Advertentie
carrière / Nieuws

Vakbonden willen af van ambtenaren-cao

Corrie van Brenk, voorzitter van de grootste ambtenarenbond Abvakabo FNV, wil een terugkeer van het trendvolgerschap voor ambtenaren. Ook de andere bonden zijn volgens Van Brenk steeds meer te porren voor het automatisch volgen van de loonontwikkeling in de private sector.

24 april 2014

Corrie van Brenk, voorzitter van de grootste ambtenarenbond Abvakabo FNV, wil een terugkeer van het trendvolgerschap voor ambtenaren. Dat zou een einde betekenen van maandenlang soebatten over loonsverhoging en vooral de rechtsongelijkheid stoppen.

Automatisch volgen private sector

Niet alleen de Abvakabo FNV, maar ook de andere bonden zijn volgens Van Brenk steeds meer te porren voor het trendvolgerschap, waarbij ambtenaren de loonontwikkeling in de private sector automatisch volgen. De discussie wordt intern met de bonden gevoerd en in de Raad voor het Overheidspersoneel, het centrale overlegplatform van de gezamenlijke sectorwerkgevers en werknemers bij de overheid. ‘Wij vinden het niet rechtvaardig dat ambtenaren minder krijgen dan wat de markt gemiddeld afspreekt’, zegt ze in een interview in Binnenlands Bestuur.

Einde aan rechtsongelijkheid ambtenaren
‘Bij de bonden zitten sommigen daar redelijk principieel in omdat de onderhandelingsruimte weg is en daarmee de onderhandelingskracht afneemt. Je kunt er ook voor zorgen dat de werkgevers meer op afstand komen van de waan van de begroting op orde krijgen, waardoor ze vrijer kunnen onderhandelen. Het grote voordeel van het trendvolgerschap is echter dat er een einde komt aan de rechtsongelijkheid’, aldus Van Brenk.

Eindelijk aandacht voor kwaliteit van het werk

Een meerderheid begint mede om die reden te voelen voor de terugkeer naar het trendvolgerschap. Waaronder zij zelf. ‘Een van de voordelen is dat de overheid niet meer simpelweg de deleteknop kan aanzetten, om via de voorwaarden voor ambtenaren de begroting weer sluitend te krijgen. Dat kan gewoon niet. Je kunt dan ook energie stoppen in wat echt van belang is: de vakinhoud, de kwaliteit van het werk en het duurzaam vormgeven van het persoonsbeleid.’

Binnen vijf jaar kan trendvolgerschap feit zijn

Als het trendvolgerschap er komt – Van Brenk sluit niet uit dat dat dit binnen vijf jaar een feit kan zijn, voor alle ambtenaren – komt een einde aan de sluitpost die ambtenaren al jarenlang op de begrotingen zijn. Het zou haar een lief ding waard zijn. Het uitblijven van een nieuwe cao heeft de verhoudingen op scherp gezet. ‘Het borrelt en het bruist bij onze achterban. Ambtenaren zijn de nullijn spuugzat en voelen zich miskend.’

Waarschuwingsacties opmaat naar stakingsdag

Bijna een jaar nadat in maart vorig jaar de onderhandelingen voor een nieuwe cao begonnen, hebben de bonden vorige maand definitief de onderhandelingstafel verlaten. Praten heeft geen zin meer; acties moeten de werkgevers bewegen alsnog met een aanvaardbaar resultaat te komen. En aanvaardbaar is in de ogen van de bonden onder meer een loonsverhoging van 2,5 procent voor 2013 en 3 procent voor 2014. Ook moet een einde komen aan de vele tijdelijke contracten en de inhuur van externen. De eerste waarschuwingsactie van gemeenteambtenaren is op 1 mei. Tot aan de landelijke stakingsdag op 18 juni zullen meer lokale en regionale werkonderbrekingen, prik- en estafetteacties volgen.

Lees het hele interview met Corrie van Brenk in Binnenlands Bestuur nr. 8 van deze week.

