of 62812 LinkedIn

Vakbonden stellen VNG ultimatum over cao gemeenten

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) krijgt van de vakbonden FNV, CNV en CMHF tot uiterlijk 1 mei 10.00 uur de gelegenheid op hun voorwaarden het geklapte overleg over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren te hervatten. Bij het negeren van dat ultimatum sluiten de bonden acties niet uit.

Tot uiterlijk 1 mei 10.00 uur krijgt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) van de vakbonden FNV, CNV en CMHF de gelegenheid op hun voorwaarden het geklapte overleg over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren te hervatten. Bij het negeren van dat ultimatum sluiten de bonden acties niet uit.

'Respectloze houding'
Vrijdagavond 12 april verlieten de bonden de overlegtafel nadat ze zich geschoffeerd voelden over het definitieve loonbod van de gemeentelijke werkgevers. Voor de komende twee jaar gaf de VNG aan niet verder gaan dan een loongroei van 4,9 procent, waar ze in een eerdere fase nog op 5,25 procent zaten. Die neerwaartse bijstelling was voor bonden het sein om op te stappen. 
Verder onderhandelen op die basis gaf volgens FNV-onderhandelaar Bert de Haas ‘geen enkel uitzicht op een akkoord.’ In plaats van na zes onderhandelingsronden dichter bij elkaar te komen, groeide de kloof alleen maar tussen de vraag van de bonden en het aanbod van de werkgevers. ’De respectloze houding van de VNG heeft het overleg de kop gekost. Een fatsoenlijke loonsverhoging met koopkracht zat er niet in.’ 


Loonsverhoging

De bonden gingen in december vorig jaar met twee hoofdlijnen de onderhandelingen in: een vitaliteitsbeleid voor zowel jonge als oude medewerkers en een fatsoenlijke loonsverhoging. Wat dat laatste punt betreft, zetten de bonden in op een loonstijging van 7,25 procent over twee jaar. ‘Maar het grootste belang hecht onze achterban aan een goede regeling over vitaliteit en verlof’, aldus De Haas. ‘Veel oudere medewerkers tobben met hun gezondheid. Er is sprake van een stijging van aanvragen voor invaliditeitspensioen door 60-plussers. Het ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid in die categorie neemt de laatste jaren gestaag toe – ook in andere sectoren. Bij de VNG ontkennen ze die specifieke situatie van 60-plussers en zien ze geen reden er iets aan te doen.’ Onbegrijpelijk, vindt hij. 'De VNG staart zich blind op kortetermijnkosten en weigert te investeren in haar eigen ambtenaren.'


Seniorenregeling

Het voornemen om in het kader van de harmonisatie van de diverse lokale verlofregelingen – een wens van de VNG – de leeftijdsdagen vanaf 45 jaar te schrappen, vormde voor de bonden een extra reden voor senioren in de nieuwe cao ‘iets extra’s’ te regelen om de werkdruk te verlagen: oudere werknemers het recht geven twee dagen per week minder te werken – met behoud van 50 procent van het salaris over de vervallen uren. Die voorwaarde werd echter door de VNG in het overleg echter terzijde geschoven. ‘Het zou te duur zijn’, zegt De Haas. ‘Wij ontkennen niet dat het geld kost, maar door de vrijvallende uren in te vullen met jongere, lager ingeschaalde medewerkers verdien je een deel van de kosten terug. En je voorkomt dat het ziekteverzuim toeneemt.’


Cherrypicking

Wel wilden de werkgevers ingaan op het voorstel van de bonden om jongere medewerkers met behulp van een zogeheten krachtkaart te helpen een burn-out voor te zijn. Maar alleen zo’n smalle invulling van een vitaliteitsbeleid – ‘cherrypicking’, aldus De Haas – stuitte op verzet van de bonden. In een poging om toch nog tot een akkoord te komen, werd in de laatste uren van de onderhandelingen gesproken een nieuwe cao te maken zonder afspraken over een verlofharmonisatie en zonder een brede vitaliteitsregeling. ‘Daarmee kwam voor ons de focus meer te liggen op de loonparagraaf, die andere hoofdlijn. Maar in plaats van een verhoging van het op tafel liggende loonbod van 5,25, stelde de VNG het loonbod bij naar 4,9 procent. Dat komt niet eens in de buurt van het behoud van koopkracht. Verder onderhandelen was voor ons vanaf dat moment hopeloos’, zegt De Haas.


