of 59965 LinkedIn

Uitstel start cao-overleg gemeenten

De gemeentelijke werkgevers en de vakbonden hebben dat opschortingsbesluit in onderling overleg genomen, volgens FNV-onderhandelaar Bert de Haas op instigatie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Voornaamste reden is de onzekere financiële positie van gemeenten als gevolg van de corona-crisis.

De start van de onderhandelingen over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren is vanwege de corona-perikelen tot nader order opgeschort. Het eerste overleg stond gepland voor september.

De gemeentelijke werkgevers en de vakbonden hebben dat opschortingsbesluit in onderling overleg genomen, volgens FNV-onderhandelaar Bert de Haas op instigatie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Voornaamste reden is de onzekere financiële positie van gemeenten als gevolg van de corona-crisis. Die kost ze veel geld: ze hebben meer uitgaven en minder inkomsten. Hoe groot die financiële schade daadwerkelijk is, wordt onderzocht door een werkgroep met mensen van ministeries en gemeenten.

Compensatie
Tegelijkertijd onderhandelt gemeentekoepel VNG met het kabinet over een compensatie van het rijk voor de gemaakte kosten. Er zijn al tal van bestuurlijke overleggen gehouden, maar witte rook is er nog niet. VNG-voorzitter Jan van Zanen acht een compensatie van het rijk noodzakelijk, al gaf hij deze week in een uitzending van EenVandaag toe dat dat niet in één keer zal gaan en ‘ook te snappen dat niet alles zomaar kan.’

De vakbonden hebben geen bezwaar tegen uitstel van de start van de cao-onderhandelingen. Door de onzekere wereld die na de corona-uitbraak is ontstaan is het volgens De Haas voor de bonden bepaald lastig om binnenkort al met een inzet voor de loonontwikkeling te komen. Vorig jaar gingen ze met een looneis van 5 procent de onderhandelingen in.

Loonsverhoging
De huidige cao heeft een looptijd van twee jaar – van 1 januari 2019 tot 1 januari 2021. Deze werd in september vorig jaar afgesloten. Belangrijkste afspraken in dat akkoord waren een stapsgewijze loonsverhoging van 6,25 procent vanaf 1 oktober vorig jaar tot 1 oktober dit jaar.

De cao gemeenten geldt voor 160.000 ambtenaren, van vuilnismannen tot kantoorpersoneel en heeft een looptijd van 1 januari 2019 tot 1 januari 2021.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door elwin (ambtenaar) op
wanneer komt de cao voor 2021?
Door Ria op
Bij diensten met een uurtarief van 100+ kan het best wat minder.
Door Spijker (n.v.t.) op
Dat wordt dan de zoveelste keer dat er geen nieuwe CAO is voordat de oude CAO is geëindigd.
Door HH op
De lasten van de Coronacrisis zullen zeer waarschijnlijk als eerste worden terugverdiend via de CAO voor gemeenteambtenaren.
Door Jantje op
Ha, dan weet ik al hoe de CAO er uit gaat ziet. Nog slechter dan tot nu toe.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!