Reacties: 23

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ada
Een CAO is meer dan salaris alleen! Over al die andere zaken die in de CAO geregeld worden, moet dus nog gewoon onderhandeld worden...
Gerrit
Het begrip goed werkgeverschap is aan de overheid, die toch een voorbeeld zou moeten zijn, niet besteed!



Een enkele staking om uiteindelijk weer een sigaar uit eigen doos te krijgen is niet afdoende. Vakbond ga ervoor!
Josta van der Wiele / coach/counselor
En de rechtsongelijkheid voor alleenstaande ambtenaren? Kan mevrouw Van Brenk ook eens voorstellen om die op te heffen? Alleenstaande ambtenaren betalen namelijk nog steeds verplicht, zonder dat hen iets wordt gevraagd, mee aan het Nabestaandenpensioen (voor overlijden voor 65 jaar, dat niet uitruilbaar is voor meer OP). Alleenstaande ambtenaren zouden het recht moeten hebben om van deze risico-verzekering af te zien (opting-out). Ook voor hen geldt artikel 1 Grondwet !
robert / jurist
Misschien wordt het een kwestie van gelijk oversteken: wij af van onze ambtelijke status (want 'ongewenste rechtsongelijkheid') en rechtszekerheid door trendvolger te worden (eveneens ongewenste rechtsongelijkheid).
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
De ambtelijke CAO is een uitwas van de ge(neo)liberaliseerde samenleving, een pandemische plaag die uitbrak toen Reagan en Thatcher hun abjecte missie begonnen en die in een stroomversnelling terecht kwam na de val van de Muur. Hoogste tijd om het tij te keren, de restauratie van de koude oorlog kan daarbij wellicht een handje helpen.
Sandra / adviseur
Goed idee, is gelijkheid tussen de verschillende groepen ambtenaren ook gelijk weer rechtgezet. Ook zoiets bijzonders. En rijksambtenaren hebben al jaar of 3 geen CAO meer, dus dan is dit zeker een betere optie.

Steven de Jong / Salarisadminstrateur
en dan de ongelijkheid binnen de arbeidsvoorwaarde pensioen (20% van je arbeidsvoorwaarde). Dit dossier wordt een groter probleem, gezien de kapitaalkrachtigen in de regeling vasthouden aan garanties (welke zij overigens nooit ontvangen hebben) en de kosten doorschuiven naar een uitgeklede regeling waarbinnen steeds minder actieve deelnemers deelnemen. Demografische aspecten versterken de ongelijkheid op diverse terreinen. Op het moment dat de solidariteit niet anders wordt vormgegeven zullen alle partijen per saldo slechter af zijn.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
...maar ook de andere bonden...Vraag ik mij toch echt af: zijn dat de leden, of zijn dat de leden die een bondsfunctie bekleden? Waar zijn de resultaten van de enquetes?
O. ten Hove
Het neoliberalisme van GroenLinks (eigenlijk GrijsRechts), d'66 en de vvd lokt misstanden uit waar terecht tegen gestreen wordt. Dit kapitalistisch denken en uitbuiten van mensen leidt tot revolutie en opstand. Van een kunsthistoricus verwacht ik geen verstand (Pechtold) maar Rutte moet beter weten.



Mw Van brenk, mijn steun heeft u
Eric de Kluis
AbvaKabo FNV heeft laten weten zich niet te kunnen vinden in de kop bij dit artikel. Corrie van Brenk heeft willen aangeven de discussie over trendvolgerschap aan te willen gaan. Daarmee is echter niet gezegd dat AbvaKabo FNV van de cao af zou willen. Dat is niet het geval.



Eric de Kluis

Hoofdredacteur Binnenlands Bestuur
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Ik erger me al jaren aan de onvoorstelbare onschendbaarheid bij ambtenaren. Dat werkt niet alleen rechtsongelijkheid in de hand, maar ook despotisme en ongezonde afhankelijkheid van ambtenaren in de hand.
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
@ Wim Vreeswijk



Als u net zoveel verstand heeft van belastingen als (blijkens uw reactie) van ambtenarenrecht dan zou ik u niet graag als fiscaal adviseur in de arm nemen.
O. ten Hove
Wim Vreeswijk komt uit de rechtse hoek van de Centrumdemocraten. Rechts heeft de asociale gewoonte ontwikkeld om de ambtenaren als een soort kankergezwel te zien die bestreden moet worden. Partijen als d'66 en de vvd zien het liefst dat NUL ambtenaren voor het publiek belang werken. Particulieren kunnen het beter: we zien wat er gebeurt. Bijvoorbeeld de voedselveiligheid is dankzij de bezuinigen achteruit gehold... Liberalisering leidde tot graaigedrag: dank Hansje Wijers van d'66...