Druk zetten
Naast een substantiële loonsverhoging over de hele looptijd van de cao en een vitaliteitspakket voor alle leeftijden, inclusief een regeling voor senioren, eisen de bonden dat er een gezamenlijk onderzoek komt naar het effect van de payrolltoeslag in een geselecteerde groep gemeenten. De bonden willen via het stellen van een ultimatum om in te gaan op hun eisen de VNG de kans geven het geklapte overleg te hervatten. Wordt dat genegeerd, dan volgen er hoogstwaarschijnlijk acties om het gevoel van urgentie bij de werkgevers aan te wakkeren. Een nieuwe cao had eigenlijk op 1 januari 2019 al moeten ingaan.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gerben op
@vakbonden

Onder de 6,5% voor 2 jaar met ingangsdatum 1-1-19 hoeft niets aan mij voorgelegd te worden!
Door Gerben op
@vakbonden

Onder de 6,5% voor 2 jaar met ingangsdatum 1-1-19 hoeft niets aan mij voorgelegd te worden!
Door Gerben op
@vakbonden

Onder de 6,5% voor 2 jaar met ingangsdatum 1-1-19 hoeft niets aan mij voorgelegd te worden!
Door Vakbondslid op
Mijn gemeente heeft een generatiepact geregeld, maar dat geldt niet voor alle gemeenten. Ik heb de afgelopen 35 jaar ca. €7.500 in totaal aan vakbondspremie betaald, dus ik vind het prima dat de vakbonden dit voor de senioren als inzet laten zien. Voor alle gemeenten dan. Een loonsverhoging voor allen ( ook voor de niet betalende collega's) gaan ze ook niet uit de weg. De vakbonden zijn goed bezig vind ik.
Door anand (adviseur) op
@Monique
Dat verbaast mij ook steeds.
We lopen altijd achter de feiten aan, de volgende periode van een beetje laagconjunctuur komt geheid weer langs, wij hebben dan een bescheiden of geen loonsverhoging. Daar kan ik, los van wat bij andere sectoren gebeurt, wel wat begrip voor opbrengen.
Nu we in tijden van hoogconjunctuur niet verder komen dan een loonbod onder de inflatie, hou ik mijn hart vast voor de toekomst.
Door Monique (ambtenaar) op
Ongelooflijk dat altijd de gemeenteambtenaren het laagste bod krijgen, je kunt beter bij de Rijksoverheid werken, daar zijn ze tenminste goed bezig.....
Met dit magere bod krijg ik m'n extra kosten niet betaald... dus weer achteruitgang.....
Door Jan (AdviZeur) op
Als 65 plusser plaats ik wel eens de opmerking dat ik de laatste ouwe lul ben die nog in de trein zit. Alle bekenden die met de trein reisden ben ik ondertussen kwijt.
Dan krijg ik wel eens de vraag of er geen regeling voor me is. Mijn cynische antwoord luidt dan "Ja, een nekschot".
We worden al jaren behandeld door de politiek als 3e rangs burgers. Een soort uitkeringstrekkers. Heb mijn getalenteerde zoons dan ook verboden om ambtenaar te worden en gelukkig hebben ze geluisterd. Was hun vader maar zo slim geweest. Met de kennis van nu zou ik het anders hebben aangepakt. Wat ben ik een eikel ben ik geweest.
Door P Janssen op
Als we de 'loonsverhogingen' pakken van de afgelopen 10 jaar en daarbij de inflatie en de geweldige vooruitgang van 1 januari dit jaar en de daarbij energiebelasting die we gepresenteerd kregen is het bijna gerechtvaardigd om 15% te vragen. En dan moet er van de bestaande regels vanaf worden gebleven.
Door anand (adviseur) op
Ben benieuwd waar de werkgever bij het eindigen van het ultimatum mee komt.
Ik verwacht slechts een marginale aanpassing.