of 63606 LinkedIn

Vakbonden schorten overleg cao gemeenten op

De vakbonden hebben na het bod van de werkgevers het overleg over de nieuwe gemeentelijke cao’s (Cao Gemeenten en Cao SGO) opgeschort. Dat meldt de VNG op haar website.

De vakbonden hebben na het bod van de werkgevers het overleg over de nieuwe gemeentelijke cao’s (Cao Gemeenten en Cao SGO) opgeschort. Dat meldt de VNG op haar website.

Net bod
Volgens de VNG willen werkgevers graag snel een cao waarin de waardering voor de inzet van de medewerkers tot uiting komt. Zij vinden dat ze gezien de financiële positie van gemeenten en de omstandigheden van veel werkende Nederlanders een ‘net bod’ hebben gedaan. 

Structureel 0,5 procent loonstijging
Dat bod houdt voor de looptijd van het jaar 2021 onder meer in dat het loon per 1 april 2021 structureel

een half procent stijgt en er een eenmalige uitkering voor alle werknemers is van 300 euro bruto, tenzij er lokaal al een vergoeding is geweest of toegezegd in 2021. Er komt een thuiswerkvergoeding voor 2021 van 2 euro per thuisgewerkte dag. Ook die kan worden verrekend als er lokaal andere afspraken over zijn gemaakt.

Verlofnorm van zes dagen
Daarnaast beloven de werkgevers onder meer een bovenwettelijke vakantie van zes dagen met ingang van volgend jaar met een opbouw naar de verlofnorm in vijf jaar en een afbouw naar de verlofnorm in zeven jaar. Ook wordt spaarverlof mogelijk met ingang van 2022 onder voorwaarden, onder meer dat het recht doet aan vitaliteit en met een maximale spaartermijn van tien jaar.

Geen tegenbod vakbonden meer
‘Helaas wilden de vakbonden geen tegenbod meer doen. Zij houden vast aan een looneis van 2,75 procent, diverse eenmalige uitkeringen van honderden euro’s, het herinvoeren van een VUT-regeling en een verlofnorm van acht dagen’, schrijft de VNG. ‘Gezien de financiële positie van gemeenten en de omstandigheden van veel werkende Nederlanders is dat onrealistisch en niet uit te leggen.’

Onderhandelingen cao rijk ook opgeschort
De VNG en de WSGO hopen dat de vakbonden spoedig naar de overlegtafel terugkeren en een serieuze poging doen om de verschillen te overbruggen. De kans daarop lijkt niet zo groot, aangezien de vakbonden donderdag ook al de onderhandelingen over een nieuwe cao voor rijksambtenaren hebben opgeschort, omdat ze het loonbod van de werkgevers (1 procent erbij in 2021) geen serieus bod vonden.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Claire op
@ de vries: Die redenering volg ik niet. Waarom gaat het alleen om hoeveel erbij niet, maar niet dat gemeenteambtenaren al aan het einde van de schaal meer krijgen? Zullen wij schaal 12 (om het voorbeeld van Nuchter even erbij te pakken) dan ook maar even gelijk trekken tussen de gemeenteambtenaren en de rijksambtenaren? Gelijke zwaarte functie? Overigens lees ik in de brief van CAR-UWO van 2019/2020 dat de gemeenteambtenaren tussen oktober 2019 en oktober 2020 7.25% aan loonsverhoging hebben gehad + 750 bruto? Is dat zoveel minder dan de rijksambtenaren? Volgens mij was dat voor rijksambtenaren 7%. En waarom kunnen wij de salarisschalen dan ook niet gelijk trekken? Ik vind het trouwens persoonlijk helemaal prima om dit jaar even een pas op zijn plaats te doen, nu zoveel ondernemers een kopje onder gaan. Deze reacties (en het altijd afgeven maar op rijksambtenaren, die trouwens een meer bescheiden opstelling laten zien in de reactie op hun artikelen mbt de loonsverhoging en de overheid an sich) schieten bij mij in het verkeerde keelgat. Zit je niet op je plek en ben je zo 'boos'? Zoek een andere werkgever aub. Wat solidariteit zou in deze tijd niet verkeerd zijn, voor welke ambtenaar dan ook...
Door de vries (ambtenaar) op
@Drs. L, @Claire, @Nuchter en anderen... het gaat bij de CAO niet om de vraag of een beleidsmedewerker in 11, 12 of 13 zit maar om de vraag hoeveel er bij komt. Inschaling is een kwestie van functiewaadering, het beructhte HR21. Even 1 ding tegelijk.
Door Claire op
@ Drs. L.: Nee hoor. Beleidsambtenaar gemeente is gewoon schaal 11 en bij de rijksoverheid ook. Managers gemeente weet ik niet uit eigen ervaring, maar bij de rijksoverheid is dit ook gewoon schaal 13. Gemeenteambtenaren hebben volgens mij een behoorlijk vertekend beeld. En de reacties van de gemeenteambtenaren op dit artikel (zelf in loonsverhoging voorzien door thuiswerken, gezeur over slecht pensioen, niet malse bewoordingen richting de werkgever?) zijn m.i. ook niet ambtenaar waardig. Je doet dit werk o.a. vanuit een bepaald maatschappelijk belang + met een bepaalde visie + je hebt een eed afgelegd. Ik vind het ronduit beschamend om te constateren dat ik tot hetzelfde ambt behoor als ik de onderstaande reacties lees. Heb je meer ambitie + capaciteiten? Solliciteer vooral verder aub.
Door G stevense (Beleidsmedewerker) op
@Nuchter: rijksambtenaren krijgen een hogere eindejaarsuitkering dan gemeenteambtenaren.
Door Drs. L (Adviseur) op
@Nuchter, ik kon je reactie niet helemaal duiden. Ik vind het sowieso al discutabel dat een beleidsmedewerker bij een grote gemeente meer moet verdienen dan bij een kleine, terwijl bij kleinere gemeenten de functie vaak zelfs veel diverser is dan bij een grote. Enfin, ik zou wel pleiten voor 1 cao voor de overheid.
Door Nuchter op
@Drs. L Daarmee zet je de hele beloning van de overheid dus ter discussie. Een gemeentesecretaris in een kleine gemeente van 6.000 inwoners krijgt dan hetzelfde salaris als die van Amsterdam. Volgens mij geeft de zwaarte van de functie een bijpassende loonschaal. Het gaat verder niet om dit voorbeeld bij schaal 12. Geldt ook voor andere schalen.
Door Drs. L (Adviseur) op
@Nuchter, is dat niet een beetje appels met peren? Een beleidsmedewerker bij een kleinere/middelgrote gemeente zit vaak in schaal 10. Bij het Rijk moet je dan eerder denken aan schaal 11/12. Managementfuncties idem. Gemeenten schaal 13, Rijk schaal 15/16.
Door Nuchter op
Even een voorbeeld salarisschaal 12. Bij gemeenten € 5.872. Primair onderwijs € 5.527 en Voortgezet onderwijs € 5.699. De rijksambtenaren € 5.710. Ooit toen alles nog centraal was, waren deze bedragen gelijk. Slechts zo maar ter info :)

Door Ambtenaar (Ambtenaar) op
Beste vakbonden, hier rest slechts één oplossing:
Breng ALLE ambtenaren onder dezelfde CAO.

Resultaat: EENDUIDIGHEID en SLAGKRACHT!
Door Spijker (n.v.t.) op
Advies aan vakbonden:
1. wacht vooralsnog CAO Rijk af.
2. inventariseer wat gemeenteambtenaren sinds 2008 aan achterstand qua salarisontwikkeling hebben opgelopen t.a.v. CAO Rijk.
3. ga daarmee en met situatie salarissen januari 2021 (o.a. verhoging pensioenpremie) toekomstige onderhandelingen in).
4. stop in ieder geval met het dumpen van de exploitatie van de begroting van gemeenten.
5. hevel de VNG-ambtenaren over naar de CAO gemeenten.
6. ga staken bij onvoldoende reactie/resultaat. De thuiswerksituatie zal staken sterk vergemakkelijken.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers