of 63606 LinkedIn

Vakbonden schorten overleg cao gemeenten op

De vakbonden hebben na het bod van de werkgevers het overleg over de nieuwe gemeentelijke cao’s (Cao Gemeenten en Cao SGO) opgeschort. Dat meldt de VNG op haar website.

De vakbonden hebben na het bod van de werkgevers het overleg over de nieuwe gemeentelijke cao’s (Cao Gemeenten en Cao SGO) opgeschort. Dat meldt de VNG op haar website.

Net bod
Volgens de VNG willen werkgevers graag snel een cao waarin de waardering voor de inzet van de medewerkers tot uiting komt. Zij vinden dat ze gezien de financiële positie van gemeenten en de omstandigheden van veel werkende Nederlanders een ‘net bod’ hebben gedaan. 

Structureel 0,5 procent loonstijging
Dat bod houdt voor de looptijd van het jaar 2021 onder meer in dat het loon per 1 april 2021 structureel

een half procent stijgt en er een eenmalige uitkering voor alle werknemers is van 300 euro bruto, tenzij er lokaal al een vergoeding is geweest of toegezegd in 2021. Er komt een thuiswerkvergoeding voor 2021 van 2 euro per thuisgewerkte dag. Ook die kan worden verrekend als er lokaal andere afspraken over zijn gemaakt.

Verlofnorm van zes dagen
Daarnaast beloven de werkgevers onder meer een bovenwettelijke vakantie van zes dagen met ingang van volgend jaar met een opbouw naar de verlofnorm in vijf jaar en een afbouw naar de verlofnorm in zeven jaar. Ook wordt spaarverlof mogelijk met ingang van 2022 onder voorwaarden, onder meer dat het recht doet aan vitaliteit en met een maximale spaartermijn van tien jaar.

Geen tegenbod vakbonden meer
‘Helaas wilden de vakbonden geen tegenbod meer doen. Zij houden vast aan een looneis van 2,75 procent, diverse eenmalige uitkeringen van honderden euro’s, het herinvoeren van een VUT-regeling en een verlofnorm van acht dagen’, schrijft de VNG. ‘Gezien de financiële positie van gemeenten en de omstandigheden van veel werkende Nederlanders is dat onrealistisch en niet uit te leggen.’

Onderhandelingen cao rijk ook opgeschort
De VNG en de WSGO hopen dat de vakbonden spoedig naar de overlegtafel terugkeren en een serieuze poging doen om de verschillen te overbruggen. De kans daarop lijkt niet zo groot, aangezien de vakbonden donderdag ook al de onderhandelingen over een nieuwe cao voor rijksambtenaren hebben opgeschort, omdat ze het loonbod van de werkgevers (1 procent erbij in 2021) geen serieus bod vonden.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ambtenaar op
2% loonsverhoging, €3/dag thuiswerk vergoeding. Een eenmalige netto uitkering van €500,-. En een verhoging van het IKB tot 18%. Met ingang van 1 januari 2021.
Door Wietske op
Hmmmm er dus veel groeperingen die om allerlei (oneigenlijke) argumenten op de 0 lijn worden gehouden, Periodiek hoor je van deze rechtse regering dat alles onbetaalbaar is en dat er daarom bezuinig moet worden. Het is bijzonder om te zien hoe nu overal de miljarden vandaan komen voor van alles en nog wat: test events, geld voor aandeelhouders, grote ondernemingen coronasteun geven alsof ze nooit iets hebben verdiend en ga zo maar door. Welaten ons tegen elkaar uitspelen en geloven allerlei bizarre argumenten van Rutte. Desondanks stemmen heel veel mensen op een rechtse partij..... dan krijg je dit dus.
Door Henk op
Niet alleen de zorg maar ook aow ers en gepensioneerden Krijgen al jaren te weinig. kortom ambtenaren: ff niet klagen zou ik zo zeggen.
Door Ambtenaar op
Ok, je bedoelt de motie van de 2e kamer. Dat was een foutje dat die motie het gehaald heeft. Maar daar heb je gelijk in. Aan de andere kant vind ik dat de 2e kamer zich daar niet mee bezig moet houden. Ik zie dat als reageren in de emotie. De zorg is er de afgelopen jaren qua salaris op vooruit gegaan, op de nullijn zitten ze niet.
De overige cao's hoeven daar niet voor bevroren te worden is mijn bescheiden mening
Door Wietske op
@ambtenaar: nog sterker gezegd. De 2e kamer heeft een motie aangenomen voor structurele salarisverhoging in de zorg en Rutte en co weigeren hier uitvoering aan te geven.
Door Ambtenaar op
Ik denk daar anders over. Rutte gaat niet over de cao van de zorg. Daarbij gaat het niet alleen over het salaris en kan het los van de inhoud beter over gecommuniceerd worden. Vergeet ook niet de druk op de gemeente door deze Corona pandemie, niet alleen de zorg werkt zich uit de naad.
Door Wietske op
Zolang de zorg door Rutte op de nul lijn wordt gehouden, hebben wij geen recht van spreken vind ik
Door Ambtenaar op
Prima dat de vakbonden het overleg opschorten. Maar dat is alweer 2 maanden geleden. Tussentijds niets meer vernomen Wat schieten we daarmee als het vervolgens volledig stil blijft ? Informeer de werknemers, zeg iets, overleg met elkaar, maak je nuttig, doe iets! Met deze leegte schiet niemand iets op. Voordat er een akkoord is, zijn we minimaal halverwege het jaar, dat terwijl de vorige cao eind vorig jaar verlopen is.
Door Bert Spierings (Meddwerker SZW Den Haag) op
Die vakbonden zijn papieren tijgers, die doen helemaal niets,.jarenlang lid geweest, toen ik ze nodig had gaven ze niet thuis. Dit verbaast me ook helemaal niets. Op deze manier krijgen we nooit een CAO die recht doet aan het werk wat we doen, zeker in Corona tijd. Ik ben niet in de positie om thuis te werken, maar daar hoor je de bonden niet of nauwelijks over, voor diegenen die dus echt in de frontlinie staan. Eindejaarsuitkering hoor je ook nooit wat over, ook die blijft bij ons ver achter. Als we met dit soort bonden zitten opgescheept die niet verder komen als verongelijkt zijn, wordt het nooit wat,.Deze houding noodt nou niet bepaald om weer lid te worden. Juist nu moet je oproepen om te gaan staken. GGD Vuilnisophaaldienst, BOA'S, baliemedewerkers. Miljarden vliegen je om de oren, maar voor de gemeente ambtenaren kunnen er hooguit een paar centen af. Wat voeren die bonden eigenlijk uit?
Door Ron (Applicatiebeheerder) op
Silence is golden....? Zal wel iets met de verkiezingen te maken hebben. Desalniettemin zeer onprettig dat er geen communicatie meer is. Worden we aan ons lot overgelaten? Wat is het vooruitzicht? Ik doe mijn uiterste best, ik werk me de spreekwoordelijke rambam. De vraag is, doen onze werkgevers en bonden ook hun best?

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers