Advertentie
carrière / Nieuws

Vakbond: ‘Meer verlofuren voor gemeenteambtenaar’

Het aantal verlofuren voor gemeenteambtenaren moet omhoog. In plaats van de beoogde 192,4 uur per jaar wil FNV Overheid in de nieuwe cao gaan voor 216 uur. Dat staat in de inzetbrief van de vakbond voor de cao-onderhandelingen met de gemeentelijk werkgevers. Die gesprekken starten 13 november. De huidige cao loopt eind dit jaar af.

06 november 2020
verlof-ouderen.jpg

Het aantal verlofuren voor gemeenteambtenaren moet omhoog. In plaats van de beoogde 192,4 uur per jaar wil FNV Overheid in de nieuwe cao gaan voor 216 uur.

Dat staat in de inzetbrief van de vakbond voor de cao-onderhandelingen met de gemeentelijk werkgevers. Die gesprekken starten 13 november. De huidige cao loopt eind dit jaar af.

 

Leeftijdsdagen

Op het gebied van verlof heeft de bond extra wensen geformuleerd, bovenop een reeds uitgebracht advies door een werkgroep met vertegenwoordigers namens werkgevers en werknemers over de gelijktrekking – harmonisering – van allerlei lokale verlofregelingen. Het advies van die gezamenlijke werkgroep was uit te gaan van een landelijke norm van 192,4 uur verlof per medewerker (op basis van een 36-urige werkweek).

Dat zou volgens FNV Overheid echter betekenen dat het systeem van leeftijdsdagen zou komen te vervallen. Daarvoor in de plaats wordt weliswaar het algemene verlof voor alle medewerkers verhoogd, maar de bond vindt het géén goed idee dat er dan geen specifiek beleid meer is om oudere medewerkers iets te kunnen bieden om gezond de eindstreep te kunnen halen. ‘Hiervoor is toch iets extra’s nodig bovenop het basisverlof. En datzelfde geldt voor medewerkers in andere leeftijdsfasen, die door bijzondere omstandigheden in de knel raken’, aldus de vakbond. Concreet wordt gepleit voor een basisverlof van 180 uur met daarbovenop een vitaliteitsverlof van vijf dagen per jaar. Samen is dat 216 uur per jaar.

 

Pensioen

Verder moeten medewerkers die ouder zijn dan 55 jaar de mogelijkheid krijgen om deel te nemen aan een zogeheten 80/100/100 regeling – 80 procent werken tegen behoud van salaris en volledige pensioenopbouw – dan wel de lokale afspraak te behouden als die beter is.

In de nieuwe cao zou ook 5 mei moeten worden opgenomen als vrije dat en volledige doorbetaling van het aanvullend geboorteverlof van vijf weken.

 

3,5 procent erbij

Eerder was al duidelijk dat de bond aanstuurt op een loonstijging van 3,5 procent en een thuiswerkvergoeding van 2 euro netto per dag voor onder andere extra elektra- en stookkosten. De gewenste thuiswerkvergoeding staat overigens los van de kosten voor de werkgever als computer en telefoonkosten. ‘Voor een grote groep die voor de coronacrisis niet eerder heeft thuisgewerkt is apparatuur gewenst’, aldus de FNV. Ook kan gekeken worden naar faciliteren van een leasefiets.

 

Coronabonus 

FNV Gemeenten wil verder dat gemeentelijke handhavers, GGD medewerkers en mensen in de reiniging een coronabonus krijgen van 500 euro. De gemeenten Amsterdam en Den Haag hebben al toegezegd hun buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) een coronabonus van 300 euro te geven. ‘Dat is een mooi gebaar dat om navolging vraagt binnen álle gemeenten’, aldus cao-onderhandelaar Marieke Manschot van de FNV. ‘Maar meer medewerkers in de frontlinie verdienen een bonus. Daarom willen wij daar in de cao een afspraak over maken met de VNG.’ Door de coronacrisis is volgens de bond duidelijk ‘hoe hard wij een goede en kwalitatief sterke overheid nodig hebben om als land de crisis het hoofd te bieden.’

 

Reacties: 17

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
Ik wil meer geld en straks een hoger pensioen om alle stijgende kosten te kunnen blijven betalen
Ted / beleidsmedewerker
@Martin https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/fn …
Bas / ambtenaar
Nu het kabinet de zorgsalarissen eindelijk aanpakt is het de hoogste tijd om de thuiswerkvergoeding fiscaal te stimuleren.

Nu thuiswerken de norm is willen op lange termijn ook

steeds meer mensen blijven thuiswerken. De fiscale reiskostenvergoeding kan eenvoudig afgebouwd worden in tien jaren. Minder verplaatsingen betekent minder stikstof (ultra)fijnstof en co2 uitstoot. Allemaal goed voor minder SMOG en minder vuile lucht. Dat levert veel meer op dan 100 kilometer per uur op de snelweg bis 19.00.



Een jonge ambtenaar / financieel adviseur
80/100/100. Wat een klap in gezicht van alle jonge ambtenaren. Ons kost het salaris om geestelijk gezond te blijven, terwijl niet eens zoveel oudere collega's het gratis krijgen. Zelfs het slappe excuus van meer jongere collega's wordt nu losgelaten. Absurd.
Frans (gemeenteambtenaar)
Zoals gebruikelijk is de FNV het overzicht volledig kwijt. Ze moeten wat want ze worden de laatste jaren consequent geconfronteerd met een forse afname van ledental. Dus dan maar extreme eisen aan werkgevers stellen in de hoop dat de meute reageert. En dat doet de meute. Gemeenteambtenaren klagen per definitie dat hun arbeidsomstandigheden onredelijk zijn terwijl alle voorzieningen inmiddels optimaal zijn uitgebuit. Nu 2, 3 dagen extra vrijaf vragen, 3% erbij, riante pensioenregeling, coronabonus en enkele euro's netto per dag die een kop koffie moet compenseren, is ronduit ridicuul in de omstandigheden waarin wij verkeren. Kijk om je heen! Volkomen ongepast, beter gezegd ongehoord om dergelijke eisen te stellen terwijl een groot deel van onze maatschappij ternauwernood het hoofd boven water kan houden ingegeven door de corona situatie. Shame on you. NB: ik als gemeenteambtenaar zit niet te wachten op kermende andere gemeenteambtenaren die het niet met mij eens zijn; dat is een riedel die ik elke keer hoor. Dus bespaar mij dat, aub....
Martin
Op 25-11-2020 is er een 2e ronde geweest om te komen tot een CAO-akkoord. Lees nergens wat de stand van zaken is. Weet iemand hoe het er voor staat?
Henk / adviseur advies en control
Wees als ambtenaar blij dat er een vakbond is die voor je belangen opkomt. Als ambtenaar zijn we jarenlang een gemakkelijke prooi geweest om te bezuinigingen. Zij halen wel de kastanjes voor alle ambtenaren uit het vuur. Dus ook voor de ambtenaren die geen lid zijn. De nieuwe CAO geldt voor alle ambtenaren. Zij komen voor onze belangen op. Laten we hun ondersteunen voor de inzet en niet op enkele specifieke onderdelen gaan zeiken. Het zijn nog onderhandelingen.
Tom / Bestuurlijk jurist
@Frans, Als je niet zit te wachten op die reacties van mede ambtenaren waarom reageer je dan op een platform waar je onder een nieuwsbericht de discussie met elkaar kunt aangaan?



De extra vrije uren zouden een welkome aanvulling zijn. Extra loon hoeft wat mij betreft dan niet. Een vergoeding voor het thuiswerken is wat mij betreft wel prettig maar dan alleen voor het inrichten van de werkplek. Die bak koffie en elektra hoeven wat mij betreft niet vergoed te worden. Die bespaar ik al in reistijd en afschrijving van de auto.
Petra
@Henk

De FNV zet zich met ingang van de huidige CAO voor €3/maand/werknemer in en dat wordt betaald door de werkgever.....
H. Wiersma / gepens.
Gemeenteambtenaren hebben minimaal recht op een vergelijkbare CAO als de Rijksambtenaren. Gemeenten krijgen daarvoor via het gemeentefonds ook hetzelfde budget als het Rijk daaraan besteedt. Dat hoort de insteek van de vakbonden te zijn en dat heb ik tot nu toe helaas héél veel jaren gemist.
Bart / zzp bij overheid
@Frans Tussen de regels door lees ik dat je free rider bent. Wel profiteren van de vakbond successen maar geen cent meebetalen. Hoezo solidair?



Dat werkgevers niet standaard koopkrachtbehoud verstrekken, kun je vakbonden moeilijk verwijten.

Het valt op dat je bericht doordrenkt is van een denigrerende zeurtoon over ambtenaren en ook de fnv: de meute, klagers, onredelijk, ongepast, ongehoord, kermende ambtenaren, riedeltje, ridicuul, shame on you).



Tenslotte verwacht je voor jezelf een riant pensioen. Voor veel ambtenaren is dat helaas een fictie. De doorsneepremie afschaffen, langer doorwerken tegen een hogere ABP premie, en een lager pensioen toezegging zijn uitsluitend verschraling. 70 % van het gemiddeld verdiende loon is een utopie.

Martin / controller
Niet zo slim Frans. De meeste ambtenaren die nog niet zo lang werken hebben rond 144 uur per jaar. Dat is nihil zeker in vergelijking met het bedrijfsleven. Dus 6 weken per jaar is heel realistisch.
Jeroen / Gemeenteambtenaar
@ pijnlijk. Je schrijft o.a. “80/100/100 Wat een klap in gezicht van alle jonge ambtenaren” ten eerste valt dat wel mee en ten tweede dat blijf je altijd houden.

Ik zelf heb meegemaakt dat collega’s bij de overheid met hun 56e met de VUT gingen (en dat waren gouden regelingen 90% betaald en de pensioen premie 100% doorbetaald), enkel en alleen omdat ze 40 dienstjaren hadden (vroeger begonnen sommige collega’s namelijk op hun 16e met werken) dit terwijl ze nauwelijks aan de VUT hadden meebetaald. Op dit moment ben ik 54 ik ben op mijn 18e begonnen met werken en zal waarschijnlijk tot mijn 70e moeten werken, dat wil dus zeggen dat ik dan 52 jaar gewerkt heb mag ik dan met mijn collega’s die in het zelfde “schip zitten” de laatste jaren iets minder lang werken voor hetzelfde salaris (80/100/100) anders houden we het echt niet vol.

Joost
@Frans

Vraag me af of je wel een gemeenteambtenaar bent. Na jaren lang als sluitpost gebruikt te worden voor de begrotingen, dat moet je ook weten, en een minimaal aantal vakantie dagen wordt het weer tijd voor een normale loonstijging en deze keer weer niet betaald uit een verlaging van de pensioenen, vermindering van aantal vakantiedagen (kan bijna niet meer , er is ook een minimum) of een andere truc.

Een normale vergoeding voor thuiswerken lijkt me logisch als je een eigen telefoon, laptop, meubilair etc gebruikt. Als er dan toch op ambtenaren bezuinigd moet worden dan gelijke monniken gelijke kappen. Dat weet je gelijk dat er geen enkele gemeenteambtenaar, onderwijzer, agent, zorgmedewerkers meer bij komt. De rek is er een keer uit!
Gerben
Degene die onderhandelen namens de "werkgevers gaan zelf wel omhoog .... trieste werkgever
L. van Duijn
Ik ben al 42 jaar ambtenaar en FNV lid en moet nog vier jaar werken. Ik vind het logisch dat het FNV namens ons looneisen stelt. Daar ben ik tenslotte lid voor en voor Frans, de maffer, die zogenaamd ook ambtenaar is: richt lekker een eigen bond op waarbij je kan afzien van salarisverhoging, extra verlof enz.
Hans / plantoetser
over coronabonus voor doorwerkers.

(niet) grappig, dat als je gewoon je werk doet, je er 300 of 500 piek voor krijgt en als je voor een jaartje een slaap- of zolderkamer aan vierkante meters tot gemeentekantoor in je huis verbouwd/in gebruik neemt, je daar helemaal niks voor krijgt. een kamer in een studentenstad kost al 350 euro .... kaal en per maand...
Advertentie