of 63606 LinkedIn

Vakbonden schorten overleg cao gemeenten op

De vakbonden hebben na het bod van de werkgevers het overleg over de nieuwe gemeentelijke cao’s (Cao Gemeenten en Cao SGO) opgeschort. Dat meldt de VNG op haar website.

De vakbonden hebben na het bod van de werkgevers het overleg over de nieuwe gemeentelijke cao’s (Cao Gemeenten en Cao SGO) opgeschort. Dat meldt de VNG op haar website.

Net bod
Volgens de VNG willen werkgevers graag snel een cao waarin de waardering voor de inzet van de medewerkers tot uiting komt. Zij vinden dat ze gezien de financiële positie van gemeenten en de omstandigheden van veel werkende Nederlanders een ‘net bod’ hebben gedaan. 

Structureel 0,5 procent loonstijging
Dat bod houdt voor de looptijd van het jaar 2021 onder meer in dat het loon per 1 april 2021 structureel

een half procent stijgt en er een eenmalige uitkering voor alle werknemers is van 300 euro bruto, tenzij er lokaal al een vergoeding is geweest of toegezegd in 2021. Er komt een thuiswerkvergoeding voor 2021 van 2 euro per thuisgewerkte dag. Ook die kan worden verrekend als er lokaal andere afspraken over zijn gemaakt.

Verlofnorm van zes dagen
Daarnaast beloven de werkgevers onder meer een bovenwettelijke vakantie van zes dagen met ingang van volgend jaar met een opbouw naar de verlofnorm in vijf jaar en een afbouw naar de verlofnorm in zeven jaar. Ook wordt spaarverlof mogelijk met ingang van 2022 onder voorwaarden, onder meer dat het recht doet aan vitaliteit en met een maximale spaartermijn van tien jaar.

Geen tegenbod vakbonden meer
‘Helaas wilden de vakbonden geen tegenbod meer doen. Zij houden vast aan een looneis van 2,75 procent, diverse eenmalige uitkeringen van honderden euro’s, het herinvoeren van een VUT-regeling en een verlofnorm van acht dagen’, schrijft de VNG. ‘Gezien de financiële positie van gemeenten en de omstandigheden van veel werkende Nederlanders is dat onrealistisch en niet uit te leggen.’

Onderhandelingen cao rijk ook opgeschort
De VNG en de WSGO hopen dat de vakbonden spoedig naar de overlegtafel terugkeren en een serieuze poging doen om de verschillen te overbruggen. De kans daarop lijkt niet zo groot, aangezien de vakbonden donderdag ook al de onderhandelingen over een nieuwe cao voor rijksambtenaren hebben opgeschort, omdat ze het loonbod van de werkgevers (1 procent erbij in 2021) geen serieus bod vonden.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ambtenaar op
En toen was het weer heel lang stil, slechte communicatie en buitengewoon vervelend.
Door John (Toezichthouder) op
2% erbij per 01-01-2021 en €2,00 per dag voor het thuiswerken (met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2021) en een éénmalige uitkering van €500,00 als compensatie voor het thuiswerken in 2020. Dat is toch minimaal wat we behoren te krijgen.
Door Gerben op
@Bonden:

