of 58952 LinkedIn

Uren ambtenaren verwerkt in kosten evenementen

Omdat de gemeente Bergen op Zoom tonnen per jaar inschiet op evenementen wil wethouder Evert Weys (GBWP) daar graag een einde aan maken. Het plan is de uren die ambtenaren besteden aan het faciliteren van evenementen door te berekenen in de vergunningskosten en voor toplocaties 2500 euro per dag te vragen.

De gemeente Bergen op Zoom schiet per jaar tonnen in op evenementen. Daar wil wethouder Evert Weys (GBWP) graag een einde aan maken. Hij wil de uren die ambtenaren besteden aan het faciliteren van evenementen doorberekenen in de vergunningskosten en vraagt voor toplocaties 2500 euro per dag.

Naar kostendekkend toe
Het dagtarief voor een evenement is inclusief water en elektriciteit, maar exclusief schoonmaak. Dat moet de organisatie van een evenement zelf doen, meldt de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC). In 2017 moest de gemeente nog 220.000 euro extra besteden aan het faciliteren van evenementen. In 2018 was het tekort al opgelopen tot 275.000 euro. Dit jaar laat de gemeente organisatoren van evenementen al meer betalen, maar wethouder Weys wil uiteindelijk toe naar ‘kostendekkend’. Een commerciële organisator zal dan meer moeten betalen dan een maatschappelijke of ideële partij. ‘We willen een pot creëren waar we de maatschappelijke evenementen uit betalen.’

Evenementenkalender
De wethouder wil niet van de evenementen af, want hij ziet deze als ‘onze kracht als stad'. Wel wil de gemeente op korte termijn een evenementenkalender maken, zodat de evenementen goed over het jaar zijn gespreid. De laatste jaren gebeurde het nogal eens dat twee grote evenementen tegelijk plaatsvonden. Als de kalender een feit is, moet het prijskaartje worden bepaald. Het gaat dan om de kosten voor de vergunning en voor de plek. Dat moet in 2021 rond zijn. Die locatiekosten kunnen dus behoorlijk uiteenlopen, want Weys wil 2500 of meer vragen voor een toplocatie, zoals de Grote Markt. Andere minder populaire locaties zijn bijvoorbeeld voor 1000 euro of zelfs 250 euro per dag te huur.

Organisatoren: leegloop binnenstad
Er zijn al stadsgesprekken geweest over het plan, maar iedereen mag nog een laatste keer reageren voor de gemeenteraad in oktober een besluit neemt. Organisatoren van evenementen deden dat al in de PZC. Zij verwachten een verschraling van het aantal evenementen in Bergen op Zoom en een leegloop van de binnenstad als zij meer moeten betalen voor een vergunning en voor de locatie. Het ‘subsidiëren’ van maatschappelijke evenementen via dat nog te maken potje stuit hen vooral tegen de borst. Een van hen vraagt zich af of de gemeente juridisch wel verschil kan maken tussen niet-commercieel en commercieel. Ook stelt hij dat de winsten voor de organisatoren schromelijk worden overdreven. ‘De gemeente gaat voor ons de kosten verhogen, terwijl de baten zeer onzeker zijn.’

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans (Gepensioneerd fin. ambtenaar) op
Wat is hier zo schokkend aan. Door inzicht te verschaffen aan welke producten ambtenaren werken ("grove" urenverdeling), kan op een simpele wijze een kostprijsberekening worden gemaakt. Gebeurde in de jaren 90 van de vorige eeuw al. Ze zijn wat laat wakker geworden in deze gemeente.
Door Alexander (oud-raadslid) op
Prima. Ik zou me ook kunnen voorstellen dat (rijke) voetbalclubs moeten betalen voor politieassistentie bij de wedstrijden.
Door Spijker (n.v.t..) op
Gelukkig is er nog iemand bij de gemeente Bergen op Zoom die ook het buskruit heeft uitgevonden.
Door Marquis de Canteclair (Civ em.) op
In een vorige eeuw werd dit al toegepast in een uiterst progressieve gemeente Urk. Daarvoor was het kleine dorpentrio De Lier, Maasland en Schipluiden ook al zo slim: maar die hadden dan ook Drs E.Nijpels niet als burgemeester (gehad), de econoom bedoel ik.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!