verklaring van de stijgende instroom is volgens de onderzoekers de decentralisatie van overheidstaken in het sociale domein. Een stijgende instroom is ook terug te zien in de vervulling van vacatures. Gemeenten geven aan ruim 60 procent van de vacatures in te vullen met externe kandidaten.
 
In het midden 

De overheid bungelt met de UWV-cijfers over het aantal werkloze medewerkers zo’n beetje in het midden. In december 2015 waren er nog 8414 werkloze ambtenaren, een jaar later 7458 oftewel 11,4 procent minder. Ter vergelijking, in de categorie ICT-beroepen was er slechts 1,7 procent verbetering. Maar onder de werklozen met een bouwberoep kwam maar liefst 27 procent aan het werk. 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Joh (vm ambtenaar) op
Ontslagen ambtenaren werden detacheringscontracten 'in de mik' gekregen via Randstad dan wel payrol PSG. Veelal onder dwang, anders werden ze gekort op ww door zowel gemeente (aanvullende WW) als UWV. Uiteindelijk zijn vooral de ouderen (50+) bezweken onder deze druk en eieren voor hun geld gekozen (slechte pensioenregeling en soms paar honderd € netto achteruit). Zo kun je je cijfers wel 'laag' houden
Door Criticus op
De kop dekt de lading niet. Helaas gebeurt dat vaker bij het BB.
Het betreft alleen cijfers over WW. Het kan best zijn dat het aantal werkloze ambtenaren in de bijstand is gestegen...
Zonder bron-verwijzing zijn de beweringen van het BB niet te staven.
Door K. de Beer (adviseur) op
Veel kleine gemeenten werken samen in regionaal verband, ook op PO gebied. Ik zie in de dagelijkse praktijk voorbeelden van een switch die soms ook nog heel goed uitpakt als werkgever en werknemer om wat voor reden op elkaar uitgekeken zijn.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers