of 63606 LinkedIn

Vakbonden schorten overleg cao gemeenten op

De vakbonden hebben na het bod van de werkgevers het overleg over de nieuwe gemeentelijke cao’s (Cao Gemeenten en Cao SGO) opgeschort. Dat meldt de VNG op haar website.

De vakbonden hebben na het bod van de werkgevers het overleg over de nieuwe gemeentelijke cao’s (Cao Gemeenten en Cao SGO) opgeschort. Dat meldt de VNG op haar website.

Net bod
Volgens de VNG willen werkgevers graag snel een cao waarin de waardering voor de inzet van de medewerkers tot uiting komt. Zij vinden dat ze gezien de financiële positie van gemeenten en de omstandigheden van veel werkende Nederlanders een ‘net bod’ hebben gedaan. 

Structureel 0,5 procent loonstijging
Dat bod houdt voor de looptijd van het jaar 2021 onder meer in dat het loon per 1 april 2021 structureel

een half procent stijgt en er een eenmalige uitkering voor alle werknemers is van 300 euro bruto, tenzij er lokaal al een vergoeding is geweest of toegezegd in 2021. Er komt een thuiswerkvergoeding voor 2021 van 2 euro per thuisgewerkte dag. Ook die kan worden verrekend als er lokaal andere afspraken over zijn gemaakt.

Verlofnorm van zes dagen
Daarnaast beloven de werkgevers onder meer een bovenwettelijke vakantie van zes dagen met ingang van volgend jaar met een opbouw naar de verlofnorm in vijf jaar en een afbouw naar de verlofnorm in zeven jaar. Ook wordt spaarverlof mogelijk met ingang van 2022 onder voorwaarden, onder meer dat het recht doet aan vitaliteit en met een maximale spaartermijn van tien jaar.

Geen tegenbod vakbonden meer
‘Helaas wilden de vakbonden geen tegenbod meer doen. Zij houden vast aan een looneis van 2,75 procent, diverse eenmalige uitkeringen van honderden euro’s, het herinvoeren van een VUT-regeling en een verlofnorm van acht dagen’, schrijft de VNG. ‘Gezien de financiële positie van gemeenten en de omstandigheden van veel werkende Nederlanders is dat onrealistisch en niet uit te leggen.’

Onderhandelingen cao rijk ook opgeschort
De VNG en de WSGO hopen dat de vakbonden spoedig naar de overlegtafel terugkeren en een serieuze poging doen om de verschillen te overbruggen. De kans daarop lijkt niet zo groot, aangezien de vakbonden donderdag ook al de onderhandelingen over een nieuwe cao voor rijksambtenaren hebben opgeschort, omdat ze het loonbod van de werkgevers (1 procent erbij in 2021) geen serieus bod vonden.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Lex (ambt) op
@Hoekstra: thuis je loonsverhoging organiseren? Wat een verbijsterende niet-integere instelling. Gauw wegwezen bij de overheid, zou ik zeggen. Tegen de anderen: Kijk eens in je omgeving en wees blij met je werkzekerheid in de huidige situatie.
Door Bertduss (Kennert) op
By the way, waarom ligt het bod voor rijksambtenaren 2 (!) maal zo hoog?
Door Bertduss (Kennert) op
Ik ben ook nog op zoek naar de thuiswerkvergoeding 2020 of is die al overboord?
Door hoekstra (ambtenaar) op
@Johan: precies!! Een gemeente die zichzelf serieus neemt raamt in de meerjarenraming een stijging voor loonkosten. In plat Nederlands: de werkgever liegt dat ie barst als gesteld wordt dat er geen geld voor loonsverhoging. Of hij kent zijn eigen begroting niet; dat zou ook zomaar kunnen. Iedereen weet dit en toch komt de VNG er elke keer weg. Daarom bonden: ga niet terug naar de tafel, wat heb je er in vredesnaam te zoeken? Geen CAO is beter dan wel eentje. Eén van de zegeningen thuiswerken is dat je je eigen loonsverhoging kunt organiseren (na aftrek van de niet gecompenseerde extra kosten uiteraard).
Door Joost (beleidsmedewerker) op
Droog brood hoeft geen beleg!
Er is geen enkele politieke partij die maar iets over het salaris van een gemeente ambtenaar rept. Ze scoren liever met de slecht betaalde leraren (verdienden meer dan de gemeente ambtenaar) . Vergeten wordt dat inhuur veel duurder is. Als we braaf blijven en netjes ons werk blijven doen zal er weer (bijna) geen cent bijkomen.
Door Tom (Gemeenteambtenaar) op
'"De VNG en de WSGO hopen dat de vakbonden spoedig naar de overlegtafel terugkeren en een serieuze poging doen om de verschillen te overbruggen."
Haha wat een grap deze zin. Wij hopen dat de VNG eens een serieuze poging gaat doen om de ambtenaren te belonen. Maar goed in dit geval zal het wel zijn ervaringen uit het verleden bieden een garantie voor de toekomst: er komt niks bij.
Door Harry (beleidsambtenaar) op
Weer een belachelijk bod van het VNG. Mis zoals altijd weer het beleid voor oudere werknemers, op weg naar hun pensioen.
Door Joop op
Die thuiswerkvergoeding is een aanfluiting met alle kosten die iedereen maakt. 0,5% is een dikke middelvinger naar iedereen die de laatste tijd zijn stinkende best doet om alle extra werkzaamheden nog 'eventjes' erbij te doen. SCHANDALIG!!!!
Door ambtenaar op
Een paar eurotjes netto per maand daar moeten we het maar voor doen.
Door Petra op
Er liggen op het ogenblik geloof ik 7 miljoen Nederlanders aan het Cojona-staatsinfuus. Dat kost miljarden.

Wel bijzonder dat er dan geen geld zou zijn om ambtenaren fatsoenlijk te compenseren.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers