Advertentie
carrière / Nieuws

'Uitblijven rijkscao is schuld van vakbond'

Het feit dat er nog geen nieuwe cao voor rijksambtenaren ligt is de schuld van de vakbonden, zegt minister Blok op vragen van de ChristenUnie. De onderhandelingen liggen alweer weken stil.

09 juni 2015

De vakbonden zijn er verantwoordelijk voor dat de rijksambtenaren nog steeds geen nieuwe cao hebben. Minister Stef Blok (Rijksdienst) betoogde dat dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Uit overleg gelopen

Hij wees erop dat de vakbonden uit het overleg over een rijkscao zijn gelopen en ondanks zijn uitnodigingen nog steeds weigeren terug te komen aan de onderhandelingstafel. ,,Ik ben elk moment bereid de agenda leeg te vegen. Maar voor een akkoord zijn twee partijen nodig. En één zegt nu: wij willen niet praten.''
 
Impasse 

Het overleg over een nieuwe cao voor de 120.000 rijksambtenaren ligt al ruim vijf weken stil. ChristenUnie-leider Arie Slob deed een nadrukkelijk beroep op Blok om weer om de tafel te gaan en het overleg uit de impasse te halen. Volgens hem zijn de rijksambtenaren vorig jaar september blij gemaakt met het einde van de 'nullijn'. Ze zouden weer een salarisverhoging krijgen.


Beschamend

Blok beaamde dat, maar zei erbij dat de loonruimte voor een groot deel is opgegaan aan lagere pensioenpremies. ,,Ik heb de bonden vijf weken geleden gevraagd weer aan tafel te komen, maar ze hebben de uitnodiging geweigerd. Dat betreur ik zeer.'' Slob noemde het beschamend dat de ambtenaren die tijdens de crisis zoveel loyaliteit hebben getoond en geen salarisverhogingen kregen nu de dupe zijn. ,,Ik vind dit niet te verkopen. Kabinet, doe iets!''

Verwijten

Blok bleef bij zijn standpunt: ,,Het geeft geen pas om het kabinet afwachtendheid te verwijten als de bonden zijn weggelopen.'' (ANP)

Reacties: 16

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
Het is niet te geloven dat de pvda ( grondlegger van de cao) dit accepteert. Deze partij draait het zoveelste arbeiders gedachtengoed de nek om. Samson schurkt maar wat graag tegen blok aan, als hij in de ruil zijn windmolens maar krijgt
J de Vries / mederwerker
Bolk is de schaamte voorbij om de schuld bij de bonden teleggen.hij bied niets en laat de ambtenaren in de kou staan.
Criticus - NL
@Donders



De VNG doet al jaren niet anders...



Bij de gemeenteambtenaren is het puntje werkgeversbijdrage aan pensioenpremies volgens mij ook niet opgelost.
Joost
Blok is een jokkebrok. Om het vak liegen te leren ben je in Den Haag op het juiste adres. De belastingbetaler bedonderen.
Mirjam de Leeuw
Blok zegt dat de loonruimte voor een groot deel is opgegaan aan lagere pensioenpremies. Dat is totale onzin. Door lagere pensioenpremies is er juist meer loonruimte. Want niet alleen ambtenaren maar vooral de werkgever betaalt nu minder pensioenpremie. De verslechtering van de pensioenen scheelt de werkgever (het Rijk) de afgelopen jaren zeker zo'n 4% in de loonsom. Helaas begrijpen maar weinig mensen iets van pensioen en hoe dat nou precies zit met de premie, waardoor iedereen zich weer met een kluitje in het riet laat sturen. Blok is een heel triest mannetje die met zijn lege portefeuille - die hij heeft gekregen als bedankje voor hand en spandiensten binnen de VVD - probeert de sterke man uit te hangen over de rug van meer dan 100.000 Rijksambtenaren. En het lukt hem tot nu toe aardig. Onze premier ohne Eigenschaften zal vast trots op Blokje zijn.
hendrikjan
Blok is pleitbezorger van een grotere marktwerking en terugdringing van "overheidsregels, administratieve lasten en bureaucratie" in de non-profitsector, waaronder naar eigen zeggen "zorg, woningbouw en onderwijs".[2] Stevige bezuinigingen op cultuur onderbouwde Blok in 2004 met het argument dat de bevolking sinds de jaren 60 weinig betrokken zou zijn geweest bij de gesubsidieerde cultuur: "CD's met de Brandenburgse concerten liggen bij Het Kruidvat en de existentiële twijfel van Hamlet is ook in de ramsj verkrijgbaar."[3]