Met terugwerkende kracht en geen eenmalige fooi! Zitten al zonder reiskosten en thuiswerkvergoeding sinds maart 2020!
Door W. van den Bosch op
Mooi hoor, dat gemeenteambtenaren uit hun eigen salaris een bijdrage mogen leveren aan de door de Staat opgelegde efficiencykorting op het sociaal domein. Ik kan niet wachten op de volgende overheveling van taken zonder bijbehorend budget, zoals het Omgevingsgedrocht van mevrouw Ollongren.
Maar los daarvan, ik zou de bonden die namens mij aan tafel zitten graag 2 onderwerpen willen meegeven die wellicht wat onderbelicht zijn gebleven:
1. ik stel al een jaar lang kantoorruimte ter beschikking en ik kan u zeggen dat 2 euro per maand (bruto) niet in de buurt komt van een commercieel all-in tarief.
2. Anders dan marktpartijen komen ambtenaren op geen enkele wijze in aanmerking voor de miljardensubsidies ter stimulering van het elektrisch rijden. Wij krijgen daar wel de rekening van: de misgelopen bpm en wegenbelasting wordt immers op de fossiele brandstofrijders verhaald. Nu wij toch als "gewone" werknemers worden beschouwd, is het logisch zijn dat ook ambtenaren in aanmerking komen voor fiscaal gunstige leaseautoregelingen. De sinds 2005 (!) bevroren reiskostenvergoeding van een paar centen per kilometer kan dan wel vervallen.
Door de vries (ambtenaar) op
Er wordt veel op de VNG gemopperd en dat is deels ook wel terecht. Maar de VNG is slechts het vehikel; de onderhandelingen worden gevoerd door het College van Arbeidszaken en daar zitten geen VNG-ers in maar 'onze' bestuurders. Voorzitter en hoofdonderhandelaar is Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn en voormalig voorzitter van de FNV, oud kamerlid voor de PvdA. En nu dus hoofd-uitknijper van gemeenteambtenaren. Het kan verkeren.
Door J de Geus (Senior adviseur Groene leefomgeving) op
Lees vanochtend dat de lasten voor huiseigenaren dit jaar fors stijgen. Veel gemeenten hebben de onroerendezaakbelasting en afvalstoffenheffing verhoogd. Verhoging van 10 tot soms 20 procent. Dit is dit bij de werkgevers en VNG bekend. Zij weten dus, of kunnen dit berekenen, dat het extra inkomen door de belastingwijzigingen per 1 januari van dit jaar onvoldoende zijn om er nog wat aan over te houden. Om dan te zeggen dat de inflatie met de 0,5% salarisverhoging wordt gecompenseerd klinkt dan niet plausibel. Nu maar hopen dat ze echt kunnen rekenen en met een beter bod komen.
Door Henk op
Iets wat ook hier geheel onvermeld blijft is het door de VNG opgelegde ultimatum van 1 1/2 week. Zolang is het bod van de VNG geldig!

Een zeldzame arrogantie om met zo een argument de onderhandelingen tafel te verlaten. Straks zal de VNG ongetwijfeld roepen dat ze van de vakbonden niks meer hebben vernomen en gaan vervolgens eenzijdig een crisis CAO samenstellen.

Bedenk ook dat de rekening van de hogere pensioenpremie al voor rekening van de medewerkers is gekomen.

Onderhandelen mag best op het scherpst van de snede maar enig respect zou wel op zijn plaats zijn.

Onderstaande discussie over de inschaling van de schalen 11 tot en met 15 hoort hier m.i niet thuis. Ik denk dat Drs. L en Claire zich beter eerst kunnen verdiepen in functiewaardering.
Door Gerben op
Terecht van de tafel gelopen. Een bod van 0,5% door een bestuurder die zelf bij de tafel is weggelopen bij een bod van 1,0%!
Door Pietje op
Tja, rupsje nooit genoeg die bonden. Totaal het realisteitsbeeld kwijt en een achterban van slechts 10% van de ambtenaren die doen alsof ze spreken voor de overige 90%. Achterhaald systeem anno 2021.
Door Criticus op
Binnenlandsbestuur lijkt op de hand van de VNG te zijn. Vermeld wordt wel het "bod" van de VNG maar niet de daarbij gestelde eisen: versobering van secundaire arbeidsvoorwaarden. Ook de thuiswerken vergoedingsregeling is natuurlijk een sigaar uit eigen doos, want de reisonkostenvergoedingen worden bespaard. Opvallend dat de VNG een tegenvaller zoals pensioenpremiestijging altijd gebruikt om te roepen dat er geen geld is, maar bij een kostenbesparing met hangen en wurgen bereid is om dat in te brengen en er wat tegenover moet staan. Zoals gebruikelijk biedt de VNG dus eigenlijk helemaal niets.
https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/fn …

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers