of 59250 LinkedIn

'Uitblijven rijkscao is schuld van vakbond'

Minister Blok
Minister Blok
16 reacties

De vakbonden zijn er verantwoordelijk voor dat de rijksambtenaren nog steeds geen nieuwe cao hebben. Minister Stef Blok (Rijksdienst) betoogde dat dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Uit overleg gelopen

Hij wees erop dat de vakbonden uit het overleg over een rijkscao zijn gelopen en ondanks zijn uitnodigingen nog steeds weigeren terug te komen aan de onderhandelingstafel. ,,Ik ben elk moment bereid de agenda leeg te vegen. Maar voor een akkoord zijn twee partijen nodig. En één zegt nu: wij willen niet praten.''
 
Impasse 

Het overleg over een nieuwe cao voor de 120.000 rijksambtenaren ligt al ruim vijf weken stil. ChristenUnie-leider Arie Slob deed een nadrukkelijk beroep op Blok om weer om de tafel te gaan en het overleg uit de impasse te halen. Volgens hem zijn de rijksambtenaren vorig jaar september blij gemaakt met het einde van de 'nullijn'. Ze zouden weer een salarisverhoging krijgen.


Beschamend

Blok beaamde dat, maar zei erbij dat de loonruimte voor een groot deel is opgegaan aan lagere pensioenpremies. ,,Ik heb de bonden vijf weken geleden gevraagd weer aan tafel te komen, maar ze hebben de uitnodiging geweigerd. Dat betreur ik zeer.'' Slob noemde het beschamend dat de ambtenaren die tijdens de crisis zoveel loyaliteit hebben getoond en geen salarisverhogingen kregen nu de dupe zijn. ,,Ik vind dit niet te verkopen. Kabinet, doe iets!''

 

Verwijten

Blok bleef bij zijn standpunt: ,,Het geeft geen pas om het kabinet afwachtendheid te verwijten als de bonden zijn weggelopen.'' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gonneke (specialist gegevensbeheer/ambtenaar) op
De verlaagde pensioenpremie is niets anders dan uitgesteld loon meneer blok
Door Henk op
Het is niet te geloven dat de pvda ( grondlegger van de cao) dit accepteert. Deze partij draait het zoveelste arbeiders gedachtengoed de nek om. Samson schurkt maar wat graag tegen blok aan, als hij in de ruil zijn windmolens maar krijgt
Door pas-regeling (pas-regeling ) op
Als de PAS-regeling maar blijft bestaan! En daar wil iik ook graag meer salaris voor inleveren.
Door Jantje op
@een ander geluid: Als er geen CAO meer is, heb je niets mee ropm op terug te vallen en ben je aan je (toekomstige) werkgever overgeleverd als een schaap aa neen wolf. Naar die tijd willen we toch niet meer terug? De kracht van een CAO is dat je weet waarop je kan rekenen en dat je veilig genoeg bent om kritiek te hebben op je organisatie.
Elke organisatie is gebaat bij mensen die kritiek hebben. Maar in een situatie zonder CAO wordt dat veel lastiger.
Door Een ander geluid op
Blok heeft gelijk: om te onderhandelen heb je twee partijen nodig. Weglopen van de onderhandelingstafel of niet reageren op een uitnodiging is nooit een goede strategie als je wat bereiken wil. De bonden maken het hem gemakkelijk door weg te blijven.

Het probleem zit natuurlijk dieper. Het tijdperk van de CAO's loopt ten einde na meer dan 100 jaar. In talloze sectoren zijn de CAO's verlopen en er zijn al sectoren, die zeggen geen behoefte meer te hebben aan een nieuwe CAO. De CAO stamt uit de tijd van de vaste aanstellingen, en die tijd loopt nu ook ten einde. Het is dus niet gek, dat de CAO als instrument onder druk komt te staan.

Met de nieuwe realiteit, want je daarvan ook moge vinden, heeft de vakbeweging het erg moeilijk. En dat verzwakt hun onderhandelingspositie.

En dus kan Blok wegkomen met opmerkingen over die pensioenruimte.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Hoe zo is de lagere loonruimte opgegaan aan lagere pensioenpremies:
1. lagere pensioenpremies zijn een sigaar uit eigen doos (door verslechtering van de pensioenen behoren werknemers die loonruimte feitelijk te besteden aan verbetering van hun pensioen. Bonvendien leidt dit tot lagere inkomsten bij de pensioenfondsen, hetgeen weer een extra versterkend en doorwerkend negatief effect heeft voor de pensioengerechtigden van het ABP).
2. Blok vergeet gemakshalve het feit te vermelden dat het Rijk aanzienlijke fiscale voordelen heeft door de aftrek van lagere pensioenpremies.
Kortom, alleen de werkgever is slechts beter geworden van deze lichte netto salarisverbetering. Alle reden daarom voor de vakbonden om Blok ' op het hakblok' te leggen.
Door Jantje op
hahahahaha
Wat een goeie grap. De bonden de schuld geven als ze niet aanschuiven omdat er niets is om over te praten omdat Blok vasthoudt aan niets willen doen!!
Wat een lachertje
Door Gerben op
Blok is wel consequent (als nul)! Lijkt op die Mier die het VNG nu naar voren had geschoven voor het handhaven van de gemeentelijke "nul"
Door Lady op
Inderdaad, de lagere pensioenpremies leverden juist meer geld op voor de staatskas, in feite een bezuiniging na vele jaren van geen cao. Dat Blok hiermee wegkomt, kan toch niet waar zijn? De 2e Kamer lijkt ook geen enkele inhoudelijk inzicht meer te hebben. Altijd zo hoog opgeven over die goeie overlegstructuur tussen werkgevers en werknemers in Nederland en ondertussen als werkgever van 120.000 ambtenaren niet het goede voorbeeld geven, maar als een onbetrouwbare partner optreden.
Door D. (adviseur) op
"de loonruimte voor een groot deel is opgegaan aan lagere pensioenpremies". Wat is dit voor onzin argument; er is daardoor juist meer loonruimte.