of 59345 LinkedIn

Tynaarlo stelt oud-wethouder aan

De gemeente Tynaarlo heeft haar voormalig VVD-wethouder Nina Hofstra aangesteld als concern controller. Met dit besluit is de gemeente niet over één nacht ijs gegaan, laat burgemeester Marcel Thijsen weten in een korte verklaring.

Voormalig VVD-wethouder Nina Hofstra van de gemeente Tynaarlo is in dezelfde gemeente aangesteld als concern controller. Met dit besluit is de gemeente niet over één nacht ijs gegaan, laat burgemeester Marcel Thijsen weten in een korte verklaring.

Past binnen gedragscode
‘Ik wil er niet al teveel over zeggen, want Nina Hofstra is nu een medewerker van ons. Ik communiceer in de pers niet over medewerkers’, begint Thijsen. Hofstra wilde graag aan het werk, maar voor oud-bestuurders is het niet altijd eenvoudig om een andere baan te vinden. ‘We zijn niet over één nacht ijs gegaan met dit besluit. Hofstra is uitstekend gekwalificeerd en geknipt voor de functie. Het past bovendien binnen onze gedragscode en er ligt een positief advies van de VNG.’

Stevige bestuurder
Hofstra werd na de collegeonderhandelingen vorig jaar wethouder-af. De VVD kwam niet terug in het college en dus werd ze fractievoorzitter in de raad. In het Dagblad van het Noorden liet Thijsen al weten dat de gemeente een bureau had ingehuurd dat oud-wethouders weer zo snel mogelijk aan het werk helpt, maar in dit geval was dat niet zo gemakkelijk. Hofstra was een stevige bestuurder en stak op enkele lastige dossiers haar nek uit, schrijft de krant. Voor werkgevers ben je met een dergelijk profiel al snel een ‘te zware kandidaat’ voor allerlei functies.

Geen wachtgeld meer
Thijsen noemt het een verplichting voor een gemeente om een oud-wethouder te helpen werk te vinden waar hij of zij goed in is. Niettemin keek de gemeente eerst intern naar geschikte kandidaten voor de vrijgekomen functie van concern controller om vervolgens in gesprek te gaan met Hofstra. Thijsen had niet alleen het advies van de VNG in zijn achterhoofd, maar sprak eveneens met enkele burgemeesters in Zuid-Holland die ook een oud-wethouder als ambtenaar hebben benoemd. Er is een contract opgesteld, waarin staat dat Hofstra alle banden met politieke partijen moet verbreken. Daarorp stapte ze met onmiddellijke ingang uit de gemeenteraad. Ze krijgt nu betaald voor haar functie als concern controller en ontvangt niet langer wachtgeld van de gemeente.

Win-winsituatie
De huidige wethouder financiën, Hans de Graaf van de ChristenUnie, vrees niet voor het scenario van twee kapiteins op één schip. In het DvhN noemt hij Nina Hofstra een uitstekende financial ‘en die zijn schaars’. Volgens hem weet zij dat zij een nieuwe rol heeft en past zij zich daarin aan. Hij erkent dat het voor haar misschien gemakkelijker was geweest om een vergelijkebare baan te accepteren in een omliggende gemeente. ‘Haar nieuwe rol zal even wennen zijn, maar ik ga ervan uit dat het een win-winsituatie wordt.’ Ook burgemeester Thijsen verwacht geen problemen. ‘Ik heb het volste vertrouwen in haar.’

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.