Ook willen ze zo weinig mogelijk belasting betalen want het komt toch verkeerd terecht zoals Zijlstra betoogt. Ook weer onzin: de samenleving kan niet zonder ambtenaren en belasting...



De toenemende ongelijkheid danken we aan d'66, GL en vvd en helaas de PvdA die onder Samsom de verkeerde keuze maakte.
José / projectleider
Het idee van Corrie van Brenk is goed. Geen gezeur meer over wel of geen salarisverhoging. Gewoon kijken wat binnen NL gemiddeld gebeurd. Tevens zie ik dat de overheid het geld liever aan iets anders uit geeft dan aan de ambtenaren waardoor de ambtenaren al veel te lang op de nullijn blijven hangen. Kortom, het idee van trendvolging heeft haar voordelen.
faber
Hebben we een CAO dan?
alexander / ambtenaar
Op basis van mijn ruim 40 jaar werken als ambtenaar denk ik dat een ambtenaar er niet slechter van wordt. Voor de politiek zal dat echter een reden zijn om het niet te doen. Voor hen dient de ambtenaar sluitpost te zijn.
Betaal teveel belasting voor ambtenaren / dienstklopper
Geen CAO?/ Ok, maar dan ook 40/42 uur per week werken. Openingstijden van 7.30 tem 22.00 uur. Ploegendienst en eveneens hoofdelijk aansprakelijk. Alle boventallige en niet presterende ambtenaren naar huis. Dit zal de eis van de burger worden.
henk
marktconform: mee eens! Maar dan ook: +10% cao (=achterstand); teruggave van gestolen abp geld, en goedkope hypotheek, leaseauto, e.d.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
@Dienstklopper. Je opmerking slaat nergens op. Ambtenaren hebben destijds 4 uur salaris moeten inleveren om een verplichte(!) 36-urige werkweek opgedrongen te krijgen.
henk
@dienstklopper: even terug naar de schoolbanken om je geschiedenis lessen goed te leren! Je hebt de klok horen luiden....
Sandra / adviseur
@dienstklopper: wat een briljant idee. Serieus. Ik zou namelijk graag wat meer verdienen en geen probleem door dat te doen door meer te gaan werken! Was het maar mogelijk om als ambtenaar 40 uur te werken....
Ada den Ottelander / beleidsambtenaar
Onder oud-minister Guusje ter Horst kregen rijksambtenaren een riante loonsverhoging. Nog steeds hebben rijksambtenaren heel goede arbeidsvoorwaarden, onder andere vanaf circa 57 of 58 jaar een dag minder werken met nauwelijk inleveren van salaris. Laat AbvaKabo dat eens aanpakken en geld dat vrij komt in laten zetten voor de allerlaagste loonschalen. In vergelijking met velen in het midden-en kleinbedrijf en werkloze mensen hebben ambtenaren het hartstikke goed. Laten we onze zegeningen ook eens tellen!

Ada den Ottelander,

beleidsambtenaar
E. Mazurel
In principe een goede gedachte, ware het niet dat de ervaring van jaren geleden mij geleerd heeft dat de overheid zijn personeel de trend liet volgen als er arbeidsvoorwaardelijke verbeteringen in het vat zitten (eigenlijk gewoon uitstellen dus). Bij zwaar weer, bezuinigingen, nieuwe regering, recessie, kortom: als er weer eens op arbeidsvoorwaarden beknibbeld 'moest' worden, dan maakte diezelfde overheid zijn personeel ineens trendsettend. Voorop lopen bij achteruitgang, volgend bij vooruitgang. Op den duur erg ongezond.
Advertentie