of 59220 LinkedIn

Vakbonden overwegen acties na vastlopen cao rijk

De vakbonden FNV Overheid, Ambtenarencentrum, CNV Overheid en CMHF bereiden acties voor na de weigering van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken in te gaan op hun looneis van 3,5 procent voor rijksambtenaren.

De vakbonden FNV Overheid, Ambtenarencentrum, CNV Overheid en CMHF bereiden acties voor na de weigering van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken in te gaan op hun looneis van 3,5 procent voor rijksambtenaren.

Na twee maanden onderhandelen braken de bonden het cao-overleg over nieuwe arbeidsvoorwaarden voor de rijksambtenaren af. Dat deden ze nadat D66-minister Ollongren liet weten geen geld beschikbaar te stellen voor de looneis van de vakbonden. De bonden hebben in reactie daarop laten weten met de achterban in overleg te gaan over eventuele acties.

 

Geen vetpot

De vakbonden sloten in 2017 een zogeheten tussen-cao af, met de intentie dat er aansluitend een nieuwe, inhoudelijke cao zou komen met een goede loonsverhoging. Die tussen-cao noemden de bonden vorig jaar al ‘geen vetpot’: een loonsverhoging van 1,4 procent met terugwerkende kracht tot 1 januari 2017. Dat was net genoeg om als compensatie voor de inflatie. De ‘tussen-cao’ moest de weg vrijmaken voor onderhandelingen met de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken over een cao ‘met inhoud en een serieuze loonsverhoging in 2018’, aldus FNV Overheid vorig jaar. De cao rijk, die geldt voor ruim 100.000 ambtenaren liep af op 31 december 2017.

 

Niet thuis

Nu de minister dat niet wil afspreken, breken de vakbonden de onderhandelingen af en willen pas weer terug aan de onderhandelingstafel komen wanneer de minister bereid is tegemoet te komen aan de looneis van 3,5 procent.

De bonden vinden het vreemd dat de overheid werkgevers in de marktsector wel oproept tot meer loonsverhoging om de binnenlandse bestedingen een impuls te geven, terwijl ze zelf niet thuis geeft. Volgens Ollongren heeft het kabinet pas dit voorjaar meer duidelijkheid over de ruimte die er in de begroting is voor loonsverhoging voor de rijksambtenaren.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Pierre (ambtenaar) op
De minister zal de ambtenaar weer zien staan als hij een greep kan doen uit de pensioenpot?