Advertentie
carrière / Nieuws

Vacatureteksten gemeenten onder de maat

Hoewel schaarste op de arbeidsmarkt voor 85 procent van de gemeenten een knelpunt is, zijn veel vacatureteksten van gemeenten onder de maat, blijkt uit een analyse van de VacatureVerbeteraar van de Intelligence Group.

25 juli 2019

Hoewel schaarste op de arbeidsmarkt voor 85 procent van de gemeenten een knelpunt is, zijn veel vacatureteksten van gemeenten onder de maat, blijkt uit een analyse van de VacatureVerbeteraar van de Intelligence Group.

Stijgende lijn

Gemeenten scoorden in 2019 gemiddeld 28 punten op een schaal van 100, wat nog twee punten hoger is dan de gemiddelde score van alle vacatures van Nederland. In de afgelopen twee jaar is bij gemeenten wel een stijgende lijn te ontwaren, want in 2017 lag de score nog op 23 punten. Let wel: pas bij 44 punten is het een goed geschreven vacature.


Pullfactoren
Vacatureteksten blijken dus sowieso niet al te best in Nederland. De score wordt bepaald door hoeveel van de voor de doelgroep belangrijke ‘pullfactoren’ en meest gewenste arbeidsvoorwaarden in de tekst worden genoemd. Kortom, hoe hoger de score, des te beter sluit de vacaturetekst aan bij de wensen van de doelgroep.

Do’s en don’ts
Wat moeten gemeenten nou vooral niet doen in vacatureteksten en wat wel om die goede score van meer dan 44 punten te behalen? ‘Precieze woorden zijn niet zo algemeen te geven, want die zijn functieafhankelijk’, vertelt een woordvoerder van de Intelligence Group. ‘Het komt vaak neer op de arbeidsvoorwaarden en pullfactoren. Die zijn doelgroep-afhankelijk.’ Het is verstandig als gemeenten datagedreven vacatureteksten opstellen. ‘Wat zegt de doelgroep belangrijk te vinden en hoe laat je dat terugkomen in je vacatureteksten?’

Salaris bovenaan

Kwartaalonderzoek naar de Nederlandse arbeidsmarkt van Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van de Intelligence Group toont aan wat de doelgroep de belangrijkste pullfactoren en gewenste arbeidsvoorwaarden voor gemeenten vinden. Een goed salaris wordt door iets meer dan de helft van de mensen genoemd als belangrijkste pullfactor, gevolgd door werksfeer (46 procent) en de inhoud van het werk (42 procent). Afwisseling van het werk (20 procent) en acceptabele werkdruk (18 procent) zijn voor de doelgroep kennelijk mindere trekkers.

Beste vacaturetekst
De beste vacaturetekst van 2019 was van de gemeente Haarlemmermeer. De vacature was gericht op een bouwkundige en ontving 87 punten. De vacature voor senior salarisadministrateur van de gemeente Lelystad (79 punten) en de vacature voor Boa in de gemeente Breda (78 punten) scoorden ook hoog. Voor de top-10 heeft de VacatureVerbeteraar meer dan 1 miljoen vacatures geanalyseerd.

Hoogste gemiddelde
De gemeente met de hoogste gemiddelde score was Lansingerland (46 punten). Daarmee was het ook de enige gemeente die boven de 44-puntengrens uitkwam. Op enige afstand volgen Almere (39 punten) en Tilburg (38 punten). Van de G4-gemeenten staat alleen Utrecht in de top-10 met een score van 37 punten.

Gemiddelde openstelling
Gemiddeld staat een vacature in Nederland 23 dagen open. Maar na 30 dagen is 24 procent van de
vacatures nog niet gesloten. 8 procent staat zelfs langer dan 60 dagen open. Een vacature bij een gemeente staat gemiddeld maar 20 dagen open, slechts 15 procent staat langer dan 30 dagen open. De Intelligence Group vermoedt dat het verschil ligt in het feit dat gemeenten vaak een goed gestructureerde sollicitatieprocedure hebben, waardoor vacatures gemiddeld sneller worden gesloten. Uit resultaten van het Recruitment Kengetallen Onderzoek blijkt ook dat de doorlooptijd van non-profit-organisaties zes dagen korter is dan die van profit-organisaties.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie