Advertentie
carrière / Nieuws

Topambtenaren Amsterdam moeilijk te ontslaan

De 47 topambtenaren van de gemeente Amsterdam, waarvan er 35 hun baan dreigen te verliezen, zijn vrijwel niet te ontslaan.

25 februari 2014

De 47 directeuren van de gemeente Amsterdam verzetten zich ertegen dat de meesten van hen hun baan zullen verliezen. Hun juridische positie lijkt ijzersterk te zijn, meldt Het Parool. Wethouder Eric van der Burg wil van 34 van de 47 directeuren af.

Niet boventallig te verklaren
De Rekenkamer Amsterdam schreef in november dat de ambtelijke top niet boventallig verklaard kan worden. Dat hebben deze ambtenaren in hun aanstellingsovereenkomst staan. VVD-wethouder Van der Burg erkent in een reactie dat de directeuren een contract met een ‘gouden randje’ hebben. 


Torenhoge rechten
Laurens Ivens, fractievoorzitter van de SP, zegt in Het Parool: 'Ze zijn aangetrokken in een tijd dat de gemeente bang was dat talentvolle krachten naar het bedrijfsleven zouden vertrekken. Ze zijn met torenhoge rechten en beloftes de stad binnengehaald, waardoor de klappen nu op de werkvloer vallen.' 

Gewoon meewerken
Tegenover de NOS zegt wethouder Eric van der Burg dat hij er van uit gaat dat de topambtenaren gewoon meewerken aan de reorganisatie. ‘Het kan niet zo zijn dat mensen die 140.000 euro verdienen veel betere arbeidsvoorwaarden hebben dan collega's die een ton minder verdienen’, aldus Van der Burg.

Politiek besluit
Bovendien vindt hij dat de directeuren als geen ander kunnen weten dat de reorganisatie een politiek besluit is, dat ze moeten accepteren. De reorganisatie van het Amsterdamse ambtenarenapparaat gaat de komende twee jaar negenhonderd banen kosten. Van de 12.900 banen blijven er 12.000 over. 

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Morsnova / inwoner
Ach, dit is geen nieuws. In Amsterdam zijn er al jaren talloze - ik meen dat het er ooit 200 waren - ambtenaren van schaal 14 of hoger, die lekker thuis zitten en hun salaris blijven ontvangen. Om precies dezelfde reden als straks die boventallige directeuren.



Een kleine rekensom levert op dat er al jaren voor tientallen miljoenen belastinggeld wordt weggegeven aan topambtenaren, die te beroerd zijn om elders aan de slag te gaan en jarenlang zich laten betalen voor lekker in de zon zitten, op de golfbaan staan e,d,



Het is toch maar belastinggeld. En ondertussen maar kermen dat het Rijk de gemeenten zo afknijpt.



Volgens de auteur komt deze belachelijke rechtsbescherming omdat Amsterdam in het verleden bang was om talenten mis te lopen. Ik geloof daar niets van, want talenten hebben geen bescherming tot hun pensioen nodig. Die vinden zo elders emplooi. De werkelijkheid zal wel zijn dat het allemaal politieke vriendjes zijn van de regerende PvdA-kliek. Nepotisme is In Amsterdam immers geen nieuw verschijnsel. Dus als je weer eens geld in een Amsterdamse parkeerautomaat gooit zou er eigenlijk een dankwoord van al die uitvreters moeten klinken,
Criticus - NL
Hier is het exact hetzelfde. De hoge salarisschalen (13+) zitten thuis en doen niets, terwijl er voor de lagerbetaalden geen 'rek' is. Hardwerkende ambtenaren moeten eruit of kunnen financieel niet doorgroeien, waar wel meer kennis en ervaring wordt opgedaan en meer inzet wordt gevraagd. Het is werkelijk walgelijk.



En dat allemaal onder het mom van (juridisch waarschijnlijk zeer correct opgestelde maar sociaal gezien misselijkmakende) contracten. Opgesteld door juridisch zeer onderlegde maar net zo misselijk makende hoogbetaalde leidinggevenden.



Hoezo vriendjespolitiek. Kennis is macht en macht is geld
gerrie
Eric heeft boter op zijn hoofd. Dat dit allemaal kan. Overigens wel goed geregeld om dit zo in je aanstellingsbesluit op te laten nemen. Petje af.
K. de Beer / organisatie adviseur
Straks bij de privatisering van de ambtelijke status kan iedereen iets extra's bedingen in zijn contract.

De directeuren liepen al 10 jaar op de ontwikkelingen vooruit.

Gevolg is dat de directeuren blijven en het voetvolk moet vertrekken maar daar vertel ik waarschijnlijk niets nieuws mee.

Tijd voor een systeem waarbij prestaties worden beloond in plaats van praatjes.
criticus
"Bovendien vindt hij dat de directeuren als geen ander kunnen weten dat de reorganisatie een politiek besluit is, dat ze moeten accepteren. "



En precies daarom is de normalisatie van ambtenaren een slecht idee. De politiek kan de pet werkgever en politicus niet scheiden en laat politiek prevaleren boven "goed werkgeverschap".
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
En zo blijft het bij het aloude, de topgraaiers blijven in stand gehouden en het voetvolk krijgt de schop; het is overheidsbreed het geval, kijk naar de reorganisaties bij provincies, gemeenten, de nationale politie. Wie de illusie heeft dat er zwaarbetaalde functionarissen verdwijnen heeft het mis, voor deze groep zijn er altijd vage projecten of zij worden ingeschoven in lagere functiegroepen met behoud van het riante salaris onder het mom van behoud van kwaliteit. Wanneer je net denkt, eindelijk is er iemand wakker geworden en is geconstateerd dat de helft van het aantal leidinggevenden/managers weg kan, krijg je een slag in het gezicht doordat voor deze groep wel erg in overdaad wordt gezorgd t.o.v. de groep waar altijd de klappen vallen. Het is immers heel lastig zelf aan te horen wat je eerder altijd de werklaag hebt verteld...
Mark de Vries / Adviserend Partner
Is het wegsturen van medewerkers nu echt dé oplossing waar je op korte termijn mee kunt bezuinigen? Ik denk van niet.

Iedere medewerker, dus ook een directeur heeft een zelfde rechtspositie als iedere andere ambtenaar.

Bij ontslag moet een werkgever nog een behoorlijke periode de WW-rechten ophoesten van deze medewerker. Daarnaast zal onherroepelijk ook voor directeuren een sociaal plan gelden.

Gevolg: mensen die een hele tijd niet werken of verongelijkt rondlopen en wel een bak geld kosten.

Zorg dat mensen beter inzetbaar worden op de arbeidsmarkt, zodat ze beter passend worden bij de (schaarse?) mogelijkheden die de markt ze biedt.

En werk aan de vergroting van de effectiviteit van de inzet van mensen, zodat de taken die men uitvoert vaker in 1 keer goed zijn en daardoor meer geld in 1 keer goed is besteed.

Of zoals Joop Alberda (gouden volleybalcoach Atlanta) zei: simpele dingen stinkend goed doen!
Advertentie