of 59345 LinkedIn

Vakbonden willen af van ambtenaren-cao

Corrie van Brenk, voorzitter van de grootste ambtenarenbond Abvakabo FNV, wil een terugkeer van het trendvolgerschap voor ambtenaren. Ook de andere bonden zijn volgens Van Brenk steeds meer te porren voor het automatisch volgen van  de loonontwikkeling in de private sector.

Corrie van Brenk, voorzitter van de grootste ambtenarenbond Abvakabo FNV, wil een terugkeer van het trendvolgerschap voor ambtenaren. Dat zou een einde betekenen van maandenlang soebatten over loonsverhoging en vooral de rechtsongelijkheid stoppen.

Automatisch volgen private sector

Niet alleen de Abvakabo FNV, maar ook de andere bonden zijn volgens Van Brenk steeds meer te porren voor het trendvolgerschap, waarbij ambtenaren de loonontwikkeling in de private sector automatisch volgen. De discussie wordt intern met de bonden gevoerd en in de Raad voor het Overheidspersoneel, het centrale overlegplatform van de gezamenlijke sectorwerkgevers en werknemers bij de overheid. ‘Wij vinden het niet rechtvaardig dat ambtenaren minder krijgen dan wat de markt gemiddeld afspreekt’, zegt ze in een interview in Binnenlands Bestuur.

 

Einde aan rechtsongelijkheid ambtenaren
‘Bij de bonden zitten sommigen daar redelijk principieel in omdat de onderhandelingsruimte weg is en daarmee de onderhandelingskracht afneemt. Je kunt er ook voor zorgen dat de werkgevers meer op afstand komen van de waan van de begroting op orde krijgen, waardoor ze vrijer kunnen onderhandelen. Het grote voordeel van het trendvolgerschap is echter dat er een einde komt aan de rechtsongelijkheid’, aldus Van Brenk.

 

Eindelijk aandacht voor kwaliteit van het werk

Een meerderheid begint mede om die reden te voelen voor de terugkeer naar het trendvolgerschap. Waaronder zij zelf. ‘Een van de voordelen is dat de overheid niet meer simpelweg de deleteknop kan aanzetten, om via de voorwaarden voor ambtenaren de begroting weer sluitend te krijgen. Dat kan gewoon niet. Je kunt dan ook energie stoppen in wat echt van belang is: de vakinhoud, de kwaliteit van het werk en het duurzaam vormgeven van het persoonsbeleid.’

 

Binnen vijf jaar kan trendvolgerschap feit zijn

Als het trendvolgerschap er komt – Van Brenk sluit niet uit dat dat dit binnen vijf jaar een feit kan zijn, voor alle ambtenaren – komt een einde aan de sluitpost die ambtenaren al jarenlang op de begrotingen zijn. Het zou haar een lief ding waard zijn. Het uitblijven van een nieuwe cao heeft de verhoudingen op scherp gezet. ‘Het borrelt en het bruist bij onze achterban. Ambtenaren zijn de nullijn spuugzat en voelen zich miskend.’

 

Waarschuwingsacties opmaat naar stakingsdag

Bijna een jaar nadat in maart vorig jaar de onderhandelingen voor een nieuwe cao begonnen, hebben de bonden vorige maand definitief de onderhandelingstafel verlaten. Praten heeft geen zin meer; acties moeten de werkgevers bewegen alsnog met een aanvaardbaar resultaat te komen. En aanvaardbaar is in de ogen van de bonden onder meer een loonsverhoging van 2,5 procent voor 2013 en 3 procent voor 2014. Ook moet een einde komen aan de vele tijdelijke contracten en de inhuur van externen. De eerste waarschuwingsactie van gemeenteambtenaren is op 1 mei. Tot aan de landelijke stakingsdag op 18 juni zullen meer lokale en regionale werkonderbrekingen, prik- en estafetteacties volgen.

 

Lees het hele interview met Corrie van Brenk in Binnenlands Bestuur nr. 8 van deze week.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Josta van der Wiele (juridisch adviseur en energetisch therapeut) op
En de rechtsongelijkheid voor alleenstaande ambtenaren? Kan mevrouw Van Brenk ook eens voorstellen om die op te heffen? Alleenstaande ambtenaren betalen namelijk nog steeds verplicht, zonder dat hen iets wordt gevraagd, mee aan het Nabestaandenpensioen (voor overlijden voor 65 jaar, dat niet uitruilbaar is voor meer OP). Alleenstaande ambtenaren zouden het recht moeten hebben om van deze risico-verzekering af te zien (opting-out). Ook voor hen geldt artikel 1 Grondwet !
Door Gerben op
Het begrip goed werkgeverschap is aan de overheid, die toch een voorbeeld zou moeten zijn, niet besteed!

Een enkele staking om uiteindelijk weer een sigaar uit eigen doos te krijgen is niet afdoende. Vakbond ga ervoor!
Door Ada (ambtelijk secretaris centrale ondernemingsraad) op
Een CAO is meer dan salaris alleen! Over al die andere zaken die in de CAO geregeld worden, moet dus nog gewoon onderhandeld worden...
Door E. Mazurel op
In principe een goede gedachte, ware het niet dat de ervaring van jaren geleden mij geleerd heeft dat de overheid zijn personeel de trend liet volgen als er arbeidsvoorwaardelijke verbeteringen in het vat zitten (eigenlijk gewoon uitstellen dus). Bij zwaar weer, bezuinigingen, nieuwe regering, recessie, kortom: als er weer eens op arbeidsvoorwaarden beknibbeld 'moest' worden, dan maakte diezelfde overheid zijn personeel ineens trendsettend. Voorop lopen bij achteruitgang, volgend bij vooruitgang. Op den duur erg ongezond.
Door Ada den Ottelander (beleidsambtenaar) op
Onder oud-minister Guusje ter Horst kregen rijksambtenaren een riante loonsverhoging. Nog steeds hebben rijksambtenaren heel goede arbeidsvoorwaarden, onder andere vanaf circa 57 of 58 jaar een dag minder werken met nauwelijk inleveren van salaris. Laat AbvaKabo dat eens aanpakken en geld dat vrij komt in laten zetten voor de allerlaagste loonschalen. In vergelijking met velen in het midden-en kleinbedrijf en werkloze mensen hebben ambtenaren het hartstikke goed. Laten we onze zegeningen ook eens tellen!
Ada den Ottelander,
beleidsambtenaar
Door Sander (adviseur) op
@dienstklopper: wat een briljant idee. Serieus. Ik zou namelijk graag wat meer verdienen en geen probleem door dat te doen door meer te gaan werken! Was het maar mogelijk om als ambtenaar 40 uur te werken....
Door Henk op
@dienstklopper: even terug naar de schoolbanken om je geschiedenis lessen goed te leren! Je hebt de klok horen luiden....
Door H. Wiersma (gepens.) op
@Dienstklopper. Je opmerking slaat nergens op. Ambtenaren hebben destijds 4 uur salaris moeten inleveren om een verplichte(!) 36-urige werkweek opgedrongen te krijgen.
Door henk op
marktconform: mee eens! Maar dan ook: +10% cao (=achterstand); teruggave van gestolen abp geld, en goedkope hypotheek, leaseauto, e.d.
Door Betaal teveel belasting voor ambtenaren (dienstklopper) op
Geen CAO?/ Ok, maar dan ook 40/42 uur per week werken. Openingstijden van 7.30 tem 22.00 uur. Ploegendienst en eveneens hoofdelijk aansprakelijk. Alle boventallige en niet presterende ambtenaren naar huis. Dit zal de eis van de burger worden.