Advertentie
carrière / Nieuws

Topambtenaren storten bonus terug na ophef

Vier topambtenaren hebben een bonus van 1000 euro bruto teruggestort, nadat er ophef over was ontstaan onder de ambtenarij. De vier concernmanagers kregen de bonus eind vorig jaar toegewezen door de waarnemend gemeentesecretaris, omdat ze tijdelijk het werk hadden opgepakt van de vertrokken gemeentesecretaris. Toen dit intern bekend reageerden andere ambtenaren furieus.

28 februari 2020
bestuur---zak-met-geld.jpg

Vier topambtenaren van de gemeente Emmen hebben een bonus van 1000 euro bruto teruggestort, nadat er ophef over was ontstaan onder de ambtenarij. De vier concernmanagers kregen de bonus eind vorig jaar toegewezen door de waarnemend gemeentesecretaris, omdat ze tijdelijk het werk hadden opgepakt van de vertrokken gemeentesecretaris. Toen dit intern bekend reageerden andere ambtenaren furieus.

Uitgeperste citroen
Wat meespeelt is dat de gemeente Emmen al een tijdje in financieel zwaar weer zit en de laatste jaren veel bezuinigingen heeft doorgevoerd. Wethouder Jisse Otter van Wakker Emmen vergeleek de ambtelijke organisatie meerdere malen met een uitgeperste citroen. Het Dagblad van het Noorden (DvhN) citeert een reactie van een ambtenaar: ‘Alsof die vier concernmanagers de enigen zijn die op het gemeentehuis een stapje extra doen. Dat doen heel veel mensen hier. Door deze topambtenaren extra te belonen geef je als gemeente een totaal verkeerd signaal. Dit soort toestanden verwacht je misschien bij een bank, niet bij een gemeente.’

'Meer met minder'
De nieuwe gemeentesecretaris, Marjolein Plantinga, trad half januari aan en kreeg meteen te maken met een ontevreden ondernemingsraad. Die verwoordde wat veel ambtenaren voelden: de beloning voor de vier concernmanagers past niet in een tijd van bezuinigingen en vacaturestop. Daarbij zorgde het langer lopende traject met het motto ‘meer met minder’ al voor veel onzekerheid onder medewerkers, omdat het een daling van het aantal ambtenaren moet opleveren. Eerst zei wethouder Otter dat de extra beloning past binnen het beleid van de gemeente, schrijft DvhN, maar later zei hij de commotie te begrijpen en het verstandig te vinden dat de topambtenaren de beloning hebben teruggestort.

Knetterhard gewerkt
Plantinga laat aan de krant weten dat de organisatie al vele jaren te maken heeft met meer taken, minder geld en daardoor een zeer hoge werkdruk, zoals alle gemeenten. ‘Niet alle vacatures worden ingevuld en er wordt knetterhard gewerkt.’ Ze begrijpt dat de gratificaties dan helemaal verkeerd vallen. ‘Wat nu heel belangrijk is, is dat ik samen met de concernmanagers en het personeel in gesprek ga over de frustratie die er is.’

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerben
Niet alle vacatures worden ingevuld # vacaturestop # hoge werkdruk # veel onzekerheid # in tijden van bezuinigingen # meer met minder: klinkt weer als een zeer aantrekkelijke gemeentelijke werkgever!
Mark
Door dit soort reacties is tevens de reden waarom wij in gemeenteland weinig topmensen hebben. Je krijgt al minder en als je dan een minimale bonus krijgt krijg je deze reactie. Ik raad tegenwoordig mensen af in gemeenteland te werken.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Dat kun je wel vinden Mark maar als je onderin begint te knijpen moet je bovenin geen douceurtjes uitdelen.
doeterniettoe / -
ding 1: absurd dat er met bonussen wordt gewerkt die dan 'toevallig' alleen voor de bovenkant van de organisatie gelden.

ding 2: waanzinnig dat politici en topambtenaren nog steeds met 'meer met minder' gebruiken. Zolang dit soort idiotie blijft bestaan zal de werkdruk toenemen en de kwaliteit en de dienstverlening afnemen. Meestal is dat geen probleem want de betreffende politicus is dan allang vertrokken, maar de burgers/bedrijven en ambtenaren zitten dan wel mooi met die puinhoop opgescheept.
H. Wiersma / gepens.
In Emmen is de dierentuin kennelijk belangrijker dan het personeel.
Jan
Sterker nog: Emmen is een dierentuin. Het recht van de sterkste geldt onder de dieren ook.
Hans / plantoetser
allemaal tob-ambtenaren
Advertentie