Advertentie
carrière / Nieuws

Uitstel start cao-overleg gemeenten

De gemeentelijke werkgevers en de vakbonden hebben dat opschortingsbesluit in onderling overleg genomen, volgens FNV-onderhandelaar Bert de Haas op instigatie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Voornaamste reden is de onzekere financiële positie van gemeenten als gevolg van de corona-crisis.

28 mei 2020
hand-geld-cao.jpg

De start van de onderhandelingen over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren is vanwege de corona-perikelen tot nader order opgeschort. Het eerste overleg stond gepland voor september.

De gemeentelijke werkgevers en de vakbonden hebben dat opschortingsbesluit in onderling overleg genomen, volgens FNV-onderhandelaar Bert de Haas op instigatie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Voornaamste reden is de onzekere financiële positie van gemeenten als gevolg van de corona-crisis. Die kost ze veel geld: ze hebben meer uitgaven en minder inkomsten. Hoe groot die financiële schade daadwerkelijk is, wordt onderzocht door een werkgroep met mensen van ministeries en gemeenten.

Compensatie
Tegelijkertijd onderhandelt gemeentekoepel VNG met het kabinet over een compensatie van het rijk voor de gemaakte kosten. Er zijn al tal van bestuurlijke overleggen gehouden, maar witte rook is er nog niet. VNG-voorzitter Jan van Zanen acht een compensatie van het rijk noodzakelijk, al gaf hij deze week in een uitzending van EenVandaag toe dat dat niet in één keer zal gaan en ‘ook te snappen dat niet alles zomaar kan.’

De vakbonden hebben geen bezwaar tegen uitstel van de start van de cao-onderhandelingen. Door de onzekere wereld die na de corona-uitbraak is ontstaan is het volgens De Haas voor de bonden bepaald lastig om binnenkort al met een inzet voor de loonontwikkeling te komen. Vorig jaar gingen ze met een looneis van 5 procent de onderhandelingen in.

Loonsverhoging
De huidige cao heeft een looptijd van twee jaar – van 1 januari 2019 tot 1 januari 2021. Deze werd in september vorig jaar afgesloten. Belangrijkste afspraken in dat akkoord waren een stapsgewijze loonsverhoging van 6,25 procent vanaf 1 oktober vorig jaar tot 1 oktober dit jaar.

De cao gemeenten geldt voor 160.000 ambtenaren, van vuilnismannen tot kantoorpersoneel en heeft een looptijd van 1 januari 2019 tot 1 januari 2021.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Dat wordt dan de zoveelste keer dat er geen nieuwe CAO is voordat de oude CAO is geëindigd.
Bert
Bij diensten met een uurtarief van 100+ kan het best wat minder.
pieter / wegkijker
De cao komt niet op tijd en er zit zeker geen loonsverhoging in. Gezien huidige crisis begrijpelijk.

Ik ga er dan vanuit dat de andere overheidscao’s ook geen loonstijging laten zien anders lopen we als gemeentepiepeltjes een nog grotere achterstand op de rest van de overheid op.
lilian / consulent
Graag inzet op goede vertrekregeling voor 62 + ouderen,(67 is de AOW leeftijd), voor vitaliteit heb je ook rust nodig ,en daarmee plaatsmaken voor de jonge generatie die het nu moeilijk heeft in deze tijden.
Jeffrey / Beleidsadviseur
Terwijl de medewerkers in grote teamsvergaderingen zitten kan dit overleg niet opgestart worden? En als het dan toch fysiek moet kan je één van de grote zalen die nu door corona leeg staan gebruiken. Inventiviteit en op tijd een nieuwe CAO zijn welkom.
Janet / beleidsadviseur
Ha, dan weet ik al hoe de CAO er uit gaat ziet. Nog slechter dan tot nu toe.
Jeffrey / Beleidsadviseur
Aanvullend op voorgaand bericht: Ook als er geen duidelijkheid is (financieel etc.) kan je met elkaar over de CAO praten. Zoek elkaar (op gepaste afstand) op en geef de (thuiswerkende) ambtenaar tijdig een nieuwe CAO.
H. Hanegraaf / Financieel gemeenteambtenaar
De lasten van de Coronacrisis zullen zeer waarschijnlijk als eerste worden terugverdiend via de CAO voor gemeenteambtenaren.
elwin / ambtenaar
wanneer komt de cao voor 2021?
Advertentie