of 59329 LinkedIn

Uitspraak stage Nijmegen geen gevolgen voor Amsterdam

De uitspraak van de Raad van State over de stage van een Iraanse studente is niet exemplarisch voor stages van illegale scholieren in het algemeen.

De uitspraak van de Raad van State omtrent de stage van een Nijmeegse student staat los van de stages die de gemeente Amsterdam mogelijk wil maken voor illegale mbo-leerlingen. Dit blijkt uit de motivering van de uitspraak die de Raad van State woensdag deed. 

Aanvaring
De gemeente Amsterdam kwam deze week in aanvaring met minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De minister maakte duidelijk dat hij keihard wil optreden tegen scholen en instanties die illegalen aan een stageplaats willen helpen. Hij reageerde daarmee op het voornemen van de gemeenteraad van Amsterdam. Die nam woensdagavond een motie hierover van GroenLinks aan. Ook de Amsterdamse wethouder van Jeugd en Onderwijs Lodewijk Asscher vindt dat illegale jongeren gewoon stage moeten kunnen lopen.

Geen conclusies
De uitspraak die de Raad van State nu heeft gedaan omtrent de stage van een Nijmeegse studente Tandheelkunde is echter zo specifiek dat daar geen conclusies uit getrokken kunnen worden ten aanzien van andere stages, zoals de gemeenteraad van Amsterdam die bijvoorbeeld mogelijk wil maken.

Vergunning
In 2008 legde de minister van Sociale zaken en Werkgelegenheid een boete van 9500 euro op aan de Universiteit Nijmegen. De universiteit had een Iraanse studente Tandheelkunde stage laten lopen bij het Amphia Ziekenhuis te Breda, zonder dat daarvoor een tewerkstellingsvergunning was verleend op grond van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav.)

Geen stagevergoeding
De Raad van State oordeelde woensdag echter dat deze boete onterecht was. De stage duurde immers maar drie weken en de studente ontving geen vergoeding. De universiteit betaalt juist een vergoeding aan het ziekenhuis voor het plaatsen van co-assistenten. Volgens de Raad was de stage volledig gericht op onderwijs binnen de masteropleiding Tandheelkunde. Er was geen sprake van werk ter vervanging van een arts of verpleegkundige en het leidde dus ook niet tot een grotere productiecapaciteit van het ziekenhuis.

Niet exemplarisch
‘De uitspraak is dus niet exemplarisch,’ zegt een woordvoerster van de Raad van State. ‘Je kunt hieruit niet concluderen dat alle stages niet onder de noemer werk zouden vallen.’

Initiatiefwet

De PvdA in de Tweede Kamer gaat een initiatiefwetsvoorstel indienen dat ervoor moet zorgen dat illegale mbo'ers wel stage mogen lopen. Dat heeft de grootste oppositiepartij vrijdag aangekondigd.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.