Ik zag laatst een foto van hem bij het kruidvat.... In de prullebak!
José / projectleider
Blok kan de feiten goed verdraaien en ook nig de schuld bij de vakbonden leggen. De grapjas. Enig idee waarom de bonden NU weigeren om aan tafel te komen? Als je je gesprekspartner uitnodigd en bij voorbaat zegt dat er geen ruimte is voor een normale salarisverhoging dan kun je beter de uitnodiging afslaan en achter de coulissen druk uitoefenen. Blok moet niet zo jokken.
Dieuwe / adviseur
"de loonruimte voor een groot deel is opgegaan aan lagere pensioenpremies". Wat is dit voor onzin argument; er is daardoor juist meer loonruimte.
Lady
Inderdaad, de lagere pensioenpremies leverden juist meer geld op voor de staatskas, in feite een bezuiniging na vele jaren van geen cao. Dat Blok hiermee wegkomt, kan toch niet waar zijn? De 2e Kamer lijkt ook geen enkele inhoudelijk inzicht meer te hebben. Altijd zo hoog opgeven over die goeie overlegstructuur tussen werkgevers en werknemers in Nederland en ondertussen als werkgever van 120.000 ambtenaren niet het goede voorbeeld geven, maar als een onbetrouwbare partner optreden.
Gerrit
Blok is wel consequent (als nul)! Lijkt op die Mier die het VNG nu naar voren had geschoven voor het handhaven van de gemeentelijke "nul"
Janet / beleidsadviseur
hahahahaha

Wat een goeie grap. De bonden de schuld geven als ze niet aanschuiven omdat er niets is om over te praten omdat Blok vasthoudt aan niets willen doen!!

Wat een lachertje
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Hoe zo is de lagere loonruimte opgegaan aan lagere pensioenpremies:

1. lagere pensioenpremies zijn een sigaar uit eigen doos (door verslechtering van de pensioenen behoren werknemers die loonruimte feitelijk te besteden aan verbetering van hun pensioen. Bonvendien leidt dit tot lagere inkomsten bij de pensioenfondsen, hetgeen weer een extra versterkend en doorwerkend negatief effect heeft voor de pensioengerechtigden van het ABP).

2. Blok vergeet gemakshalve het feit te vermelden dat het Rijk aanzienlijke fiscale voordelen heeft door de aftrek van lagere pensioenpremies.

Kortom, alleen de werkgever is slechts beter geworden van deze lichte netto salarisverbetering. Alle reden daarom voor de vakbonden om Blok ' op het hakblok' te leggen.

Morsnova / inwoner
Blok heeft gelijk: om te onderhandelen heb je twee partijen nodig. Weglopen van de onderhandelingstafel of niet reageren op een uitnodiging is nooit een goede strategie als je wat bereiken wil. De bonden maken het hem gemakkelijk door weg te blijven.



Het probleem zit natuurlijk dieper. Het tijdperk van de CAO's loopt ten einde na meer dan 100 jaar. In talloze sectoren zijn de CAO's verlopen en er zijn al sectoren, die zeggen geen behoefte meer te hebben aan een nieuwe CAO. De CAO stamt uit de tijd van de vaste aanstellingen, en die tijd loopt nu ook ten einde. Het is dus niet gek, dat de CAO als instrument onder druk komt te staan.



Met de nieuwe realiteit, want je daarvan ook moge vinden, heeft de vakbeweging het erg moeilijk. En dat verzwakt hun onderhandelingspositie.



En dus kan Blok wegkomen met opmerkingen over die pensioenruimte.
Janet / beleidsadviseur
@een ander geluid: Als er geen CAO meer is, heb je niets mee ropm op terug te vallen en ben je aan je (toekomstige) werkgever overgeleverd als een schaap aa neen wolf. Naar die tijd willen we toch niet meer terug? De kracht van een CAO is dat je weet waarop je kan rekenen en dat je veilig genoeg bent om kritiek te hebben op je organisatie.

Elke organisatie is gebaat bij mensen die kritiek hebben. Maar in een situatie zonder CAO wordt dat veel lastiger.
G.Wesselink / specialist
De verlaagde pensioenpremie is niets anders dan uitgesteld loon meneer blok
pas-regeling / pas-regeling
Als de PAS-regeling maar blijft bestaan! En daar wil iik ook graag meer salaris voor inleveren.
Advertentie